Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Vita Szigetköz védelméről

A miniszteri bejelentés, miszerint közös, magyar–szlovák natúrpark lesz a Szigetközben, a helyi polgármesterek között is vitát váltott ki. Többen azt állítják, az itt élők véleményét figyelmen kívül hagyták.
Szigetköz: A tervezett natúrparkról megoszlanak a vélemények gazdaságossági és környezetvédelmi szempontok szerint.
Mosonmagyaróvár polgármestere szerint összhangba kell hozni a természetvédelmet a gazdasági fejlődéssel. Jó néhány polgármester szerint az itt élőket hátrányosan érinti a döntés, miszerint nem nemzeti park, hanem „csak" natúrpark lesz a Szigetközben. Úgy vélik: kevesebb pénz áramolhat ezáltal a térségbe.

„ Nem rendeltek hozzá költségvetést"

Halászi polgármestere, Majthényi Tamás elmondta: a szigetköziek végig kiálltak a nemzeti park ügye mellett. A natúrparkról eddig nem tudtak semmit, csak a sajtóból értesültek feltételrendszeréről. Majthényi Tamás szerint a mostani döntés mindenképp hátrányosan érinti az itt élőket. Tóth István, Dunasziget első embere úgy véli: több százezer embert érint az itteni környezetvédelem foka.

– A natúrparknak jelenleg nincs törvényi háttere, s minden szempontból előkészítetlen. Nem rendeltek hozzá költségvetést, s a munkaszervezés kérdése is tisztázatlan. A jelenlegi helyzetben ez a döntés mindenképpen kedvezőtlennek tűnik, s az sem tisztázott még, hogy a natúrpark segítené-e a szigetközi rehabilitációt – állítja Tóth István.

„ Jó szívvel kell fogadni"

– Túldimenzionált ez a vita, a lényeg pedig elveszik benne – állítja Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár első embere. – Azt kell megvizsgálni, hogy a natúrpark milyen előnyökkel jár. Elsődlegesen biztosítja a terület ökológiai egyensúlyát és védelmét. A gazdasági fejlődés szempontjából – mivel a nemzeti park több korlátozással járt volna – rugalmasabb az itt élő emberek számára. Néhány évvel ezelőtt még, a befizetett személyi jövedelemadó tekintetében, jóval előbbre álltak a szigetközi települések, most egyre rosszabbak itt a mutatók. A gazdasági erő növelésével környezetkímélő fejlődésre van szükség: a térség fejlesztésére pénzt kell fordítani. Emellett összhangba kell hozni a terület védelmét és a gazdasági növekedést.

Az országban sok a nemzeti park, s a központi pénzeszköz sem áll rendelkezésre ezek fenntartására és fejlesztésre. Alaposan mérlegelni kell, hogy a nemzeti park vagy a natúrpark használ inkább a térségnek, s a minisztériumi döntést jó szívvel kell fogadni – állítja a polgármester.

„ A döntésből kihagyták a szigetközieket"

Széles Sándor máriakálnoki polgármester szerint a Szigetközben korábban mindenki kiállt a nemzeti park mellett.
– Az ügyben illetékes szakértők egy nemzetközi megállapodást akarnak kicsikarni Szlovákiával, holott korábban kiderült: északi szomszédaink a nemzeti park tervét is elfogadnák. A natúrparki döntéskor – akárcsak korábban a dunakiliti duzzasztómű építésekor – a Szigetközben élők véleményét figyelmen kívül hagyták. Át kell ezután gondolni, hogyan lehet a jövőben a helyi emberek akaratát érvényesíteni – állította a polgármester.

– A natúrpark mint jogi kategória nem is létezik, így ebben a formában annyit jelent, mint a már meglévő tájvédelmi körzet: egyelőre nem lehet átlátni, miről beszélnek az illetékesek. A nemzeti park törvényileg szabályozott, átlátható védelmi forma. Ebben például az illegális szemétlerakók felszámolhatók lennének: nap mint nap küzdünk ezzel a gonddal. Erre a területre pénzt kell áldozni, s ezt a natúrpark formájában nem látjuk biztosítottnak. Szeretnénk megvizsgálni, milyen jogi és erkölcsi lehetőségeink maradtak, s a térség országgyűlési képviselőitől kérünk segítséget – közölte a Kisalfölddel Máriakálnok vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb pályázat a kórház-rekonstrukcióra

Az önkormányzat és a helyi egyetemi kar együttműkö- dési megállapodásáról, a kórház… Tovább olvasom