Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Vita az utolsó megyei földárverésről

Vagy húsz jánossomorjai gazda megakadályozná a jövő heti, vélhetőleg az utolsó, termőföldárverést.
A jánossomorjai Fazekas Imre önkormányzati képviselő az érintett gazdák nevében beszélt. Mint mondta, eddig a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt.-től bérelték az érintett területeket a gazdák, melyeket most elárverezhetnek. Összesen 206 hektár szántóról, 22,6 hektár erdőről és 4,1 hektár gyepről van szó.
– Tavaly nyáron a Központi Kárrendezési Iroda (KKI) megkereste az önkormányzatot, hogy véleményezzék az 1995-ben elmaradt földlicit végrehajtását – kezdte. – A képviselő-testület karöltve a földrendező bizottsággal egyhangúlag elutasította a licitet, mivel a gazdáknál minimális kárpótlási jegy maradt csak. Attól tartunk, egy árverésen újra külföldiek, illetve spekulánsok kezébe kerülnek a helyi földek. A kárrendezési hivatal legnagyobb megdöbbenésünkre ennek ellenére január 18-tól kezdődően kiírta a háromnapos licitet.

Ellehetetleníthetik a gazdákat

– Az első körben 206 hektáros szántót érint az árverés: ezt jelenleg több mint húsz helyi gazda műveli és bérleti díjat fizet az erdészetnek. Amennyiben ezt a területet áthelyeznék a Nemzeti Földalapba, a gazdák – mint bérlők – elővásárlási jogot élvezhetnének: ezzel élni is szeretnének. Nem értjük, kinek az érdekében áll a licit végrehajtása. Az erdészeti földeket amúgy is azok a termelők művelik, akik a korábbi árveréseken már nem jutottak sem elég földhöz, sem elég lehetőséghez. Ha sor kerül a licitre, már előre megjósolom, mi történik: a zömében külföldi tulajdonos bérbe adja a területet egy már korábban itt tevékenykedő, szintén külföldi gazdának. Rengeteg ilyen van Jánossomorján. Vagy megemelik a bérleti díjakat, s ezzel ellehetetlenítik a gazdákat. 1996-ban azt mondták a helyieknek: „Itt már több licit nem lesz." Emiatt a legtöbben a kárpótlási jegyeiket más értékekre cserélték.

„ Megakadályoznánk az árverést"

– Most az első körben 2/1-es típusú licit lesz: „jánossomorjai jeggyel" lehet majd licitálni. Csakhogy az utolsó árverésen is megtapasztalhattuk azt, hogy „honosítani" lehet a kárpótlási jegyeket: a fővárosban csak széljegyzetet kell íratni rá. Bár nem ide szólna, ettől kezdve „élessé válik", s ezt egyes ügyvédek nagyon jól tudják. Mindkét mosonmagyaróvári országgyűlési képviselőt megkerestem az ügyben. Egyiküknek az igazságügy-miniszter válaszolt is. Még van pár nap a licitig, több jogásszal és tanácsadóval is beszéltünk, s azon gondolkodunk, milyen módon lehetne megakadályozni az árverést. Ha ez nem sikerül, „simán akkor sem fog lemenni" a rendezvény: itt több tucat ember megélhetéséről van szó.

Csereterület a hulladéklerakó miatt

Dr. Petrétei József igazságügyi miniszter nemrégiben küldött levelében válaszolt a jánossomorjaiak kérdéseire. Ebben kifejtette: az 1995. október 11–17-i jánossomorjai árverés azért maradt el, mert a kijelölt földalap tartalmával kapcsolatban az önkormányzat módosítási kérelmet nyújtott be. A térség önkormányzatai hulladéklerakót akartak építeni: a beruházás területén szövetkezeti földek is voltak. A beruházás miatt földalapból való kivonást és önkormányzati tulajdonba kerülést kért a helyi hivatal. Ezt a privatizációs miniszter úgy fogadta el, hogy csereterületeket kell helyette felajánlani. Időközben egy gazdálkodó szervezet, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. több módosítási kérelmet is beadott a földalapra. Módosítás alatt lévő földalapra nem lehetett árverést tartani, így az egyre húzódott. Csak 2005 őszén emelkedett az eredeti földalap-kijelölés jogerőre, s csak akkor válhatott a terület árverezhetővé. A miniszter hozzátette: a Központi Kárrendezési Irodának nincs olyan jogszabályi kötelezettsége, hogy kikérje az önkormányzat véleményét, s ez az érintett árver és vonatkozásában sem történt meg. Az iroda sem döntési, sem jogorvoslati fórumként nem jár el vitatott ügyekben, mindössze az árverés bonyolítója abban az esetben, ha a földalap kijelölése jogerős. „Látni kell, hogy az elhúzódó földrendezési ügyek azért nem zárultak le, mert számos érdek ütközött, pontatlanságok sokaságát kellett tisztázni" – írja.

„ Érvényesíthetik vásárlási szándékukat"

A „mit tehetnek a gazdák?" kérdésre Petrétei így válaszolt: a határozat jogerős, a földárverés lebonyolítása a KKI számára kötelező. A termőföldárverésen – első körben – csak az alanyi jogú kárpótlásijegy-tulajdonosok érvényesíthetik vásárlási szándékukat. Az árverésen a helyben lakók, és azok vehetnek részt, akiknek a termőföldjét a település területén vették el. A kárpótlási jegy mennyisége az árverési regisztráció során válik ismertté. Az országban még számos helyen – 113 alkalommal – várható licitálás: a megyében azonban nem lesz már több ilyen licit.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábla még nincs, de fizetni mégis kell

A sztráda kezelője szerint végzik a táblázást, ám ennek ellenére megbüntetik, akik bliccelésen… Tovább olvasom