Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Viszonylatigazolás is kell a diákbérlethez

Mosonmagyaróvár - A diákigazolvány és a bérlet mellé úgynevezett viszonylatigazolást is ki kell váltaniuk azoknak a tanulóknak, akik helyközi busszal járnak iskolába. A közlekedési társaság tapasztalatai szerint sokan nincsenek tisztában ezzel a szabályozással.
Kellemetlen meglepetésként érte a jánossomorjai Koncz családot, amikor 16 éves fiuk egy hatezer forintos csekkel állított haza a minap: iskolába menet ugyanis megbüntették az ellenőrök a buszon. A fiúnak érvényes diákigazolványa és bérlete is volt, ám mint kiderült, hiányzott a viszonylatigazolás. A fiú édesanyja, Koncz Attiláné a Kisalföldnek elmondta: fia már több éve jár Mosonmagyaróvárra iskolába, azóta mindig megveszik a szükséges bérletet, ám az úgynevezett viszonylatigazolásról – több szülővel együtt – most hallottak először. Az asszony elmondása szerint az elmúlt évek alatt számos ellenőrzés volt már a buszon, de eddig soha nem kértek ilyen okmányt a gyermekétől. Nem értik, a közlekedési társaság miért nem küldött erről tájékoztatást az iskoláknak. A szülők emellett túl szigorúnak tartják a szankcionálást, noha a hatezer forintos büntetést a viszonylatigazoló kiváltásakor ezer forintra csökkentik. Az okmány kiváltása azonban nem volt egyszerű, hiszen azt Mosonmagyaróváron a buszvégállomás pénztárában lehet megtenni, ami munkanapokon reggel 8-tól délután fél 2-ig – pontosan az iskolaidő alatt – tart nyitva.

– A viszonylatigazolás hiánya nem egyedi eset, gyakorta találkoznak az ellenőrök hasonló problémával – tudtuk meg Bognár Lászlótól, a Kisalföld Volán forgalmi és kereskedelmi igazgatóhelyettesétől. Elmondta: a helyközi autóbusz-közlekedésben a bérletjegyek árát az utazási távolság és az utazási kedvezményekről szóló jogszabály figyelembevételével kell megállapítani. A diákigazolvány a tanulói, hallgatói jogviszony, vagyis az utazási kedvezményre való jogosultság igazolására szolgál. Tartalmazza ugyan az oktatási intézmény székhelyét, valamint a diák lakóhelyét, de a konkrét utazási viszonylatot és a távolságot nem.

Ezért az utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet alapján a Kisalföld Volán az utazási viszonylat bejegyzésére külön igazolást ad ki, amelynek érvényességét a diákigazolvány érvényességének megfelelően tanévre hosszabbítja meg. A korábbi papíralapú diákigazolvány esetén azért nem volt szükség külön igazolásra, mert a társaság a szükséges adatokat a diákigazolványba bejegyezhette. Az igazolás az elővételi pénztárakban a diákigazolvány bemutatása mellett váltható ki száz forintért. A bérletjegyváltásnál az igazoláson feltüntetett utazási távolságnak megfelelő bérletjegyet kell vásárolni. A bérletre az első utazás megkezdése előtt az utasnak kell felírnia az igazolás nyomtatványsorszámát.

Az igazgatóhelyettes kiemelte: ezeket a szabályokat a „díjszabási tájékoztató" is tartalmazza, amit valamennyi helyközi autóbuszban kifüggesztettek, továbbá az elmúlt év májusában minden bérletet váltó utasnak külön írásos díjszabási útmutatót adtak át a bérletjegyek használatának szabályairól.

Olvasóink írták

 • 12. Kami45 2009. január 29. 17:43
  „Ez Magyarország, az igazolásnak is kell egy igazolása........”
 • 11. Szilágyi_Zsolt 2009. január 29. 00:48
  „Jó nagy marha, aki ilyenkor odaadja a személyes adatait, hogy igazságtalanul megbüntethessék, mikor pedig van bérlete, igazolványa, csak egy vacak fecnije hiányzik. Le kell szállni, aztán viszontlátásra!”
 • 10. jucus159 2009. január 28. 16:30
  „Hát elhagyom az agyamat ez nem lehet igaz megértem 50 évet felneveltem a gyerekemet bérleteket is vettem de ezt a viszonylatigazolást még soha ebben az életben nem hallottam!Mi a franc ez elolvastam a cikket de még mindig nem értem hogy mi ez? De lehet hogy az a jó hogy nem értjük mert ha mi szülök nem értjük akkor mit akarhatunk a gyerekektől a VOLÁN meg hozott egy paragrafust igy jól megszedheti magát és lehet béremelést adni a dolgozóinak!!!Az meg egyértelmü lenne hogy ha van diákigazolvány akkor automatikusan adják hozzá ezt a viszony... valamit hamár meghozták a paragrafust!!!!!!”
 • 9. morfi 2009. január 27. 19:50
  „Eztroppantul nem értem!!
  Miért kell kérni??Ha ez kell a bérlethez, akkor miért nem adják autómatikusan.
  De végül is ha adnák,akkor nem lehetne büntetni.”
 • 8. Tmoha 2009. január 27. 10:04
  „Vajon miért bonyolítanak annyira túl mindent? A bérleten miért nincs feltüntetve a viszonylat, vásárlás során megkérdezik, hogy milyen viszonylatra kéri a diák! A tanulói jogviszony szerintem a törvényi meghatározás szerint 18 éves korig tart, afelett jogos szerintem igazolni a tanulói/hallgatói jogviszonyt.”
 • 7. hadzsba 2009. január 26. 19:11
  „19651117: Mint mindenki ők is csak akkor dólgoznak mikor munkaidő van - vagy valami hasónlót és sztem a szülő ezt meg sem veheti, mert nem ő szerepel a diákigazolványon”
 • 6. 19651117 2009. január 26. 18:57
  „Kérdem én,ha munkanapokon reggel 8-tól délután fél 2-ig lehet viszonylatigazolást kérni,akkor ezt a szülö,vagy a diák mikor kérheti,ha diák iskolában,a szülö pedig a munkahelyen tartozkodik????????????????,
  Na erre én kiváncsi lennék.!!!!!!!!!!!A volán erre mit reagál!!!!!!!”
 • 5. MTT 2009. január 26. 15:36
  „Mi erről tavaly ősszel úgy szereztünk tudomást, hogy a helyközi busszal jött haza a gyerekem,( megjegyzem 4.-ik éve lakunk falun, azóta napi szinten utazott, de soha egyetlen sofőr nem figyelmeztette rá, pedig felszállásnál bemutatta a bérletét minden egyes alkalommal) és ellenőr volt a buszon, aki figyelmeztette, hogy kell kérnie a bérletárusító pénztárnál egy ilyen viszonylatot, csak azzal együtt érvényes a bérlet. Nem voltak szankciók, teljesen normálisan, emberi módon közölte az ellenőr a tényt. Végülis azt hiszem mindössze 100.- Ft tehát ha valakinek nincs, az nem amiatt van, hogy nem akarja megvenni, hanem a tájékoztatás hiányából!!! Márpedig jó lenne tudni ilyen egyszerű dolgokat, ha már egyszer kötelező! Bár van egy okos mondás erre, lehetne a Volán szlogenje is akár:" a tudatlanság nem mentesít a kötelesség alól"...”
 • 4. hadzsba 2009. január 26. 12:29
  „HÁt én még senkinél sem láttam hogy írásos díjszabási útmutatót adtak volna át a bérletemmel együtt.
  Nem tudja vki ilyen izé kell a vonatra is (már amikor megy)?”
 • 3. Judytka 2009. január 26. 09:40
  „Már mi is szembesültünk vele...ekkora marhaságot!
  "A diákigazolvány a tanulói, hallgatói jogviszony, vagyis az utazási kedvezményre való jogosultság igazolására szolgál. Tartalmazza ugyan az oktatási intézmény székhelyét, valamint a diák lakóhelyét, de a konkrét utazási viszonylatot és a távolságot nem."
  Szerintem,ha benne van a lakóhely,és az iskola székhelye...(márpedig a diákigazolvány tartalmazza)mi a büdös francnak még egy papír,ami igazolja az előző papírt!!!!a távolságról!Valakinek ez nem logikus?Magyarország a bürökrácia,és papírhalmazok országa...
  Egyébként frankón lehet érte büntetni!
  (ugyanolyan,mint védőhuzatot a védőhuzatra!!!)”
 • 2. rezi 2009. január 26. 09:14
  „Rákosi ideje visszajött pár éve,de lehet hogy rosszabb.”
 • 1. tati 2009. január 26. 09:01
  „üdv4
  Csak megjegyzem,Győrött is ugyanez a helyzet!
  Kérik a papírt az ellenőrök,ha nincs,akkor 6000Ft ugrik!
  Mekkora gusztustalanság,visszafelé fejlődünk?
  -viszonylatigazolás?????
  "A korábbi papíralapú diákigazolvány esetén azért nem volt szükség külön igazolásra, mert a társaság a szükséges adatokat a diákigazolványba bejegyezhette. "
  Az megint egy nagy "professzor" lehetett,aki ezt a szemétséget kitalálta!
  Javaslom olcsó,és pénztárcabarát megoldásként,hogy a mostani kártyára is igazolást jegyezzenek fel,ne 6000-ért....
  még jó hogy a gépjármű vezetői engedélyhez nem kell!
  bár kár itt tippeket adni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A társulás fogadhat támogatást

Mosonmagyaróvár - Szakképzési hozzájárulást tavaly szeptember óta csak a Győr-Moson-Sopron Megyei… Tovább olvasom