Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Viszik a kerékpárokat, mint a cukrot

Olvasónk panasza szerint a levéli vasútállomásról hónapok óta rendszeresen tulajdonítják el a helyiek kerékpárjait. Hegyeshalomban évek óta jól működő, hatékony rendszer a kerékpár-regisztráció, erre azonban Levélen egyelőre nincs lehetőség.
"Az enyémet is ellopták, a szomszédét is, a húgomét gyereküléssel együtt. Igaz, én otthon hagytam a záramat, így a barátnőm lezárt kerékpárját tettük az enyémre. Az övét félredobták, az enyémet ellopták. Mivel a kerékpárom nem volt számozva, és papírom sincs róla, így a polgárőrök azt mondták, szinte lehetetlen hogy előkerüljön. Ami szintén elszomorító, hogy ezek a lopások fényes nappal történnek, a reggel hét óra körül letámasztott kerékpáromnak délutánra hűlt helyét találtuk." - mondta el a  levéli Nagyné Márki Erzsébet helybéli.

A Hegyeshalmi Polgárőr Egyesület az országben elsőként, és jelenleg egyedülálló módon végzi a kerékpárok nyilvántartását. Napokon belül elkészül az Országos Kerékpár-Regisztrációs Rendszer, amelyhez az ország minden területén működő polgárőrségek és települések csatlakozhatnak és tölthetik fel regisztrációs nyilvántartásukat, ezzel is elősegítve az országos viszonylatban több ezer kerékpárlopás visszaszorítására irányuló törekvéseket.

"Hegyeshalomban már jól bevált módszer a helyi Polgárőr Egyesület kerékpár regisztrációja. Ezeket minden hónap utolsó szombatján tartjuk a hegyeshalmi tűzoltó szertárnál, ahol a kerékpárokat egyedi azonosítóval látják el, erről a tulajdonos igazoló kártyát is kap. Ezek a kerékpárok bekerülnek az Országos Kerékpár Nyilvántartó Rendszerbe.

A vasútállomáson sokan hagyják lezáratlanul kerékpárjukat, így a tolvajoknak sincs nehéz dolguk. Fotó: Illusztráció
A vasútállomáson sokan hagyják lezáratlanul kerékpárjukat, így a tolvajoknak sincs nehéz dolguk. Fotó: Illusztráció


Az eltűnt kerékpárok fotóit a település, valamint a polgárőrség weblapjára is feltöljük, ahol figyelmeztetnek arra, ha valaki felismerné az érintett kerékpárokat, esetleg azokat eladásra kínálják, értesítse a hegyeshalmi polgárőrséget. A tavalyi évben nyolc kerékpár került így vissza a tulajdonosához." - mondta Tóth Gyula, a hegyeshalmi polgárőrség elnöke.

A levéli polgárőrség tervei között szerepel a hegyeshalmival megegyező regisztrációs rendszer kialakítása, ehhez azonban egyelőre nincs elegendő anyagi forrásuk.

" Régóta szeretnénk mi is regisztrálni a levéliek kerékpárjait, azonban az egyesületnek nincs a helyi nyilvántartás vezetéséhez, valamint az adatok feldolgozásához megfelelő kapacitású számítógépe. A támogatásokból befolyó pénzből egy laptopot szerettünk volna venni erre a célra, azonban az idei törvénymódosítások miatt nekünk is, mint közhasznú egyesületnek kettős könyvelést kell vezetnünk - a laptopunk árát pedig az ehhez szükséges szoftver megvásárlására kellett költenünk.

A hegyeshalmi mintára korábban már elkészítettem az igazolásokat és a nyilvántartó lapokat, csak egy megfelelő számítógép hiányzik. Meglátjuk, a második félév hogyan alakul, ha nem lesz más kiadásunk reményeink szerint a regisztráció Levélen is elindulhat. " - tudatta Fehér Attila, a levéli polgárőrség elnöke.

Elmondta, szükség lenne a helyiek nagyobb elővigyázatosságára is." Szolgálati időben sem tudjuk folyamatos felügyelni a vasútállomást. Gyakran előfordul, hogy a kerékpárral érkezők lezáratlanul hagyják ott járművüket, így a tolvajoknak nincs nehéz dolguk. Visszatartó erő lenne térkamera-rendszer kiépítése is, ehhez azonban olyan magas önrészt kellene fizetni, amit a hivatal nem tud vállalni." - tette hozzá Fehér Attila.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. laca123 2012. július 31. 18:57
  „14.)

  mindenben igazat adok!!!”
 • 24. miracle 2012. július 31. 16:36
  „Karcsika
  Erővágóból kell egyet készíteni.”
 • 23. Mankapunka 2012. július 31. 16:32
  „vica

  Megoldás,gyalog mész a nagyvárosba dolgozni,és onnan lopsz egyet magadnak,aztán a vonaton hazaviszed.Fater meg 2 sör mellett lefújja.”
 • 22. Alina01 2012. július 31. 14:19
  „20. Karcsika 2012.07.31. 11:30

  De lehet, patkózárak hívják és 10ezer körül az ára.”
 • 21. Losba 2012. július 31. 12:12
  „18

  így van..de "jó" polgármesterik lesz.ják ezt, még örülnek is, még egy lakóparkból kapnak egy kis lét....nem igaz, hogy nem tudnának ez ellen tenni.”
 • 20. Karcsika 2012. július 31. 11:30
  „Nem lehet kapni olyan biciklizárat, amit nem lehet erővágóval levágni?

  Miért mindig az erővágó győz?
  Igaz, ha nem lehetne levágni a zárakat, akkor a kerékpárzár-gyártók tönkre mennének.”
 • 19. vica.79 2012. július 31. 09:08
  „Nekünk 2 biciklit loptak el ,két kapun kellett bejönni és még le is volt zárva itt Óváron is virágzik a bicikli lopás hiába jelentettük nem tudnak mit csinálni! Valamit még is ki kellene találniuk mert pótolni kell azokat amit elvisznek nem kevés pénz, de a rendőrök csak felemelik a kezüket sajnáljuk nem valószínű hogy meglesz ezt mondják!!!!!!!”
 • 18. tökmindegy 2012. július 31. 08:37
  „A határ mentén lassan több lesz a borsodi, mint a helybeli. A fene nagy EU-s munkavállalási szabadság idehordja az ország szemetét. Meg mindent, ami ezzel jár.”
 • 17. umberto 2012. július 30. 23:34
  „A régióban a korábbiaknál jobban növekszik a betelepülők száma.
  A régióban a korábbiaknál jobban növekszik az ellopott biciklik száma.

  Nem vagyok okleveles oknyomozó, de szerintem ne reménykedjetek semmilyen Excel-nyilvántartásban, azok a bringák már a Tiszántúlon gurulnak, de legalábbis minimum két megyével arrébb. De azért nézzetek körül, vannak-e új arcok a környéken, hátha...

  Én legalábbis így csinálnám ;)”
 • 16. Gyurgyi23 2012. július 30. 22:58
  „most komolyan egy laptopra nincs pénz?Ne vicceljünk már!!!”
 • 15. buszsofőr 2012. július 30. 21:32
  „Valami szigonypuskát kell barkácsolni a vázba, ami <moderálva>be lövi a tolvajt”
 • 14. miracle 2012. július 30. 20:58
  „Mindig csak ez a hogyan nem lehet megoldani nyavajgás.
  Feltételezem az önkormányzatnak 0-nál több számítógépe van. Abból jutottam erre a merész következtetésre, hogy még email címük is van. Feltételezem továbbá, hogy a winchesteren van még legalább 1 MB szabad hely, amin elfér egy excel tábla, kerékpáronként 5 sorral. (vázszám, típus, szín, tulaj, elérhetőség). Ha esetleg még 1 Gb hely is van, még a kerékpárok fényképe is. El nem tudom képzelni miért kell ehhez egy 100 rugós új notebook.
  Továbbá:
  1 közmunkás 1 hónapig megfigyelőállásban tettenérés céljából a bokor mögül: 47 E Ft.
  Rögzítős (16 Gb) - akár rejtett - minikamera: kb 20-30 E Ft.
  Használtan 10 E Ft.
  Ha még szegényebb az eklézsia: álkamera + matrica: 5 E Ft.
  Matrica magában 200 Ft.
  A tolvajok elkapása: megfizethetetlen.”
 • 13. DemonBill 2012. július 30. 19:04
  „Párom kerékpárját a lépcsőház folyosójáról vitték el méghozzá úgy,hogy le is volt zárva.Rendőrséget kihívtuk,de semmi értelme nem volt,nem lett meg természetesen....Vissza kellene térni a középkori módszerhez-ha lopsz a kezed bánja...Én szívesen vállalnám a végrehajtó szerepét :)Ha valakit rajtakapnék az sem úszná meg simán az biztos....”
 • 12. Karcsika 2012. július 30. 18:00
  „Minden svéd egyetemistát le kell szállítani a bicajról,
  mert ők több generáció óta nem jártak kerékpár üzletben.”
 • 11. ATX 2012. július 30. 17:45
  „Nemcsak bringákat lopnak, hanem mindent ami fém... Főleg ha színes!”
 • 10. humer 2012. július 30. 16:56
  „Ha jól látom, a kis vasútállomás mellett egy korlát nem sok, de semmi sincs amihez rögzíteni lehetne a kerékpárokat. Tudom faluhelyen nem divat a lezárás, de aki elutaik vonattal fél napra, az biztonságba szeretné tudni a járművét.

  Az önkormányzatnak a vasúttal közösen kellene kiépítenie normális EU szintű támaszokat + egy kamerát a falra, ha meg akarja előzni a lopásokat.”
 • 9. kumpala 2012. július 30. 16:28
  „A működő nyilvántartó rendszer mit tart nyilván, az alvázszámot? Amit lecsiszolnak? És azután mi van?”
 • 8. Wakeup_Mankind 2012. július 30. 16:12
  „engem meg arra tanítottak, hogy ami nem az enyém, azt nem veszem el,
  ha le van zárva, ha nem, ilyen egyszerű”
 • 7. gonzo 2012. július 30. 16:10
  „5.Alina,én is így látom.Úgy 10-15 évvel ezelőtt sem lehetett sehol ott hagyni a bicajt,mert szinte 100% volt,hogy ellopják.Ugyanez volt a motorokkal is.Volt egy klubunk az Ifiházban,egyik tagunknak egyik héten a Simson robogóját vitték el az Ifiház elől,rá egy hétre a bicaját a Modellház mellől.Persze mindegyik le volt zárva.És ez akkor általános jelenség volt,bennem annyira él az akkori reflex,hogy a mai napig nem hagyom ott még lezárva sem a bicajom sehol(na jó,néha azért pár percre igen,de többre semmiképp).
  Most meg újra lopják őket.Attól tartok a Sopron életét(is) megkeserítő aranyásók állnak e mögött is....
  Jönnek a mikrobuszaikkal-hopp,ott egy bicaj,bedobják,aztán irány haza....”
 • 6. Mankapunka 2012. július 30. 16:03
  „Nah,akkor mostmár tudom,hogy hova lehet menni vígan lopni. Van egy jó szám most a rádióban,ami még buzdít is. "Bűn ami csábít"

  Alvázszám nélkül nagymama dumája tetszik. Tőlem is a lopott biciklit ellopják,és akkor még be is jelenteném...........
  Az ilyen ember eddig hol élt,batyuban?????

  Megyek is bérelni egy platós teherautót a ménfőcsanakra,úgyis olyan vicces a liftreklámjuk.
  Feldobáljuk az összeset a tesókákkal,aztán ha őket elcsípik,úgysem tudnak velük mit csinálni,aztán vígan élünk tovább,mint Marci Hevesen.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nyáron is népszerű a diákmunka

Ugyan már csak egy hónap van hátra a nyárból, de még nem késő diákmunkát keresni. Ha valaki eléggé… Tovább olvasom