Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Visszavonta pályázatát az igazgató

Mosonmagyaróvár - A második körben is meglepően alakul a Flesch Károly Kulturális Központ – immár gazdasági társaság – igazgatói álláshelyének pályáztatása. A jelenlegi igazgató ugyan pályázott az álláshelyre, ám később mégis visszalépett.

Még tavaly nyáron határozott Mosonmagyaróvár önkormányzata pályázat kiírásáról a Flesch Károly Kulturális Központ (FKKK) igazgatói álláshelyére. Érvényes pályázatok érkeztek ugyan a megadott határidőre, ám a bizottság végül úgy döntött, eredménytelennek nyilvánítja a pályázati eljárást. Ehelyett az intézmény nonprofit gazdasági társasággá alakítását javasolta ez év január 1-jétől, amit aztán meg is szavazott a testület. Határoztak továbbá arról is, hogy az átszervezés időtartamára meghosszabbítják az addigi vezető, Böröndi Lajos megbízását. A gazdasági társaság igazgatói álláshelyének kiírásáról szintén tavaly decemberben döntött a testület.

Böröndi Lajos.


A pályázatok beadási határideje január közepén járt le. Lapunk úgy tudja, az álláshelyre pályázott a jelenlegi igazgató is, ám később mégis visszavonta azt. Értesülésünket megerősítette Nagy István alpolgármester. Elmondta: határidőre három érvényes pályázat érkezett. Közülük egyikük – a jelenlegi igazgató – később valóban visszavonta pályázatát. A fennmaradt két jelöltet következő ülésén hallgatja meg a szakbizottság, majd februárban dönt a kinevezésről a képviselő-testület.
A pályázat visszavonása okán lapunk megkereste az érintettet. Böröndi Lajos a Kisalföld érdeklődésére szűkszavúan indokolta döntését. Elmondta: az elmúlt évben sorozatosan érték méltatlan támadások a testület több tagja részéről.

– Három igazgatói ciklus után az újabb pályáztatásnál kizártak a pályázati eljárásból azon a címen, hogy végzettségem nem felel meg a törvényben előírtaknak. Erről utólag kiderült, hogy nem volt jog- és tényszerű – mondja az igazgató. – Ennek ellenére elvállaltam az intézmény gazdasági társasággá alakítását, mert tudtam, hogy az a város érdekeit szolgálja. Eközben volt  időm átgondolni, hogy személyes sorsom miként alakul. Az újabb pályáztatási procedúra újabb méltatlan helyzeteket produkált, mielőtt még döntésre került volna sor. Én meg nem kívánok megalázó helyzetbe kerülni.

Úgy gondolom, az elmúlt három évtized tevékenysége – amelyet külföldön és országosan is elismernek – olyan fedezet, amit nem kívánok kockára tenni.

Nem hiszem, hogy ilyen körülmények között jól tudnám végezni a munkámat, a bizalmatlanság és az ellenségeskedés sosem hatott rám építően, s úgy gondolom, ez a városnak sem tesz jót – mondta Böröndi Lajos.

Olvasóink írták

 • 18. Priest 2008. május 15. 19:31
  „A Flesch Károly művelődési központ átalakítása 5 fázisban történik meg, egy korábban már elkészített forgatókönyv alapján.
  1. fázis: a gazdasági társasággá történő átalakítás
  2. fázis: Böröndi igazgató eltávolítása
  3. fázis: ideiglenes igazgató beiktatása a kft kezdeti, instabil gazdasági időszakára
  4. fázis: A "saját ember" behelyezése (jobb oldalról) az igazgatói székbe
  5. fázis: az alkalmazottak cseréje, fiatalabb és egyező politikai nézetű emberekre
  Ezzel a kultúra és kultúrmédia ezen szegmense is kontrolláltá válik a régióban a legnagyobb ellenzéki párt számára.”
 • 17. poorman 2008. február 07. 21:54
  „Laci bácsi!

  Te meg az édes anyanyelveden először tanulj meg írni!
  Amúgy síkhülyék a hozzászólásaid.”
 • 16. Egy óvári kúltúrára éhező 2008. február 07. 21:24
  „Szerintem nem csak az igazgatót,Böröndi Lajost kellene hibáztatni mindenért,bár tény,hogy sok minden az igazgatón múlik.Emlékezzünk csak, 20 évvel ezelőtt volt olyan,pl. a győri színészekkel,hogy3 bérletes előadás plussz 1 bérletszünetes volt egy héten míg mára csak a "gagyi"vásárok és turkálók maradtak heti4-szer.Évek óta óráról órára pontosan ugyanazok a programok vannak minden télapó ünnepségen és a gyereknapokon.már a gyermekeink is unják és ők szólnak,hogy:idén már ne menjünk!Annyi jó színház van országszerte jó előadásokkal,csak hát azok szervezéssel járnak.Az meg munkával ugye??Meg hát reklámozni is kellene!!Nem elég 2db plakátot a Művház ajtóra kirakni,ami ráadásul nem is utcafront.Csak úgy nem mennek el előtte az emberek.Nem beszélve a Művház belsejéről,amelybe ha belépünk,pont olyan,mint huszonévvel ezelőtt,csak éppen az a jó kis wc szag ahogy "orrbavág" bennünketAz olyan felemelő.Minden berendezés a régi, olyan....Pedig e kis városban biztos lenne igény a kúltúrára és élne ha valaki vagy valakik éltetnék.Úgy gondolom ehhez nem elég egy igazgató váltás itt a szervezés is elavult.Már pedig ebbe nem csak az igazgató a hibás.Ezért reménykedjünk és bízzunk egy új és jobb vezetésben és szervezőkben.”
 • 15. egy óvári lakos 2008. február 06. 18:45
  „Kedves Laci bácsi!
  Elnézésedet kell kérnem. Egyetlen egy szó az ami szerintem sem méltó a hozzászóláshoz.
  Javítom, kétszínű,helyezkedő.Ez biztosan benne van az értelmező szótárban.(Ha már a magyar nyelvről beszélünk,ez nem az én nevem,mint neked a Laci bácsi hogy nagybetűvel kelljen írni.)
  Amúgy a véleményem a témában nem változik.
  Tisztelettel: óvár lakos”
 • 14. pancser 2008. február 06. 13:21
  „Kérdés, hogy mi az a kultúra, mit értünk alatta! A hipermarketban, a klasszikus zenét ugyanannyi százasért lehet megvenni mint ahány ezresért a csörömpölést, vinnyogást a mai egyes előadóktól, elnézést azoktól akik az utóbbiakat nagyobbra tartják nálam. A hagyományos kultúrából megélni lehetetlen, de nem is szabad a város pénzét üres nézőtérre néhány ember örömére áldozni. Ha meg forgalmat és önfenntartást akarunk megoldható az is, de akkor diszkó, Győzike show és más fiatalok tömegeit vonzó rendezvények kellenek. Szerintem az idő, a kor a diszkóknak dolgozik, de amellet beleférhet a csekély érdeklődésére számot tartó néhány kiállítás is. Abban a kritikusoknak igazuk van, nagyon sok kultúrális rendezvény közönsége mindig egy szűk kör volt. Ilyen a mai világ. Lajos nagylelkű is volt, odaadta a művit ingyen vagy félig ingyen is néha. Jószándékkal, nemes ügyet szolgálva. De ez üzleti szempontból nem megy. Teremdíj, belépődíj keményen szedendő. Most ennek az ideje jön el, sokaknak hiányzik majd emiatt a régi igazgató.”
 • 13. kulturkotty 2008. február 06. 11:17
  „Azért nem csak arról volt szó, hogy az aktuális városvezetéssel jóban kell lenni...
  A város kulturális élete a nagyon mélyen van, épp itt az ideje, hogy távozzék B.L.!”
 • 12. pancser 2008. február 05. 21:34
  „Laci bácsi, áruld el mi az hogy valaki kábel szinten van? Szóljál mikor használtam ocsmány szavakat! A magyar nyelv dolgában kettő csillaggal többnek érzem magam Nálad! Ellenőrizd magadat, legalább az ANYANYELV szót írd helyesen, mielőtt útjára bocsátod a véleményedet. Egyébiránt a "kultúrpatkány"t akkor sem szólítom nagybetűvel ha ez Neked nem tetszik. Egyrészt mert ez a nevet, amit maga választott kisbetűvel írja saját kezüleg. Másrészt szövege miatt akkor is kicsi betűvel szólítanám meg, ha nagybetűvel írná a nevét, mert nálam csak kisbetűs lehet ítélkező véleménye miatt. Prostizza le az édes ........t!”
 • 11. Laci Bácsi 2008. február 05. 20:27
  „Figyeltj! Te Óvári lakos és Pancser!
  Látjátok? Én nagy betüvel írtam a neveteket! Ennyi tartás van bennem, mert embernek nézlek benneteket! Napok óta figyelem a hozzászólásokat a Kisalföld honlapján. Mondhatom, a kulturált társalgás legalsóbb szintjét sem éritek el! Szinte kábel szinten vagytok! Város ez, vagy valami kondások gyülekezete, vagy bojtárok hada? Ó! Ha ezt a hortobágyi pusztán nevelkedett, 100 éve elhunyt elődeink látnák! Elborzadnának, hová lett a magyar nyelv, a kultúra, és az emberi méltóság! Hát legyen már méltóságotok! És saját szátokat csak magatokhoz, a célhoz méltó szavak hagyják el! Adjatok már magatoknak annnyi méltóságot, önérzettet, hogy holmi kocsmai kifejezés, dúrva mocskolódás ne hagyja el szátokat! Ne aljasodjatok oylan mélyre, hogy civilizált embe ne akarja olvasni ocsmány szavaitoka! Legyetek méltók a vita témájához, és ANYANELVETEKhez, ÉDES ANANYELVÜNKHÖZ!!”
 • 10. egy óvári lakos 2008. február 05. 19:54
  „Na csak annyit erről a seggnyalóról,hogy a karácsonyi műsort adó kisdiákok,pár négyzetméteres helyiségben voltak kénytelenek öltözködni,készülődni,miközben több száz négyzetméteren alsóneműárusok karácsonyi vásárt rendeztek a kultúrházban.
  Ezt ki engedélyezte? Talán még ez a kis bevétel is kell?
  Ha a kb.háromhéttel ezelőtti előadás napján(Orosz Z) a bejárat csúszásmentesítésére használta volna a bevételt,akkor nem bántam volna.
  Egy normális óvári születésű vezető kellene,aki tudja,ismeri a város múltját.Minden vezetőt le kellene cserélni 8-10 évenként,minimum.”
 • 9. pancser 2008. február 05. 19:00
  „A "kultúrpatkánynak"! Te aztán tudod, ki minek volt a gátja. A művi igazgatójának a várost kell szolgálnia nem a pártokat. A tyúkeszed ezt nem éri fel. Igen, ha a szocik voltak hatalmon, velük is jóban kellett lenni, ha mások, azokkal is. Ez nem "prosti" mentalitás, hanem realis magatartás. Kiváncsi lennék a kultúrális szintedre, műveltségedre, szerintem Lajosnak a bokájáig sem érsz fel. Lajosnak annyit, soha ne bánkodjon ezen a dolgon, lehet, hogy ez a legszerencsésebb fordulat az életében. Hiányzik neki a mindennapos robot? Lehet, hogy most teljesebb, nyugodtabb életet élhet, sőt a pénz is több lehet. Fel a fejjel Lajos, még sok szép boldog nap virradjon Rád!”
 • 8. béci 2008. február 05. 17:20
  „Nem kell félteni a Lajost!
  Elég talpra esett ember ő!
  Megfogja találni a helyét ezután is, de valóban már kellett a "müvi"-ben a áltozás!
  Nem buta ember, tanárként, költőként, újságíróként ezután is megállja majd a helyét!!”
 • 7. larong 2008. február 05. 13:49
  „Azt hiszem, nehéz dolga lesz az utódnak.
  Elvárások jobbról, kritikák balról, pénzügyi nehézségek mindenfelől - nem irigylem az új személyt.
  Magam részéről azért kicsit sajnálom Lajost. Fantáziája volt, összeköttetései vannak, pénzügyileg sem volt túlzottan kifogásolható.
  Politikai nézet? Sok embernél változik - nálat talán jobban. De: olyan verseket az 56-os óvári sortűzről, targédiáról nem sokan (mondhatnám: senki) sem írtak, és ezt mindenképp tisztelni kell. Ilyesmit csak úgy, ujjgyakorlatként, meggyőződés, átélés nélkül nem lehet írni.

  Inkább az volt a gond: a Műv.Ház és Böröndi - egy intézmény volt. Mondhatni: Böröndi Lajos maga volt az inézmény. Ha ezen lehetett volna kicsit változtatni, akkor még maradhatott volna.

  De ne legyen ez a szöveg egy nekrológ. Bízzunk a jövőben, és bízzunk Lajosban is - talán nem akar kiiratódni a városi kultúr-környezetből. Egy kis pihenés azért most neki is jól fog esni.

  Úgyhogy, Lajos: fel a fejjel, mert néha egy kis orrbacsapás-szerű valóság senkinek sem árt!”
 • 6. cooltmail.huura 2008. február 05. 13:16
  „Kedves Géza!

  Nem értem mi bajod van a MŰVÉSZNŐVEL!

  Biztos az a bajod, hogy csak híresztelésből hallottad és nem lehettél jelen. Ne irigykedj!”
 • 5. Anton 2008. február 05. 13:14
  „Üdvözlöm a döntését, kell a városnak egy jobb szervező! Az sem ártana ha fiatalabb lenne, és ténylegesen tudna megfelelő nyári programokat szervezni. Itt lesz majd Május 1, az új meg mutathatja mit is tud!!!!! HAJRÁ”
 • 4. Géza 2008. február 05. 13:13
  „Kedves Zsufeca!

  A jó műsorokról csak annyit, hogy én még emlékszem arra amikor augusztus 20.-án az ünnepi műsor sztárvendégeként Nikki Bellucci lépett fel. Ha neked ez jelenti a kultúrát, akkor az eszed a buszmegállóéval azonos.”
 • 3. boroskóla 2008. február 05. 12:59
  „Na ez szép! Én még abban a hitben voltam, hgy nem is adott be pályázatot. Akkor meg mi az Istent vont vissza. Na ez megint ilyen mutyiográdos dolog lesz. Csak érdekelne ki tette be a pályázatot? Normális kultúrát eg ynormális városnak”
 • 2. zsufeca 2008. február 05. 12:56
  „Kedves Kultúrpatkány!

  Én nem értem mi bajod volt Böröndi Úrral? Szerintem nagyon jó műsorokat rendezett a városnak. Ha tudzs jobbat cselekedj!!!”
 • 1. kultúrpatkány! 2008. február 05. 12:47
  „Na végre!
  Ő volt a magyaróvári kultúra gátja!
  Vele nem lehetséges a változás, volt 15 éve, hogy bizonyíthasson, ráadásul ez az ember egy politikai "prostituált"!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi feladatellátás: igény és pénz kérdése

Mosonmagyaróvár - A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás bővítésére nincs fedezet, az értelmi… Tovább olvasom