Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Visszatért a Lajta-parti városba

Farkas István személyében új igazgatója van a mosonmagyaróvári piarista iskolának. Az új igazgató a Veszprémbe távozott Pályi Gábor helyét foglalja el.
Farkas István a kecskeméti piarista iskolában érettségizett. Teológiai tanulmányai mellett matematika–fizika–technika szakot végzett. Pedagógusi munkáját Budapesten kezdte, majd 1988-tól Kecskeméten oktatott. Tanítói munkája mellett a közoktatás-politikában is aktívan részt vesz. Nyáron az oktatási minisztérium egyházi oktatási ügyek titkárságának vezetőjévé nevezték ki. Ezenkívül 200 keresztény pedagógus segítségével ő szerkesztette az 1993–94-es tanév katolikus kerettantervét, sőt, hozzáfogott egy tankönyvsor megírásához is. Mosonmagyaróvári új szolgálati helyét a napokban foglalta el, ekkor kerestük meg őt.
– Ön tevékeny részt vállalt 1990-ben a mosonmagyaróvári piarista iskola megszervezéséből. Milyen érzésekkel jött vissza igazgatóként a Lajta-parti városba?
Farkas István
– Nagy-nagy örömmel és várakozással érkeztem újra Mosonmagyaróvárra. Még pontosan emlékszem az iskolaindítás izgalmas időszakára. És bár Kecskemétre elszólított a munkám, azóta is figyelemmel követtem az itt történteket és örömmel konstatáltam, hogy az iskola milyen mértékben megerősödött. Nem ismeretlen tehát az a feladat, ami itt reám vár. A tantestület jó részét is ismerem, hiszen évente találkoztunk azokon a közös lelkigyakorlatokon, amelyeket rendünk alsóörsi nyaralójában tartottunk. Több kollégával azóta a kapcsolatom elmélyült, baráti viszonyba is kerültem velük.
– Miket tart elsőrendű feladatának igazgatóként?
– Első feladatom az lesz, hogy a tantestületbe kerülő új munkatársaimat is megismerjem. Igazgatói munkám során fontos feladatomnak fogom tekinteni, hogy tanulóink szabadidejét értékes és hasznos programokkal töltsem ki. Tapasztalatom ugyanis, hogy általában gond van a gyermekek szabadidejének helyes megszervezésével. Közhely az öt tanítási nap túlterheltsége, ezért, ha sikerül, szeretnék minél több szabadidőt szerezni, amit a diákformáláshoz elengedhetetlenül fontosnak érzek. Egy iskola életében tizenkét év parányinak számít, de itt Mosonmagyaróváron ezt a rövid időt is komoly szakmai, szellemi, lelki fejlesztés jellemezte. Ez után az értékes kezdő időszak után igazgatói munkámmal ezt a sok pozitívumot szeretném még hatékonyabbá tenni.
– Az iskolába evangélikus és református gyermekek is járnak. Mennyire tartja fontosnak intézményének ökumenikus elkötelezettségét?
– Az ökumenével kapcsolatban nekem eddig csak jó tapasztalataim voltak. Pedagógus, szellemi ember csak nyitott lehet, hiszen mihelyt valaki gettót teremt, abban a pillanatban pedagógusi és papi hivatásával is visszaél. Mosonmagyaróvárról kellemes emlékként marad meg a két évvel ezelőtti ökumenikus imahét, amikor a helyi evangélikus templomban prédikáltam. Mosonmagyaróváron tehát a jelek szerint az ökumené példásan működik. Ezt én is fontosnak érzem, nemcsak a különböző felekezetű gyülekezetek között, hanem a helyi piarista iskolában is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vőfélyek gyöngyei

A legfiatalabb mindössze 9, a legidősebb pedig 79 éves volt a majdnem harminc vőfély közül, akik… Tovább olvasom