Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Visszatérő csalások: sokba kerülhet az olcsó tüzelő

Számos trükkel verik át a gyanútlan vásárlókat az olcsó tüzelőt kínáló csalók. Sokszor a megrendelt mennyiségnél jóval kevesebbet, máskor silányabb minőségű, olcsóbb fát vagy szenet szállítanak ki. Érdemes résen lenni.

Jóval olcsóbban kínálják. A tüzépi árnál jóval olcsóbban kínálják "kiváló" minőségű portékájukat plakátokon, hirdetési újságokban tűzifaárusok. Aztán a platón még tíz mázsa a tüzelő, a gyanútlan vevő udvarán leborítva már csak ennek a fele.

Trükkök tömegével verik át a megrendelőket a tüzelős csalók, akik rendszerint csupán egy telefonszámot adnak meg a hirdetéseikben, az áru értékesítését pedig általában helyszínre szállítással vállalják. Lerakodás után aztán a laikus vevő még csak becsülni se tudja, hogy valóban azt és annyit kapta-e, amennyit megrendelt.

Az ország távolabbi részéből. – Sajnos évről évre visszatérő a csalásoknak ez a formája, a fűtési idény kezdete előtt megjelenik és egészen tavaszig tart – mondja Babos László alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

Jellemzően az ország távolabbi részeiből érkeznek ide ezek a csalók. Különböző vállalkozások nevében adnak fel hirdetéseket, amikben az itteni kiskereskedelmi áraknál jóval alacsonyabb összegért kínálják a tüzelőt.

Az alezredes hozzátette: az ilyen jellegű átveréseknek két formájával találkoznak gyakorta a rendőrök. Az egyik esetben valóban a megrendelt fajtájú és minőségű tüzelőt szállítják ki a csalók, ám a lerakott mennyiség jóval kevesebb a megbeszéltnél.

Több esetben fordult elő, hogy csupán a felét kapta meg a vevő. Máskor nem a mennyiséggel, hanem a minőséggel trükköznek az elkövetők. Ilyenkor a megrendelt szénnél vagy tűzifánál silányabb minőségű, olcsóbb árut visznek, amiről a laikus vevő nem tudja megállapítani a különbséget. Sajnos mindkét módszerre akadt példa az elmúlt napokban a környéken.

Két módszer, két példa. Jánossomorján egy ismeretlentől rendeltek tűzifát, aki egy, a valóságban nem is létező fafajtát kínált. A vásárló gyanútlanul kifizette a vételárat.

A becsapott vevő másnap örömmel újságolta egyik szomszédjának, hogy milyen olcsón jutott jó minőségű tüzelőhöz. Csak ekkor derült ki, hogy jóval olcsóbb puhafát vásárolt magas áron. Ezzel mintegy 100 ezer forintos kárt okoztak a csalók.

A másik esetben barnaszenet kínáltak hirdetésükben a csalók, akiktől egy mosonmagyaróvári férfi rendelte meg a téli tüzelőjét. Az árusok aztán az éjszakai órákban jelentek meg a vevőnél, mondván: meghozták a szenet.

A vevő azonban szerencsére észrevette, hogy barnaszén helyett a jóval alacsonyabb fűtőértékű lignitport próbálták rásózni, ezért értesítette a rendőrséget. Ennek köszönhetően a rendőröknek sikerült elfogniuk a Baranya megyei illetőségű férfiakat, akik ellen csalás gyanújával indult nyomozás és még a szállításhoz használt kisteherautójukat is lefoglalták.

Az eddigi adatok szerint a csalók másokat is megkárosítottak már ezzel a módszerrel.

A bűnügyi osztályvezető kiemelte: tüzelő vásárlásakor érdemes vigyázni. Mivel sokszor egyedül élő idős embereket csapnak be így, fontos, hogy lehetőleg ne tegyenek utalást az olyan kérdésekre, miszerint: kell-e segítség a lerakodáshoz.

A megrendeléskor előre egyeztessenek időpontot a kiszállításhoz és lehetőség szerint akkorra kérjék valamelyik szomszéd vagy rokon segítségét, aki jártas a tüzelőanyagokban. Kérjenek mérlegelést, s csak azután fizessenek, amikor mindent rendben találnak.

Olvasóink írták

  • 2. Powerarc 2011. november 03. 20:39
    „Tömegre (mázsára) vásárolni szerintem nem is szabad. Ha csak friss a fa, akkor is elég magas a víztartalma, vízért meg minek fizessen az ember. Egy trükk, hogy locsolással előtte jól át is nedvesítik, még nagyobb víztartalma legyen. A kalodás fa jó választás, könnyen ellenőrizhető a mennyiség, függetlenül a víztartalomtól. Az erdei köbméter (1,7m3) fa tömege elérheti a 10 mázsát, így az ára is jól ellenőrizhető.”
  • 1. zakarias3 2011. november 03. 18:50
    „Vasárnaponként Győrben az Etó stadionnál is kínálnak jó minőségi tüzifát!Amikor rákérdeztem,hogyan van a mérés,akkor megmutatták a platón lévő mérleget,amivel kb30 kiló fát lehet egyszerre lemérni.Megkérdeztem őket,vajon hogyan gondolják az 50 mázsa fát ezzel a mérleggel lemérni,a válaszuk az volt,hogy ők hárman vannak és nagyon ügyes emberek és kb1óra alatt végeznek.Felajánlottam,hogy nálunk a faluban a volt Tsz majorban van digitális mérleg,a plusz kilómétert kifizetem,de ezt visszautasították,mert ők nem bíznak meg az ilyen falusi mérlegekben!Ezért az üzlet meghiusúlt,de van egy Bakonyszentlászlói régi ismerős,nála vásároltam fát,ő egy korrekt kereskedő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragikus hajóbaleset: kártérítési döntés januárban

Jövő év elején várható döntés az érintett cégek kártérítési kötelezettségéről az elhunytak… Tovább olvasom