Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Visszapillantó-nagyhatalom lettünk

Kétszázötven új munkahely, évi hétmillió visszapillantó tükör és 7 milliárdos beruházás – számokban ez jellemzi az SMR cégcsoport tegnap felavatott mosonmagyaróvári üzemét.

Az indiai tulajdonos az egy irányítás alá tartozó mosonszolnoki és mosonmagyaróvári üzemmel Európa legnagyobb visszapillantógyárát hozta létre.

Új üzeme megnyitásával megduplázta visszapillantó tükör gyártó kapacitását az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. – jelentette ki Vivek Chaand Sehgal, az SMR cégcsoport elnöke a tegnapi mosonmagyaróvári gyáravatón. Elmondta: a Mosonszolnokon működő gyárral együtt az SMR létrehozta Európa egyik legnagyobb külső visszapillantó tükör gyártó központját. A 7 milliárd forintos beruházáshoz 1,4 milliárd forint állami támogatást kapott cég. Az új mosonmagyaróvári üzem első körben 250 embernek ad munkát és kezdetben 7 millió tükröt gyártanak itt évente. Terveik szerint 2014-re évi 30 millió tükröt gyártanak majd a mosonszolnoki és a mosonmagyaróvári üzemben együttesen, dolgozói létszámuk pedig eléri az ezerhétszázat. A cég jelenlegi 180 millió eurós éves árbevételét szeretnék megduplázni 2014-re. Az elnök hozzátette: a kivitelezés megkezdése előtt egy évvel már a gyár ötven százalékának kapacitására volt megrendelésük. Az építési munkálatok áprilisban fejeződtek be, jelenleg, a felfutási szakaszban a már telepített technológiai berendezések próbái folynak. A beruházás befejező lépéseként a teljesen automatizált festőüzem indítása a hónap végén történik meg. Ezzel egy időben több gyártósoron indul meg a nagy volumenű szériagyártás.

A gyáravatáson részt vevő Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete az egyre erősödő indiai befektetésekről beszélt. Elmondta: a Sehgal család csodát tett ezzel a céggel, amikor átvették a cégvezetést és fejlődő pályára állították a vállalatot, ami jelenleg huszonkét országban több mint 50 ezer embernek ad munkát.

Szöllősi László, belgazdaságért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte: ez a gyáravatás is azt támasztja alá, hogy Magyarország számára a fejlődés útja a válság után az, ha a képzés és a gazdaság rendszerét a feldolgozóipar felé fordítja. Nagy István polgármester felidézte a beruházás első fázisait, amikor Mosonszolnok polgármestere azzal kereste meg a várost, hogy a gyár építéséhez szükséges területet keresnek. A polgármester szerint ez az üzem a város fejlődését is jelenti és büszke arra, hogy a cégvezetés megfelelő szakképzett munkaerőt talált Mosonmagyaróváron és környékén.

A cégcsoport két magyarországi gyárában elsősorban a BMW-, Mercedes-, Audi-, Volkswagen-, Kia-, Saab-, Hyundai- és Ford-autógyárak számára készítenek tükröket.

Tibori Pál Levente gyárigazgató a cég történetét felidézve elmondta: a mosonszolnoki gyárat 1993-ban alapította a Sapu Bt., ahol kezdetben importált alkatrészekből szereltek össze tükröket és lámpákat. 2005-ben fröccsöntő-, majd festőüzemmel bővült a gyár, a vállalat profilját 2007-ben tette teljessé azzal, hogy beindította termékfejlesztő és tesztlaboratóriumi részlegét is. A céget 2009-ben vásárolta meg az indiai Samvardhana Motherson Group. A cégcsoport két magyarországi gyárában elsősorban a BMW-, Mercedes-, Audi-, Volkswagen-, Kia-, Saab-, Hyundai- és Ford-autógyárak számára készítenek tükröket. A mosonmagyaróvári üzemben a gyártás mellett termékfejlesztés is folyik.

Olvasóink írták

 • 3. INVEKTUS 2011. szeptember 15. 20:58
  „nem orabér keresksdőkáltal”
 • 2. mosonmegye 2011. szeptember 15. 08:13
  „lehet egy vélemény ez is: ....................................
  Ha apró lépésekkel is, de munkahelyek teremtődnek, annak csak örülni kellene.”
 • 1. INVEKTUS 2011. szeptember 09. 19:14
  „...........................................”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszapillantótükör-üzemet adtak át Mosonmagyaróváron

Évente 7 millió visszapillantótükröt előállító üzemet épített az indiai SMR cégcsoport. Tovább olvasom