Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Visszafordíttatta kutyáiért a repülőt

Mosonmagyaróvár - Turzó János kutyáival utazott egy lisszaboni kiállításra. Az átszálláskor két eb véletlenül lemaradt a gépről, így a már felszálláshoz készülődő repülő – száznyolcvan utassal a fedélzetén – végül visszafordult a kifutópályáról.
Turzó Jánosról és világbajnok kutyáiról lapunkban több alkalommal is írtunk. A mosonmagyaróvári fiatalember hivatásos „handler", azaz kutyamenedzser, aki egy-egy kiállításon felvezeti az ebeket.

Turzó János szinte az egész világot bejárta és rengeteg érem, serleg tanúskodik arról, hogy szinte mindig győzelemre vezette a kutyákat. Rajta kívül csupán néhányan űzik még hivatásszerűen ezt a szakmát Magyarországon. A legutóbbi versenyét – amiről a napokban ért haza – azonban minden bizonnyal nehezen felejti majd el, ám nem csupán a kiváló eredmények miatt, sokkal inkább az útközbeni kalandokért.

– A lisszaboni kiállításra tartottunk, útközben a Palma de Mallorca-i repülőtéren át kellett szállni egy másik járatra. Ilyenkor az utasok csomagjait automatikusan átrakják a másik gépre. A kiállítások miatt rengeteget repülök, sokszor kell átszállni, soha nem volt még probléma a csomagokkal. A két tacskót kézipoggyászként felvihettük a fedélzetre, ám az ír szetterek, ahogy mindig, ezúttal is a raktérben kaptak helyet. A gépet a kifutópályára vontatták, amikor az ablakon kinézve megdöbbenve pillantottam meg a mellettünk elhaladó csomagszállító kocsin a két ír szetter dobozát, benne a kutyákkal.

Turzó János a lemaradt ír szetterek, Armani és Alina miatt fordíttatta vissza a repülőgépet Palma de Mallorca betonjáról.
Turzó János a lemaradt ír szetterek, Armani és Alina miatt fordíttatta vissza a repülőgépet Palma de Mallorca betonjáról.

– Azonnal hívtam a légiutaskísérőt és mondtam, hogy a kutyák nélkül nem szállhat fel a gép, ám azt mondta, nem tehet semmit. Azt javasolta, beszéljek a kapitánnyal, akihez azonban – mint kiderült – a gép felszállásáig biztonsági okokból nem lehet bejutni. Végül telefonon sikerült vele is értekeznem, ám ő igen elutasító volt, meg sem hallgatott. Azt kérdezte: miért olyan nagy dolog, hogy lemaradtak a kutyák. A gép már a kifutón felszállásra készült. Tudtam, hogy a szabályok szerint addig nem indulhat el, amíg minden utas nem ült le a helyére. Úgy éreztem, ez az egyetlen lehetőségem, hogy visszamenjünk a kutyákért. Végül így sikerült elérnem, hogy megszakították a felszállást s a gépet visszavontatták. A fedélzetre hívták a spanyol rendőröket, akik a helyzet tisztázásáig megbilincseltek és őrizetbe is vettek.

Kiderült azonban, hogy a csomaglistán rajta voltak a kutyák is, így egyértelműen a társaság hibázott. Az esetről jegyzőkönyvet vettek fel, amibe végül egészségügyi problémaként tüntették fel a gép visszafordulásának okát. Az ügy tisztázását követően berakták az állatokat, újra feltankolták a repülőt és mintegy másfél órás késéssel elindultunk Portugáliába.

– Kicsit féltem a száznyolcvan utas haragjától és útközben elég feszült volt a hangulat a gépen, ám végül úgy tűnt, az utasok többsége megértett engem. Csupán egy házaspár tette szóvá az esetet. Jó érzés volt, amikor végül a portói repülőtéren a csomagokra várva a szállítószalagon megjelent a két ír szetter, az utasok tapsolni kezdtek – emlékszik vissza a nem mindennapi történetre Turzó János.

A kalandos utazás azonban nem gátolta meg abban Turzó Jánost és a két ír szettert, Armanit és Alinát, hogy most is a legjobb formájukat hozzák. A liszaboni kiállításon a huszonhárom tenyészpárból ezúttal is elnyerték a legszebbnek járó címet.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. lollipopp 2008. október 19. 15:34
  „A fiatalember mosonmagyaróvári. Ismerem és tudom hol lakik :D”
 • 24. t. 2008. szeptember 06. 21:10
  „A fiatalember nem mosonmagyaróvári,hanem nyíregyházi!”
 • 23. Hír 2008. július 25. 14:09
  „Az vagyok. De fenntartom, amit írtam.”
 • 22. Elmo 2008. július 25. 13:53
  „Na te aztán egy igazi érték lehetsz Hír!:)”
 • 21. Hír 2008. július 25. 09:11
  „OKostóni, az a hír, amit elolvasol. És elolvastad.”
 • 20. cicamica2 2008. július 25. 07:03
  „Ma ez is hír... Uborkaszezon van. És arra is jó, hogy tudjuk, hogy vannak jogaink. Miért hunyászkodott volna meg a kutyusok tulajdonosa? Azért, mert a légitársaság nagyobb szervezet, hatalmasabb, mint ő egymagában? Azért indult, hogy kiállításra vigye a kutyáit..., erre csak a kutyák maradnának le a gépről??? Kicsit morbid. Csak ne háborogjon senki, mert hasonló esetben csak azért nem csinánának fesztivált, mert nincs hozzá merszük. Nem bánom, hogy megjelent ez a cikk.”
 • 19. Anton 2008. július 25. 00:17
  „Sajnálom hogy Mosonmagyaróváron csak ilyen ostobaságok számítanak híreknek.
  Vannak ennél fontossab városi jellegü problémák.
  Szerkesztő úr kérjük inkább írjon jelentössebb városi dolgoról, problémárkról!!!

  Van nekemis kiskutyám, kedvenc mindig jön velem bárhová is menjünk!
  De ezt akkor sem tartom hírnek hogy ennyit kellet volna foglalkozni vele.
  Igazán kiváncsi lennék a száznyolcvan utas IGAZI VÉLEMÉNYÉRE!!”
 • 18. NYILAS MISI 2008. július 24. 19:11
  „AKINEK HAZIKEDVENCE VAN CSAK AZ TUDJA IGAZAN HOGY MILYEN ERZES A KOLCSONOS SZERETET !! AZ EN CSALADOM NAGYON KUTYUS ES CICUS SZERETO ! NEKUNK NEMET-DOGUNK VOLT AKI SAJNA 2 HETE MAR A MENYJEKBEN VAN !! ANYUKAM ES APUKAM CUCLIS UVEGBOL ETETTEK ES TELJESSEN EGYENRANGU PARTNERKENT KEZELTEK ! SOHA NEM VOLT SEMMI GOND A KAPCSOLATBAN !! A CSALAD MINDEN TAGJA IMADTA A LEDYKET !! ANNYIRA HOGY SAJAT AGYA VOLT ES MEG PARNAJA IS ! RENDSZERESEN FURDETVE,KISKORABAN HOZZALET SZOKTATVA A FOGMOSASHOZ, FULTISZTITASHOZ , SZEMTISZTISHOZ, SETALTATASHOZ !! LEDYKE NAGYON RAGASZKODO ES SZERETO ELOLENYKE VOLT !! MINDIG VETTUNK NEKI FINOM BECSI VIRSLIT AMIT IMADOTT !!! TOBB SZERETT VAN A KUTYUSKABAN MINT SOK EMBERBEN !!!!! BATRAN KIMEREM MONDANI !! A KUTYUSKA SOKSZOR TUDJA HA A GAZDI BETEG,VAGY SZOMORU, VAGY EPPEN VIDAM !! OK IS ERZOLENYEK !! CSAK EPPEN NEM TUDNAK BESZELNI !!!!”
 • 17. NYILAS MISI 2008. július 24. 18:51
  „EN MAX. EGYETERTEK A TULAJJAL !!!!!! HOGY IS LEHETNE MAGUKRA HAGYNI KET ILYEN GYONYORU KUTYIKAT !! EN MEG KARTERITESI DIJAT IS KERNEK A REPULOTARSASAGTOL ,HOGY ELAKARTAK KULONITENI A KUTYUSOKAT A GAZDIKATOL !! EVVEL HATALMAS LELKI TRAUMAT OKOZTAK MIND A GAZDINAK ES A KUTYUSKAKNAK !! MIVEL A MI KUTYUSKANK IS MOST MENT A MENYJEKBE , ATUDOM ERZNI HOGY MIT ELT AT MIND AGAZDI ES A KET DRAGA SZERETT KUTYKA !! EZ EGY HATALMAS LELKI TRAUMA MIND A KET RESZROL !!! NAGYON NEHEZEN DOLGOZHATO FEL !!!”
 • 16. matriné 2008. július 24. 16:17
  „Kár lett volna ezekért a szép kutyákért, ha véletlenül Kínába landoltak volna! Csak az a kár,hogy nem a kutyákkal együtt rakják a gazdit is a gépre, akkor biztos együtt maradtak volna!”
 • 15. nade323 2008. július 24. 14:54
  „Legalább az élőlényeknek kellene -tudni- ellenőrizni a meglétüket, fenn (a repülőn) a tulajdonosnak. Az ékszerek valahol a kézitáskában, amit maguknál tartanak, szintén. Nagy értékű vagyontárgyaik külön személyes ellenőrzését meg fizessék meg (vagy különgép).... Tudom sántít, főleg visszafelé olvasva.... az átvétellel a társaság vállalja... , vagy semmit ? ugye ?
  Nos nehéz eset.”
 • 14. Elmo 2008. július 24. 14:51
  „Ez tényleg ekkora hír lenne emberek??????????”
 • 13. Blanka 2008. július 24. 13:39
  „Nekem is van kutyám és kiállításra is hordom őket és ami azt illeti óriási patáriát csaptam volna én is függetlenül, hogy csak házi kedvenc vagy kiállítási kutyáról van szó. Akinek van kedvence (lényegtelen, hogy kutya-macska) és szereti az bele tudja élni magát a helyzetbe, neki nem kell magyarázni a történteket. Akinek pedig nincs annak csak azt üzenem, hogy gondoljon bele mit tett volna akkor amikor észreveszi, hogy a bőröndje amiben a 10 milliós ékszerei vannak lenn maradt... biztos vagyok benne, hogy patáriát csinált volna. Jaaaa az más? Miért? Ha csak az érték oldalát nézzük a két kutya már lehet, hogy közelíti.... így lehet másképp vélekedik az ellenszóló.”
 • 12. asdasd 2008. július 24. 13:34
  „matriné: Nézzél már utána a demokrácia sznak és nem kéne mindenhová odaböffenteni mert ez egyeseknél nagy divat lett. Ettől még nem tűnsz műveltebbnek.”
 • 11. yxcyxc 2008. július 24. 13:32
  „Egyértelműen a légitársaság volt a felelős a történtekért. A két kutya meg nem kevés pénzébe kerülhetett eddig is. Szal egy amcsi ezekután még jól be is perelte volna a társaságot szal örülhetnek, hogy nem kapnak a nyakukba egy pert is mellé.”
 • 10. Miszter Tejfel 2008. július 24. 10:40
  „Én is azt mondom, hogy igaza volt. Nem hiszem, hogy a légi irányító etette és pesiltette volna a kutyákat.”
 • 9. sutiz 2008. július 24. 10:36
  „Így van! A légitársaság hibája volt! Én is ezt tettem volna és szerintem mindenki más is. Senki nem örülne neki ha felszállna egy gépre és mikor leszáll nincs meg valamilye. Akármi is legyen az.”
 • 8. renato 2008. július 24. 10:29
  „Azért nem csak a csávót kell szidni, hanem a légitársaságot is, mert nem figyelnek a csomagokra és még jó, hogy észrevette az ablakból, hogy nem rakták fel a kutyákat. Én is így tettem volna a helyében.”
 • 7. zzz 2008. július 24. 10:25
  „Nagy szerencséje, hogy egy spanyol sziget repterén történt az eset, a ködös Angliában minden bizonnyal egy jó adag teasert belé küldtek volna, utána meg mehetett volna Guantanamora.”
 • 6. Tapmancs 2008. július 24. 09:40
  „Azert a csavonak nagy szerencseje volt, valljuk be. Siman bevarrhattak volna "legikozlekedes veszelyezteteseert" vagy hasonloert. Arrol meg ne is beszeljunk ha valaki emiatt kesi le a csatlakozasat. Ugyan Lisszabon nem egy atszallorepter, de ott is lehet vkinek csatlakozasa. Szoval nehogy barki is azt higgye hogy ez olyan helyes dolog volt, meg nehogy felbatorodjon mert rosszabbul is vegzodhet egy ilyen kaland.”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopott és megrongált műrendőrök a Szigetközben is

Győr-Moson-Sopron - Szinte minden településről ellopták, „jobb esetben" megcsonkították vagy… Tovább olvasom