Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Visszafejlődéstől tartanak a települések

Három Mosonmagyaróvár környéki települést érint a hatszáznál kisebb lélekszámú településeken működő posták bezárása. Feketeerdőn fizetnének is, hogy megmaradjon hivataluk.
Három éven belül negyvenkilenc megyei település hivatalát zárhatja be a Magyar Posta Rt. Bár az első körben idén még nem, de néhány éven belül bezárhatják Kisbodak, Feketeerdő és Várbalog postáját. Az érintett települések úgy érzik, ellehetetlenítik községük ügyintézését, s az állami vállalat döntése hátráltatja falujuk fejlődését.

Egyszemélyes vállalkozás

Várbalog polgármestere a település lakóival együtt tiltakozik a helyi postahivatal bezárása ellen – egyelőre kevés sikerrel.
– Az épület a legtöbb községtől eltérően nálunk magánkézben van – kezdte Ódor Ernő. – A helyi postamester egyszemélyes vállalkozásban üzemelteti, így más szabályok vonatkoznak rá, mint az állami cég alkalmazásában lévő dolgozókra. A bezárások hírének elterjedésekor egy ideig nem aggódtunk, azt hittük, bennünket nem érint a megszüntetés. Ezért a sobori egyeztetésre sem utaztunk el.

Miután azonban a Kisalföld közzétette az érintett települések névsorát, már aggódni kezdtünk, s aláírásokat gyűjtöttünk: eddig több mint száz név szerepel a helyi tiltakozók listáján. Egyelőre azt sem tudjuk, pontosan mikor akarják bezárni a postahivatalt, s azt sem, hogy ki látja majd el a kézbesítői feladatot. Csak a postamesterünknek van ehhez képesítése, kérdés, ő hogy képzeli el a jövőt – mondta a polgármester.

Külterületi kézbesítőként

Egyelőre reggel fél 7-től kilencig, és délután fél 1-től háromig tart nyitva a hivatalunk – mondta Samu Janka postamester. – Korábban külterületi kézbesítő voltam, s hasonló módon képzelem el a jövőt. Összegyűjteném a leveleket, autóval bemennék Jánossomorjára, és kerékpárral a férjem segítségével bejárnánk a külterületeket. Azt azonban nem tudom, anyagilag rosszabbul járok-e az új rendszerben. Néhány évem van még a nyugdíjig, én már nem szeretném a változást, de ha kell, alkalmazkodom. Mindenesetre a postai ellátás továbbra is zavartalanul működni fog Várbalogon. A hivatali épületet korábban megvettem, valószínűleg lakásként hasznosítom majd a bezárás után – mondta Samu Janka.

Dinamikusan fejlődni posta nélkül?

– Eddig Isten nevében bérelte tőlünk a Magyar Posta az önkormányzati tulajdonban lévő épületet – mondta Galambos Jenőné, Feketeerdő polgármestere. – Két éve külső-belső felújítást végeztünk a polgármesteri hivatallal egybeépített intézményünkön. Már dédnagyszüleink idején is működött a településünkön posta, s minden követ megmozgatunk, hogy ez így is maradjon. Dinamikusan fejlődik községünk, sokan költöznek ki Mosonmagyaróvárról hozzánk. Azt még lenyelik, hogy nincs sem óvodánk, sem iskolánk, de ha a postát is elviszik, akkor csak visszafelé fejlődünk.

Jelenleg ketten dolgoznak a postahivatalban, de júniustól csak rövidített nyitva tartással, délelőtt 8-tól fél tizenegyig. Egyelőre megfigyelik, hogyan bírják a terhelést: a kézbesítés még csak működik, de a hivatalban rengeteg a teendő.

Még a rezsijét is átvállalnák

– Egyéves működési engedélyt kaptunk, idén még biztosan nem szűnik meg a posta Feketeerdőn. A testület felhatalmazott, hogy érdekeinket képviseljem. Minden segítséget megadnánk a további működtetéshez: akár a rezsiköltségeket is átvállalnánk, ha kell, csak a dolgozók bérének finanszírozását nem tudja a község állni. Az egész falu egyhangúlag kiállt a posta mellett, kétszázötven aláírást vittünk Soborra, ahol meg sem hallgattak bennünket. Mindent megteszünk a működtetésért, nem is gondolunk a bezárás lehetőségére. Jelképesen persze, de elmondhatom: életünket és vérünket adjuk a postánkért – mondta Galambos Jenőné.
Kisbodak polgármestere, Ekker Károly lapunknak a postahivatal hasznosításáról és jövőjéről nem nyilatkozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendes demonstrációra készülnek

A mosonmagyaróvári oktatási intézményhálózat átszervezéséről csütörtökön dönt a képviselő-testület.… Tovább olvasom