Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Visszacsábítanák az utazókat

Kistérség - Mosonmagyaróvár és környéke tömegközlekedésének felülvizsgálatát és korszerűsítését kezdeményezi a város önkormányzata, a kistérség és a Volán a gazdasági és közlekedési tárca illetékeseinél. A minapi első találkozón indult útjára a közös projekt.
Mosonmagyaróváron és a kistérségben a munkába és iskolába járási csúcsok kivételével a tömegközlekedés kihasználatlan. A bevételek nem fedezik a ráfordításokat, a gazdaságtalan működés gyakran a menetjegyek árnövekedését eredményezi, ezzel újabb utasvesztést, melyre válaszként ismét áremelés következik – ördögi kör. Ezzel párhuzamosan csökkennek a járatszámok, így az ellátási színvonal. Sokan elégedetlenek a tömegközlekedéssel, ezért inkább választják az egyéni lehetőségeket.


– Ma ezer lakosra 280 személyautó jut, de ez tíz éven belül megduplázódhat. A környezetszennyezés mellett ez zsúfoltságot, torlódásokat okozhat. Célunk, hogy visszacsábítsuk az embereket a tömegközlekedési eszközökre, ezért egy rugalmas rendszert kell kidolgoznunk – avatott be a tervekbe Kalincsák István, a városfejlesztési osztály vezetője.

A Volán, a kistérség és a város a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatását kérte a közlekedésnek felülvizsgálatára és korszerusítésére – ezzel mintatérséggé alakulhatna a Mosonmagyaróvári kistérség a tömegközlekedésben. A minapi találkozón megállapodtak a felek a projekt szükségességéről, a szerződéskötés folyamatban van. A tömegközlekedés hatékonnyá, gazdaságosabbá tételében szakmai támogatást nyújt a győri Széchenyi-egyetem közlekedési tanszéke.
A kistérségben az Európa nyugati részein már jól bevált módszereket ültetnék gyakorlatba. A kisebb finanszírozásra való törekvés átgondolt és alapos vizsgálatokat, kutatásokat és új módszerek bevezetését igényli, ötvözve a hagyományos megoldásokkal. Az új módszerek és lehetőségek közt Kalincsák István a korszerű utastájékoztatókat, diszpécserszolgálatokat említette meg. A racionalizálás terve egy későbbi pályázat során is előnyt jelenthet.

Olvasóink írták

  • 1. TB. 2008. április 14. 12:14
    „Javaslom az érdekeltek, az utazni vágyók megkérdezését is, hátha lenne véleményük! Azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy a vasútállomásról eltelepített buszpályaudvar miatt hányan mondtak le a tömegközlekedésről! A tarifahatárokat is felül kellene vizsgálni vonaljegy és bérletek esetén is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különös haláleset Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - Egyelőre nem tudni mi okozta a halálát annak az 54 éve mosonmagyaróvári… Tovább olvasom