Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Virtuálisan látogathatja a tanórákat

Kimle - Miki vidám, közvetlen, nem mindennapi kamasz: persze érdeklik a tinis „hóbortok" is, mint a számítástechnika vagy az internet, de igazi szívügye a konyhatudomány. Már felsős kora óta szakácsnak készült, sajnos betegsége közbeszólt: a pályaválasztás előtt álló fiú otthonról, webkamerán keresztül „vesz részt" a tanórákon.
Példátlan összefogást, csapatmunkát tanúsítanak a kimlei általános iskola tanárai, igazgatója. A tanintézmény egyik diákja került bajba komoly betegsége miatt, de egy televíziós riportnak köszönhetően megoldották a helyzetet: a most nyolcadikos Baán Miklós a világháló segítségével otthonról kapcsolódik be a tanórákba. Az iskolai digitális táblára saját számítógépéről tud írni, rajzolni, mikrofonon válaszol a feltett kérdésekre, még felelni és dolgozatot írni is szokott.

– Miklós ötéves korában tudtuk meg, hogy egy nagyon súlyos, gyógyíthatatlan genetikai izombetegségben szenved, amit az öccse, Máté is örökölt. Korábban iskolába járt. Tavalyelőtt leesett és eltörte a lábát, és a mostani tanév elején újból eltört a csontja, folyamatos félelemmel élt. Kerestük a megoldásokat, és ekkor jött a mentőöv. Egy televíziós riportban láttuk, hogy egy beteg kislány webkamera segítségével kapcsolódik be a tanórákba – meséli Szilvia, az édesanya. A sors érdekessége, hogy ugyanezt a műsort a helyi iskola igazgatója, Nagyné Andirkó Júlia is látta:

A nyolcadikos Miki a számítógép mellett a fakanállal is ügyesen bánik.
A nyolcadikos Miki a számítógép mellett a fakanállal is ügyesen bánik.

– Az iskolánk technikai felszereltsége lehetővé teszi, hogy a legtöbb tanórát a világháló által követni tudja a fiú. Egy 2006-os uniós pályázaton a kompetenciaalapú oktatás fejlesztésére 5,3 millió forintot nyertünk, ebből interaktív táblákat, laptopokat vásároltunk. A jó csapatmunkának köszönhetően a pedagógusaink is vállalták az újítást – fogalmazott az iskolavezető. Elmondta: rendszergazdájuk azon fáradozik, hogy megteremtse a technikai feltételeket arra, hogy akár egyszerre több gyerek is bekapcsolódhasson otthonról az órákba (mondjuk betegség esetén). A tanintézmény egyébként pályázott az épület akadálymentesítésére és egy külső lift kialakítására is, de eddig nem jártak sikerrel. A kimlei iskola nem csak komoly számítástechnika-teremmel rendelkezik, az osztályokban lehetőség van az internetes csatlakozásra, digitális táblával is jól felszereltek és újabb eszközöket is várnak.

Miklós a biológia, a német és a horvát nyelv kivételével virtuális kapcsolatban vesz részt a tanórákon. A fenti tárgyakból a tanárok otthon tartanak neki órát.

– A magyaróra a kedvencem, szívesen olvasok, főként fantasztikus regényeket, vagy a kedvenc sorozatomról, a Csillagkapuról – mondja a mosolygós kamasz, aki otthonosan mozog a számítógép, az internet világában. Azonban egy nem mindennapi hobbiról is beszámolt: már kiskora óta szívesen forgolódik édesanyja mellett a konyhában, élvezettel forgatja a szakácskönyveket, kijegyzeteli a gasztronómiai DVD-ket, sőt, még a celebjeink konyhatudományát is kritikusan kommentálja. Míg öccse háziállatot kért karácsonyra, ő inkább mozsarat, kötényt, vágódeszkát.

– Elterveztük, szakácskönyvet fogunk együtt írni – fűzi hozzá nevetve az édesanya.

Miki gyerekkori álma, hogy szakács lehessen, sajnos betegsége miatt nem teljesülhet be. Tanulmányait a most kitűnő tanuló a mosonmagyaróvári Bolyai-iskolában folytatná közgazdaság szakon.

Olvasóink írták

 • 4. zolipe 2009. március 09. 23:18
  „lol”
 • 3. Bibóka 2009. január 27. 10:34
  „Sok sikert és kitartást kívánok! Higgy a csodákban mert azok igenis léteznek!!!!”
 • 2. Cicabogár 2009. január 26. 00:58
  „bela001=bunkó, már elnézést.
  Amúgy pedig azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó dolog, hogy ilyen formában részt tud venni az órákon Miki. A főzés pedig előnyödre válik mindenképpen, főleg, ha egy nőnek főzöl majd valami finomat :) Sok sikert kívánok az életben!”
 • 1. bela001 2009. január 23. 23:00
  „Mekkora :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heti harminchat órabérben

Dunakiliti - A dunakiliti Veritasban tizenöt héten keresztül bevezették a harminchat órás… Tovább olvasom