Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Virtuális modell a nemzeti parkra?

Hollandok segítenék a nemzeti parkot, egyedülálló, virtuálisan modellezett nemzeti parkot dolgoznának ki.

A szigetközi polgármesterek többsége kiáll a nemzeti park mellett.
A tervezett Szigetközi–Csallóközi Nemzeti Park ügyében már a holland illetékes tárca is egyeztet a megvalósíthatósági tanulmányt kidolgozó mosonmagyaróvári közalapítvánnyal. A hollandok a mezőgazdaság átalakíthatóságának koncepciójában, s egy egyedülálló, virtuálisan modellezett nemzeti parki működés kidolgozásában segíthetnek.

A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány az augusztusi dunakiliti konferencia után, a magyar minisztérium elutasítása ellenére is tovább tárgyal egy szigetközi nemzeti park megvalósításáról. Mint arról korábban már beszámoltunk, budapesti látogatásakor Hollandia miniszterelnöke, Jan Peter Balkenende megkapta a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány levelét és mellékelt dokumentációját Gábor Dzsingisznek, a budapesti holland nagykövetség volt agrárdiplomatájának közvetítésével.

FÓRUM: Tényleg érdekli a Szigetköz ? >> A vízlépcsővitától függetlenül

Az anyag az illetékes holland minisztérium asztalára került. Ők azt kérdezték a mosonmagyaróváriaktól: milyen segítséget várnak, milyen lehetőségei vannak egy itteni nemzeti park kialakításának. A közalapítvány válaszában kifejtette: a bizonytalan jövőkép nem teszi lehetővé az érintett falvak jövőképének, finanszírozható, támogatható céljainak meghatározását. „Figyelembe véve és felmérve a térség adottságait, közalapítványunk arra a következtetésre jutott, hogy a térség rehabilitációja kezelhető a vízlépcsővitától függetlenül. A földrajzilag egységes, nagy természeti potenciállal rendelkező térség fejlesztési célja egy közös nemzeti park lehet, így képes többletforrásokhoz juttatni a térséget" – küldték el válaszukban.

Tanácsra várva

„Úgy gondoljuk, hogy a munka kezdeti szakaszában lényegesen nagyobb szükségünk van a megfelelő szakértelemre, a független szakmai tudásra, mint a pénzre. Ezért arra kérjük a holland tárcát, hogy biztosítsa egy vagy két szakértőjének helyszíni munkáját, hogy az itteni szakértőkkel együttműködve az Európai Unió elvárásainak is megfelelő megoldásokat dolgozhassunk ki" – írják a mosonmagyaróváriak.

Két témakörben kérik a holland szakemberek tanácsait.
Az egyik, hogy hogyan lehet a természetvédelmi céloknak megfelelően átalakítani a térség mezőgazdaságát úgy, hogy az továbbra is megélhetést jelentsen a tulajdonosoknak, segítve helyben maradásukat, megélhetésüket. Arra is szeretnének választ kapni, hogyan lehet elérni, hogy a földek magántulajdonban maradjanak, de a tulajdonos érdekelt legyen a természetvédelmi céloknak is megfelelő termelésben. Mindezzel elkerülnék azt, hogy a jelenleginél több terület kerüljön állami tulajdonba, mely az itt élők területi kötődésének csökkenéséhez vezet. A másik téma az, hogy milyen informatikai háttér szükséges a tervezett nemzeti park munkájához?

Egyedülálló kísérlet

A közös munka keretében virtuálisan szeretnék felépíteni a tervezett nemzeti parkot. Úgy gondolják, hogy egy virtuálisan (honlapon keresztül) működő nemzeti park létrehozása egyedülálló kísérlet lehet, amely modellezheti előre a működési nehézségeket és a gondok megoldását. Különösen fontosnak tartják ezt azért, mert egy határokon átnyúló „kettős", de mégis közös nemzeti parkról van szó, vízgazdálkodási és természetvédelmi gondokkal.

Kapcsolódó anyagok >>

Szigetköz 195 millió forintot kapott (2005-11-08) >> 
Szigetköz ügye mentehetetlen? (2005-11-02) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem adják fel a szigetköziek

A Szigetközi Fejlesztési Tanács megalakítását korábban nem támogatta az Országos Terület-… Tovább olvasom