Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Virágok tízezrei városszerte

Az idei virágosítás alapján Mosonmagyaróvár bizonyára az ország egyik legsz ebb városa. Most különösen, hogy a városba várják a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny zsűrijét. A díszítés szellemi atyja Lobitz Ákos.


Akár a Régi vámház téren, a Magyar utcán vagy a Városkapu téren sétálunk, akár a városháza udvarán vagy a Királyhidai úti körforgalomnál járunk, egyaránt gyönyörködhetünk a sok színes virágban, a rendezett környezetben. Lobitz Ákos kertész vállalkozó szemléletváltást is remél az ezer színben pompázó ágyások látványától.

Belvárosi Virágút: Kétszázharminc négyzetméternyi mobil ágyásban tizenötezer tő különféle, kis névtáblával is ellátott virág díszíti a Magyar utcát késő őszig.
Belvárosi Virágút: Kétszázharminc négyzetméternyi mobil ágyásban tizenötezer tő különféle, kis névtáblával is ellátott virág díszíti a Magyar utcát késő őszig.


„Megszállottként vallom azt, hogy nemcsak az ide látogatóknak kell a szép környezet, hanem az itt lakónak is úgy kell élnie, hogy élvezze annak minden percét. Szeretném, ha az emberek környezettudatos gondolkodásában jelentős változás állna be. Hogy mindenkinek tetsző zöldfelületek legyenek, s ne azon vitatkozzunk, hogy azt az öt négyzetmétert kinek kell lenyírnia" – mondja Lobitz Ákos. „Ennek lelkileg is jelentősége van. Statisztikailag igazolt például, hogy egy olyan kórházban, ahol a betegnek lehetősége van ápolt, zöld udvaron levegőzni, hamarabb gyógyul" – tette hozzá.

A városi virágágyásokat, a növénykompozíciókat zömében ő és munkatársai tervezik meg.

„Egy helyi cégnek lojálisnak kell lennie a város iránt. Nem a haszonszerzés a célunk, ám referenciamunkaként ez sem utolsó. Ilyen például a Királyhidai körforgalomnál található munkánk, ami a városnak nem került semmibe. A Régi vámház tér virágosítása az önkormányzatnak kétmillió-százezer forintjába került, amihez mi kétmillió-hatszázötvenezret tettünk hozzá. Ennek olyan visszhangja volt, hogy jól kamatoztak üzleti kapcsolatainkban is" – tudatta a szakember.

Megmérettetés: A versenyszabályzat előírja, hogy legyen egy virágosítási terv, s a tevékenységben vegyenek részt civil szervezetek, lakosok is.
Megmérettetés: A versenyszabályzat előírja, hogy legyen egy virágosítási terv, s a tevékenységben vegyenek részt civil szervezetek, lakosok is.

Sajnos nem ritka a virágágyások rongálása és a lopás sem. Legutóbb a városi hidakra kihelyezett virágládából tűntek el  a tövek. Lobitz Ákos szerint viszont az igazán szép helyek nevelő hatással is bírnak. „E rombolásoknak sajnos nincs igazán következményük. Ezeket súlyosabban kellene büntetni, mint mondjuk a tilosban parkolást" – véli.

A kiültetett növényeket a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. gondozza. „Emberfeletti munka, amit végeznek, de a nagy, szétszóródó zöldterületek rendbetételéhez kevés a kapacitásuk, hiszen egyéb feladatokat is el kell látniuk. Éppen ezért a lakóknak sokkal jobban be kellene segíteni: gyomlálni, padokat lefesteni. Ha a társasházakban élők felismernék, hogy ez az ő érdekük is, Mosonmagyaróvár sokkal egyedibbé válhatna. Sőt, ennek közösségépítő ereje is lenne" – véli Lobitz Ákos.

 A városháza udvara (jobbra) is Lobitz Ákos elképzelései alapján újult meg.
A városháza udvara (jobbra) is Lobitz Ákos elképzelései alapján újult meg.

Mosonmagyaróvár évek óta indul a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen. Ma lesz a zsűrizés első köre.

„A versenyszabályzat előírja, hogy legyen egy virágosítási terv, másodsorban a tevékenységben vegyenek részt civil szervezetek, lakosok is. Ez jól működött a Belvárosi Virágút kialakítása vagy az Egyesület a Városközpontért virágosítási akciója során. A harmadik lényeges szempont, hogy a kialakított ágyások ne csak egynyári virágokra koncentrálódjanak. Nálunk az évelők élveznek elsőbbséget. Ezek fenntartása, gondozása is olcsóbb" – mesélt a megmérettetésről.

 

 Idén mintegy negyvenezer egynyári palántát ültettek a városban: ezenfelül még tizenötezer tő a Magyar utcát díszíti. A Belvárosi Virágút kezdeményezésnek köszönhetően 230 négyzetméteren mobil ágyásokban alakították ki a minikerteket. A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. munkatársai (körülbelül húsz ember) folyamatosan gyomlálják, öntözik a növényeket.

Olvasóink írták

 • 12. justitia18 2013. július 24. 21:29
  „Kedves 10 !

  És te kedves 10 miért nem vállalod fel a nevedet ?
  Talán szégyelled magad, mint a vazallus, fidesznyik, kubatov, kukatov, trafikgrád haverjaid, akik szintén álarc mögé bújva becsmérlik a másképp gondolkodókat ?
  Igaza van 9-nek: a Fidesz a saját klientúráját, szavazóbázisát, vállalkozásait tömi országosan és helyben is munkával, pénzzel, pályázatokkal, állásokkal, stb.
  A narancsmentes állampolgár szóba sem jöhet. Sajnos a szakértelem sok esetben teljesen másod-, vagy harmadlagos...
  A Simicska-féle Közgép elvisz Móvárról 1,5 milliárdot a hulladék-projektből, hogy az egyéb városi mutyikról, politikai állásokról már ne is beszéljek...Folytassam ?”
 • 11. abszurdisztán 2013. július 24. 21:28
  „Miért fedném fel magam ? Szerintem itt mindenki lehetőséget kap, hogy névtelenül, jeligét használva elmondja véleményét. Az, hogy a jelige alatt kit sejtesz, magánügyed ! Senkit nem érdekel. Attól még a trafikügy létezik, Simicska megkapja a megrendeléseket, ahogy Ákos is. Ez van , oszt jónapot .... Hogy ki a szerncsétlen, az is nézőpont kérdése.”
 • 10. Chloee25 2013. július 24. 20:03
  „Azért meglehetősen felháborító tud lenni, hogy az ilyen szerencsétlen emberek mindenkin csak a fogást keresik, és mindenbe belekötnek. Kedves abszurdisztán, gondolt már arra, hogy Lobitz Ákoshoz hasonlóan ön is felvállalja a saját nevét hozzászólásai végén? Esetleg úgy is ekkora lenne az arca? (Megjegyzem, többen tudják, ki van a név mögött, mint gondolná...és jókat röhögünk.)
  Ákos! A virágok gyönyörűek, csak így tovább!”
 • 9. abszurdisztán 2013. július 24. 19:12
  „Tisztelt Lobicz Úr ! Simicska is szakmai alapon kapja az állami megrendeléseket, sőt Gabika is szakmai kompetencia alapján kapta a trafikot. Ez a divat Önöknél. A többi csak duma.”
 • 8. abszurdisztán 2013. július 24. 18:03
  „Tisztelt Lobicz Úr ! Ugye a városszerte százával kiültetett növények azért szép forgalmat is jelentenek az Ön cégének ? Persze nem vitatjuk az ingyen, felajánlásként elvégzett munkáinak értékét és szépségét. Nem az Ön szakértelmével van a gond. Azzal van gond, hogy esetleg mások is szeretnének labdába rúgni. Szépítse és építse továbbra is szeretett városunkat, jó egészséget kívánok !”
 • 7. fagus 2013. július 24. 15:03
  „Tisztelt justitia18!

  Nem gondoltam volna, hogy Mosonmagyaróvár közterületeinek jelenlegi állapotát politikai felhangok is kísérik. Úgy gondolom, szigorúan szakmai kérdésekről van szó. Nem elégszer válaszoltam már meg: Mosonmagyaróváron terveztünk és kiviteleztünk a következő helyeken: Királyhidai úti körforgalom (felajánlás), Polgármesteri Hivatal belső udvara (Felajánlás), Városkapu tér és Régi Vámház tér Önkormányzat és cégünk 50-50%-os beruházásából készült. Ezek az elmúlt 7 évben városunkban közterületen elvégzett munkáink. Azonban 1990-2008 között Mosonmagyaróváron jelentős közterületi beruházás nem volt. Az elmút 8 év városveztését remélhetőleg nem politikai szempontok vezetik amikor felismerte a Green City elvek érvényre jutását a zöldfelületek tervszerű felújításában. Kérdésére válaszolva, hogy miért a Dzsungelország Kft. végezte ezt a 2 darab zöldfelületi beruházást - a válaszom egyszerű, amit ha befárad a telephelyünkre, dokumentumokkal tudok igazolni, az Önkormányzat pénzügyi helyzete miatt ekkora összeget tudott ráfordítani, így a költségek jelentős megtakarításával járt, hiszen annak másik felét cégünk állta s így ezeket referenciamunkakáink között tarthatjuk számon. Üzletpoilikánk ebből a szempontból nagyon összecsengett. Természetesen nem tudok személytelen vállalkozásokkal vitába szállni, bár én szívesen ülök le bárkivel eszmecserét folytatni szigorúan szakmai szempontok alapján. A Dzsungelország Kft. Mosonmagyaróvár városánm kívül is dolgozik, más önkormányzatoknak, jelentős nagyvállalatoknak és nem gondolom, hogy mindezt azért, hogy bárki is azt venné figyelembe hogy melyik párt számomra a szimpatikus, amit úgy gondolok egyébként magánügyem. Mosonmagyaróvártól nem messze Máriakálnokon az általunk megépített Rozárium a Magyarországi Rózsatermesztők Szövetségének elnöke személyes tapasztalatai szerint Magyarország legjobban tervezett rózsakertje. Számos szakmai elismerés birtokában vagyunk, hiszen magánkertek tervezését és kivitelezését is végeztük már és remélhetőleg nem politikai alapon lettünk kiválasztva. Ha Ön egy étterembe bemegy és ott jól főznek, szeretném megkérdezni, visszatér-e abba az étterembe? Tekintse nagyképűségnek, de olyan munkatársakkal vagyok körülvéve, akik a legmagasabb szakmai színvonalnak megfelelnek és szakmájukat elhivatottsággal végzik és sért minden olyan feltételezés, amely nem szakmai oldalról közelíti meg a kérdést. Figyelmébe ajánlom az Ön hozzászólásában említett kertészeti vállalkozásoknak: számos olyan lehetőség van ahol kérjük és igényeljük is a segítségüket: Apró kezek, csoda kertek; Belvárosi virágút; Óvodák, iskolák környezetének szépítése.
  Második kérdésében feltett politikai szerepvállalásom nagyfokú tudatlanságot tükröz, hiszen nem voltam önkormányzati képviselő a rendszerváltás óta, de azthiszem ezt könnyen ellenőrizheti, csak be kell írni az internetes keresőbe és megkapja a pontos hiteles választ. De hogy kíváncsiságát kielégítsem (igaz nem tarozik Önre) az 1988-ban alapított mosonmagyaróvári FIDESZ csoport alapító tagja voltam, 1998-ban a pártból kiléptem és azóta sem vagyok tagja semmilyen politikai szervezetnek, de valószínűsíthető, ettől függetlenül a szakmai tudásomat nem befolyásolja hogy tagja vagyok-e egy pártnak vagy nem.
  Kellően hosszúra sikerült válaszlevelem remélem kielégítő magyarázatot ad néhány homályos részre, de szívesebben szoktam személyesen beszélgetni, hiszen akkor tudom hogy kivel állok szemben. A virágosítással kapcsolatos dícsérő szavait pedig köszönöm, és gondolom azért nem kell egymásra azért haragudni mert néhány dologban más nézeteket vallunk.
  Tisztelettel: Lobitz Ákos”
 • 6. justitia18 2013. július 24. 11:20
  „Tisztelt Lobicz Ákos Úr !

  1. Tisztelettel szeretném megkérdezni Öntől, hogy miért csak az Ön cége, vállalkozása dolgozik a városi zöldterület gazdálkodása, felújítása program keretein belül ? Soroljam a példákat ? Ugye nem kell...
  2. Talán nem Ön volt fideszes képviselő anno 1990-1994 között Móváron ?
  3. Ma délelőtt beszéltem két másik kertészeti cégvezetővel, akik az Ön véleményétől eltérően teljesen mást mondanak.
  Akkor most, hogy is van ez ?
  Egyébként gratulálok a szép virágokhoz.”
 • 5. abszurdisztán 2013. július 24. 07:28
  „Köszönjük az önzetlen városszépítő munkát. A többi kertészet ezek szerint már nem is pályázik, úgy sincs esélye. További jó munkát kívánok !”
 • 4. fagus 2013. július 23. 21:28
  „Tisztelt Abszurdisztán!

  Természetesen véleményével teljesen egyetértek, hiszen sokan vannak akik hasonló szépséges tervekkel állnak elő. Az első városi munkánk a körforgalom, amit felajánlásként adtunk át a város részére sem a tervezésért sem a kivitelezésért nem kaptunk pénzt.A város vezetése a polgármesteri udvar felújításakor kérte a vállalkozásokat hogy aki tud segítsen a tudása szerint, hogy az épülethez méltó udvar tartozzon.A Dzsungelország Kft szívesen dolgozott volna együtt a jó célért bárkivel. Az udvar jelenlegi állapota az Önkormányzatnak nem került költségébe. Az Alpolgármester Úr felhívására kertészeti vállalkozásként egyedüli jelentkezők voltunk.
  A gyerek kertépítőverseny támogatói között szívesen látom azokat a vállalkozásokat, akire Ön gondolt, és higgye el jó szándékkal kérem Önt ha tud olyan kertészeti vállalkozást aki abban a munkában segít nekünk, hogy Mosonmagyaróvár közterületi megújuljanak nyugodtan keressen fel. Szívesen adom a stafétát olyan szakmabelinek akihez fordulhatnak a város iskolái óvodái ha szűkös kereteik nem teszik lehetővé a környezetük szépítését. Bizakodom, egyetért Ön velem abban, hogy Mosonmagyaróvár szépült és talán közös erővel még szebbé tudjuk tenni.
  Tisztelettel: Lobitz Ákos”
 • 3. RickCartman 2013. július 23. 20:44
  „ha hozzászámoljuk a Belvárost elcsúfító (részben panama)-ingatlanokat ( az összeomlóban lévő Kisposta, a Malom, a Magyar utcán a foghíjtelek fapalánkkal,a mentőállomás mellett a méteres gazban omladozó Szalézi), és a képen is látható kívülről is lepukkant Gössert, már árnyaltabb képet kapunk - persze, ha csak a virágokat nézzük, gyönyörű, köszönet és megbecsülés érte, ám a városkép az felsoroltakkal sokkal rendezettebb is lehetne - és még Mosonban körül sem néztünk...”
 • 2. tubafb 2013. július 23. 19:53
  „A sok szép virág valóban hangulatos szép város képet alkot. A nem kis pénzért elkészített szép sétányok parkosított terek ( Erzsébet tér, Hild tér) viszont csak a kiégett füvel csúfítják a várost. Más városokban éjszaka autómata öntözövel gondozzák és ápolják a szépre tervezett tereket is.”
 • 1. abszurdisztán 2013. július 23. 19:09
  „Szépek a virágok valóban, ha van pénz, lehet ültetni ... a többi virágkereskedőt miért nem hozzák helyzetbe ?? Ők is szépséges tervekkel állnának elő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórháznál ismét verekedtek

A mosonmagyaróvári kórház főbejáratánál ért véget az a szó- és ütésváltás, ami nem sokkal korábban néhány férfi között kezdődött. Tovább olvasom