Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

˝Villanyozó rapsicok veretik a tavakat˝

Szigetköz - Közel kétszázezer forintba kerül, s több helyen is hirdetnek eladó elektromos halászgépeket: hazánkban – néhány kivételtől eltekintve – ez tiltott halászati módszer. „A megyénkben két csoport is illegálisan villanyozza a tavakat" - állítja egy halászati őr.

Az elektromos halászatot 1999-ben tiltott halászati módszernek nyilvánították – néhány kivételtől eltekintve. Igaz, ahogy azt már megírtuk, fél tucat kutatócsoport vizsgálja elektromos halászgéppel a szigetközi halakat: többek közt debreceniek, gödöllőiek, szarvasiak. Nálunk csak az egyenáramú halászgépek használata engedélyezett, mivel a váltóáram komoly sérüléseket okozhat a halaknak. Egy névtelenséget kérő szigetközi halászati ellenőr szerint azonban nem csak kutatók dolgoznak „villannyal" a megyében: az elektromos halászgép ráadásul könnyen beszerezhető.

„Két aktív villanyozó csapatról is tudok, akik az egész megyében tevékenykednek: Alsó-Szigetközben, Győrben, Kapuvár és Csorna környékén, Pannonhalmán és Ravazdon is jártak már. Elsősorban magántavakra, egyesületi vizekre mennek rá: a két csoport összedolgozik. Általában csónakot lopnak vagy kenut tesznek le a vízre..."

„A villanyozók a vízen aztán egy hátizsákban is elférő, 10–12 órát is kibíró csendes, akkumulátoros géppel sokkolják a halakat.

Többmázsányi halat szednek ki, majd aztán otthoni »magántároló« tavaikba teszik.

Villanyozás: Sajnos nemcsak a kutatók (felvételünkön), hanem rapsicok is veretik a megyei vizeket.
Villanyozás: Sajnos nemcsak a kutatók (felvételünkön), hanem rapsicok is veretik a megyei vizeket.

Állíthatom: ezek a rapsicok ebből élnek. Egy lengyel és egy német gépet használnak: utóbbit internetes hirdetés alapján vásárolták. Hiába hangsúlyozom az egyesületi vezetőknek a megyei összefogás szükségességét az ügyben, azok inkább a társadalmi őrökben bíznak. A tagság pedig nem kéri számon rajtuk, hová tűnnek a halak. Volt, aki azt mondta: az őrzés sokba kerülne, abból a pénzből inkább visszatelepítik, amit kilopnak. Pedig ezek a rapsicvonalak egyre jobban megerősödnek, rendkívül sok kárt okoznak" – mondta az ellenőr.

Lapunk az interneten is könnyen talált eladó elektromos halászgépeket. Egy Samus 725 MP típusú, digitális vezérlésű szerkezetet például 170 ezer forintért árultak. Egy másik hasonló típusút kínálónál telefonon érdeklődtünk. Az eladó szerint mivel drágább lett az euró, ezért 165 helyett most 175 ezer forintért juthatnánk hozzá az új géphez, amit általában halászati szövetkezeteknek szokott eladni. „Akkumulátorhajtású gépekről van szó, melyek bevizsgáltak" – tette hozzá. Azt is megkérdeztük, hol használták. „Miért fontos ez"? – kérdezett vissza az eladó, ám arról nem érdeklődött, mi mire is használnánk a halászgépet.

Olvasóink írták

 • 6. ASHER 2009. március 12. 18:51
  „az oroszok a balatonnal granatokkal halasztak pl!!!!”
 • 5. darktouch 2009. március 11. 19:33
  „Hát ez az. Ezeket kéne elkapni, és nem azt a pár horgászt cseszegetni, akik engedély nélkül horgásznak néhanapján keszegre. Mind1, nem fog változni semmi. De azért ha az én tavamba dugná a kiskancsó a villanyát, dinamitot nyomnék fel neki hamarjában, az tuti.”
 • 4. Imcsi 2009. március 11. 19:13
  „3.Tisztánlátó! Nem látod tisztán a helyzetet! Az Ősember és Nobel Alfréd még a természetes szaporulatot szedte ki! Manapság már nagyrészt pénzért, mesterségesen telepítettek a halak, amiket mások ingyen lopnak ki!”
 • 3. Tisztánlátó 2009. március 11. 17:40
  „Fejlődik a világ, ennyi. Ősember bottal piszkálta a halakat, Nobel Alfréd dinamittal most meg villannyal. Ez csak a gyöpös, fantáziátlanokat zavarja. Irigyek!!! Kár, hogy az irigység nem öl! Biztosan kevesen lennénk.”
 • 2. anuvuk 2009. március 11. 16:48
  „Fogjuk az összeset ( a hal hiányt) a kárókatonákra.
  Addig is lehet a zavarosban halászni,egyeseknek.
  -Természetvédőként, akarva, akaratlanul, olyan dolgokat kell meglátni a terepen, ami már egyesek / "személyes jogait"/ is sérti.
  Nagyot változott a világ, az erőszak a harácsolás itt is működik

  A kárókatonákat, elektromos rabsicokat, megfelelő módszerekkel szabályozni kell.
  Az eszközök adottak, csak élni kell velük!!!!!”
 • 1. edda68 2009. március 11. 16:47
  „A HTSZ-esek meg 25 évig villanyoztak akkor számolják ki mennyi halat fogtak ki!Utána cseszegessék a rapsicokat!Szégyeljék magukat!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszokásból: sokan parkolnak tilosban

Mosonmagyaróvár - Idén összesen már huszonhárom autóst bírságoltak meg, amiért a Deák téren –… Tovább olvasom