Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Világszerte kedvelt kézikönyv, hasznos információkkal

Márciusban jelent meg a „Who is Who Magyarországon" című közéleti enciklopédia első kötete, s a közeljövőben lát napvilágot a második. A két kötetben ötvenhét, Mosonmagyaróvár közéletében szerepet vállaló személy életrajza is helyet kapott.
+A Who is Who (Ki kicsoda?) címmel kiadott életrajzi lexikonoknak már százötven éves hagyományuk van. Az első ilyen jellegű kiadvány 1849-ben jelent meg Angliában, és a hangadó angol társaság tükre volt. Ebben 250 oldalt szenteltek az angol királyi családnak, a főnemeseknek, a politikusoknak, a bíráknak és a katonatiszteknek. Ám abban még nem említették meg a művészeket és a tudósokat.

A kiadvány ötlete hamarosan más országokban is követőkre lelt. Először Németországban, majd Ausztriában jelentek meg hasonló életrajzi enciklopédiák.

A nálunk megjelent úgynevezett Kék Svájci Who is Who lexikonsorozatot 1976–77 fordulóján Ralph Hübner jelentette meg. Törekvése volt, hogy a kötetek mindig az adott ország nyelvén jelenjenek meg, a közvetlenül a műben szereplő személyektől beszerzett életrajzi információk pedig azt garantálták, hogy a nyilvánosságot kapott adatok mindig az aktuális állapotnak feleltek meg. Felmérések szerint a Biblia és Agatha Christie bűnügyi regényei mellett a Who is Who-műveknek van a legnagyobb példányszámuk a világon.

A Magyarországon megjelent és megjelenő kiadványban most helyet kapott mosonmagyaróvári személyiségek között orvosok, tanárok, gazdasági vezetők, művészek, egyházi emberek találhatók. A közzétett életrajzi adatok mindegyike aktuális és ellenőrzött adatokat tartalmaz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templom épülhet Újrónafőn

Katolikus templom épülhet Újrónafőn. A kilátások jók: az önkormányzat a telket biztosítja és… Tovább olvasom