Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Viheti a községházát a végrehajtó

Egy tizenötmilliós tartozás biztosítékaként lefoglalta a végrehajtó a dunaszigeti községházát. A követelés egy közel ötéves bírósági ítéletből fakad, amiről nem tudott a mostani faluvezetés. Az önkormányzat állami segítséget vár, hogy fizetni tudjon.

Egy gázos ügy – a szó minden értelmében – miatt került nehéz helyzetbe a dunaszigeti önkormányzat. A gázszolgáltató 15 milliós követelése miatt a napokban a végrehajtó biztosítékként lefoglalta a polgármesteri hivatal épületét. Az ügy előzményei több évre nyúlnak vissza. Pontosabban 2001-re, amikor az akkori önkormányzat és a szolgáltató közt köttetett szerződés alapján megépült a gázhálózat a faluban.

„Az akkori önkormányzat beszedte a lakosságtól a hálózatfejlesztési hozzájárulást, de azt a polgármester más önkormányzati célokra költötte, illetve nem fizette meg a hozzájárulást a középületek után" – mondja Cseh Benjamin polgármester. A szolgáltató keresete alapján, a meg nem fizetett hálózatfejlesztési hozzájárulások miatt 2008-ban elsőfokú, 2009-ben másodfokú jogerős bírósági ítélet született.

Az ítéletben  az önkormányzatot 6 millió forint és ennek a 2001-től számított kamatai, illetve a perköltsége megfizetésére kötelezték. Cseh Benjamin polgármester hozzátette: elődje a lakosságnak, a képviselő-testületnek egyszer sem adott tájékoztatást a perről, az ítéletről és arról, hogy más célra költötték a  fejlesztési hozzájárulásokat.

– Az üggyel kapcsolatban téves információt adott a jogrősen, folytatólagosan elkövetett közérdekű adattal visszaélés miatt elítélt, így tisztségét vesztett polgármester a munkaköre átadásakor. Ezért érte most derült égből villámcsapásként az önkormányzatot a követelés és került nehéz helyzetbe a falu – magyarázza Cseh Benjamin. A korábbi településvezető, Tóth István 2011-ben az alpolgármesternek adta át a faluval kapcsolatos dokumentumokat.

Ezekben erről az ügyről csupán annyi szerepelt, hogy zajlik egy per a gázszolgáltatóval, de szünetel. Néhány hónappal később, az időközi választásokat követően vette át a jelenlegi polgármester a falu vezetését. Az akkor készült jegyzőkönyvben is az szerepel, hogy a per évek óta szünetel, az önkormányzat pedig semmiféle iratokkal nem rendelkezik róla.

Mostanra a követelés behajtására már bírósági végrehajtás folyik az önkormányzat ellen és a fizetés biztosítékaként a végrehajtó lefoglalta a polgármesteri hivatal épületét.
Mostanra a követelés behajtására már bírósági végrehajtás folyik az önkormányzat ellen és a fizetés biztosítékaként a végrehajtó lefoglalta a polgármesteri hivatal épületét.

Cseh Benjamin azt mondja: mivel a szabályozás szerint amennyiben egy per fél évnél tovább szünetel, akkor befejezettnek tekinthető, a későbbiekben nem is foglalkoztak a kérdéssel.  Hozzátette: mindkét átadás-átvételen részt vett az akkori jegyző is.

A hideg zuhany azonban ez év februárjában érte az önkormányzatot, amikor egy fax érkezett a hivatalba. Ebben a gázszolgáltató kérte a bíróság által megítélt összeget az azóta halmozódó kamatokkal együtt. Az egyébként is feszített költségvetésű települést a mintegy 15 milliós követelés rendkívül nehéz helyzetbe hozta. Ez az összeg a falu éves büdzséjének csaknem tíz százaléka.

 A polgármester szerint az adósságkonszolidációval tavaly kezelhették volna a helyzetet, de ekkor még nem volt ismert a követelés. A Belügyminisztériumhoz fordultak utólagos hitelkonszolidációt kérve, ám erre nem volt lehetőségük.

Mostanra a követelés behajtására már bírósági végrehajtás folyik az önkormányzat ellen és a fizetés biztosítékaként a végrehajtó lefoglalta a polgármesteri hivatal épületét. Így amennyiben az önkormányzat nem fizet, elárverezhetik a községházát.

Cseh Benjamin hangsúlyozta: nem vitatják a követelés jogosságát és mindenképpen rendezni akarják a számlát. Ez az összeg azonban lényegesen meghaladja a falu lehetőségeit, hiszen jelenleg is likvid hitellel biztosítják a működést. A polgármester segítségkérő levéllel fordult Nagy István országgyűlési képviselőhöz és Széles Sándor kománymegbízotthoz. A képviselő közbenjárására a Nemzetgazdasági Minisztérium arról értesítette az önkormányzatot, hogy a költségvetési törvény tartalék előirányzatából igényelhető rendkívüli támogatás ilyen esetekben.

„Rendkívüli helyzet állt most elő Dunaszigeten. Nem a működés eredményeként, ám a működést veszélyeztető állapot alakult ki" – jelentette ki a polgármester. Éppen ezért csütörtökre hívtak össze testületi ülést, ahol szavaznak a pályázat beadásáról a támogatásra, illetve egyéb költségcsökkentő intézkedésekről is. Cseh Benjamin, mint mondja: a testület tagjai egységesek a kérdésben és eltökéltek abban, hogy előteremtsék ezt az összeget.

Mindemellett beadvánnyal fordultak a törvényszékhez, hogy vonja vissza a végrehajtást és engedélyezze a részletfizetést. Amennyiben ugyanis nem kap a falu állami segítséget, úgy egy összegben nem tudja kifizetni a követelést.

A lapunk által megkérdezett helybéliek ha nem is minden részletében, de értesültek a „gázos ügyről". Mindannyiuk egybehangzó véleménye, hogy megoldást kell találni a fizetésre. Bíznak abban, hogy ehhez állami segítséget kapnak. Egyikük hozzátette: korábban elképzelni sem tudta volna, hogy egy önkormányzati hivatalt is lefoglalhatnak és elárverezhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Holdig meg sem áll

A mosonmagyaróvári származású dr. Pacher Tibor helyi tanulmányai után fizikusi diplomát szerzett, tudományos karrierje nemzetközivé nőtte ki magát. Tovább olvasom