Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

''Vidéki'' beteg után az önkormányzata fizethet

A mosonmagyaróvári fogorvosok felmérései szerint az ügyeletre érkező betegek több mint fele „vidékről" érkezik.
Mivel csak három Mosonmagyaróvár környéki fogorvos vállalta a városi ügyeletet, ezért a többi településről készenléti időben érkező páciensek kezelési költségeit kiszámlázzák az érintett önkormányzatoknak. Pedig a felmérések szerint az ügyeletre érkező „fogfájósok" fele a környező településekről jött.

Nagy István mosonmagyaróvári alpolgármester a napokban a kistérség polgármestereinek elmondta: a vidéki fogorvosok többsége végül „szembement" a helyi önkormányzatokkal, és nem írták alá a megállapodásokat. Olyan feltételeket szabtak, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fogadott el. Pedig egy évben mindössze egy alkalommal kellett volna mindenkinek ügyelnie a Lajta partján. Mindössze három település: Mosonszolnok, Máriakálnok és Újrónafő fogorvosa jelezte kompromisszumkészségét, az ottani önkormányzatokkal meg is állapodtak.

Az ügyelet továbbra is Mosonmagyaróváron lesz, ám ha vidéki beteg érkezik (kivéve a csatlakozó három település lakóit), akkor a kezelés költségét kiszámlázzák az érintett önkormányzatnak. Tehát: ha például egy ásványrárói érkezik a fogászati ügyeletre, akkor a költségeket az ásványrárói hivatalnak kell fizetnie. Nagy István a Kisalföldnek elmondta: a Mosonmagyaróvár környéki polgármestereket levélben tájékoztatják a kialakult helyzetről.

Évente egyszer sem vállalták

– Korábban azt szerettük volna elérni, hogy központi, könnyen megközelíthető helyen – a Karolina Kórházban – legyen a fogorvosi ügyelet. Megegyeztünk a finanszírozási kérdésekben a községi önkormányzatokkal, testületi döntések születtek a csatlakozásról, ám kiderült, hogy a vidéki fogorvosok zöme nem vállalta, hogy évente egyszer ügyeletbe álljon. Ezért a korábban a településvezetőkkel kötött megállapodás nem lépett életbe. Mosonmagyar-

óváron április elsejétől a Danuta és Társa Egészségügyi Orvosi Bt. szervezi az ügyeletet a korábban megszokott módon. Minden fogorvos a saját rendelőjében várja majd a betegeket: az ügyeleti rend nem változott, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napon reggel nyolctól tízig, míg este hattól nyolc óráig fogadják a „rászorulókat", ugyanezeken a napokon este nyolctól reggel nyolcig telefonos készenlétben állnak.

Indokolatlan esetben ezer forint az ügyelet

– Az ügyeleti kezelés a város lakói számára térítésmentes, ám a háromszáz forint vizitdíjat nekik is ki kell fizetni. Indokolatlan esetben az ellátás igénybevétele ezer forintba kerül. Indokoltnak a fogeltávolítás, vérzéscsillapítás, idegentest-eltávolítás, törött fog lecsiszolása, gyökércsatorna-megnyitás, valamint ezekkel összefüggésben az érzéstelenítés és fogászati röntgen számít. Mivel a környező települések többségével nem született megállapodás, ezért bár a városi rendelőben ellátják az innen érkezőket is, ám mivel finanszírozási szerződés nem köti a fogorvosokat, ezért áprilistól az ellátás költségét a települési önkormányzatoknak kiszámlázzák. Finanszírozási szerződést mindössze Újrónafővel, Mosonszolnokkal és Máriakálnokkal sikerült kötnünk, vagyis az ottani fogorvosok vállalták a mosonmagyaróvári ügyeletet – mondta Nagy István.

Több mint fele „vidékről"

A mosonmagyaróvári fogorvosok felmérései szerint az ügyeletre érkező betegek több mint fele „vidékről" érkezik. Dr. Gyenes Mónika fogorvos tavaly júniusban a Kisalföldnek azt nyilatkozta: kimutatásai szerint négy hónap alatt az ügyeleten 34 mosonmagyaróvári páciens jelent meg. Ez heti lebontásban mindössze két embert jelentett: a többiek általában a környező falvakból érkeztek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös fellépés az áramszolgáltatónál

Lébényben kétmilliós inkasszó, Darnózselin egész nap működő közvilágítás, Kisbodakon magántulajdonban lévő villanyóra utáni önkormányzati számla, Lipóton polgármesteri zsebből fizetett közlámpaizzó-csere. A mosonmagyaróvári kistérségi társulási ülésen részt vevő településvezetők szerint tarthatatlan lett a helyzet az áramszolgáltatóval kapcsolatos viták miatt. Tovább olvasom