Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Veteránok dunakiliti múltidézője

A dunakiliti faluházban kedden csaknem negyven „veterán” élte át újra a felidézett történeteken keresztül második világháborús emlékeit. A találkozóra elhozták azt a zászlót is, melyet a húszas években a megyében elsőként alakult dunakiliti leventék szenteltek fel.
A második veterántalálkozón régi ismerősök, falubeliek s egykori világháborús harcostársak köszöntötték egymást. A rendezvény legidősebb résztvevője a hamarosan kilencvenedik évét betöltő Szitás Péter volt, de itt volt Kiliti versfaragója, Snóbli Elemér is. Megsárgult fényképek kerültek elő a katonaéletről s az egykori regrutákról: ezekhez mindig tartozott egy történet is.

A rendezvényen bemutatták azt az egykori leventezászlót, mely nemrég véletlenül, felújítás közben került elő a helyi katolikus templom mélyéről. A megyében elsőként, az 1920-as években megalakult Kiliti Levente Egyesületről megmaradt dokumentumokból kiderült: Greschner Dezső tanító volt az egyesület főoktatója, s már az 1927-es járási leventeversenyt megnyerték. A zászlót ugyanebben az évben szentelték fel. Egyik oldalán a magyar címer látható, körülötte az „Istennel a hazáért, a királyért" felirattal, másik felén egy „L" betű s az írás: „Dunakiliti Levente Egyesület 1927".

A zászló rúdjára három nagyobb s kilencvenhét kisebb sárgaréz táblát erősítettek. A legfelsőn Batthyány Erzsébet grófnő, ünnepi fővédnök, Pálffy Fidelné grófnő, zászlóanya és Pálffy Fidel gróf neve szerepel. A többi táblán a rendezőbizottság és a levente szakaszparancsnokok, illetve a helyi és környékbeli intézmények, egyesületek, szervezetek s adományozók nevei szerepelnek. Az ünnepségen megkérdezett veteránok mindegyike emlékezett erre a lobogóra: fiatalkorukat idézte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniusban döntenek a kistérségi társulás kérdéséről a falvak

A többcélú kistérségi társulás létrehozásáról vitáztak a településvezetők kedden a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom