Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Vetélytársak helyett partnerek

Az ausztriai Pamában (Lajtakörtvélyes) Ausztria, Szlovákia és Magyarország agrár-együttműködése volt a téma az Európai Unió bővítésének küszöbén.
A Burgenlandi Mezőgazdasági Kamara és az Osztrák–Magyar–Szlovák Regionális Iroda szervezésében információcsere zajlott meghívott agrárszakemberek részvételével. Wilhelm Molterer osztrák mezőgazdasági miniszter a közös agrárpolitikáról beszélt. Ebben kiemelte: üdvözli az EU bővítését. Véleménye szerint nem vetélytársaknak, hanem partnernek kell tekintenünk egymást. A határon átnyúló együttműködés fontos szerepet játszik. Az u-

nióban csak egy agrárpolitika létezhet, ezért mindenkinek tanulmányoznia kell a jogokat és a kötelességeket. Könözsi László, Pozsony megye államtitkára szerint az átmeneti időszak csökkentésére lenne szükség. Véleménye szerint jogos, hogy a kvóták fenntartásakor a belépési előtti időszak az alap, de azt is figyelembe kell venni, hogy Szlovákiában az utóbbi tíz évben húszszázalékos volt a dotáció.
Az osztrák gazdák magyarországi földszerzéséről beszélt dr. Roszik Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara elnöke. Szerinte tiszta helyzetet kell itt teremteni, mivel ez a probléma csaknem 30 települést érint a megyében.
Patasi Ilona dunaszerdahelyi agrárkamarai elnök aggasztónak nevezte, hogy térségükben a mezőgazdasági és az élelmiszer-ipari dolgozó száma 30 ezerről nyolcezerre csökkent, növelve ezzel a munkanélküliséget.
A Burgenlandi Tartományi Kormány agrártanácsadója, Paul Rittsteuer elmondta: síkraszáll a bővítésért, hisz biztonsági okokból szükség van rá, s középtávon biztos, hogy előnyei lesznek. A bővítés azonban egyes ágazatok számára – köztük a mezőgazdaság – hátrányokat is hozhat. Például a keletről jött kisipari dolgozó – ács, festő – jóval olcsóbban fog dolgozni osztrák kollégájánál, s valószínűleg a mezőgazdasági termékek árai is csökkenni fognak. A megoldást az osztrák parasztok számára az jelentheti, hogy a legjobb minőségű áru termelésére törekednek. A tíz új tagállam felvétele után 27 százalékkal nő az unió lakóinak száma, s 57 százalékkal a művelhető mezőgazdasági terület. A bővítésre fordított 42 milliárd euróból 10 milliárd jut a mezőgazdaságra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormánybiztos helyett pénzt

Stipkovits Pál országgyűlési képviselő kedden a parlamentben a Szigetköz rehabilitációs… Tovább olvasom