Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Veszteségek prózában

Mosonmagyaróvár - Az idei könyvhétre jelent meg Reisinger Attila legújabb kisregénye: a Határ című könyv a békebeli Hegyeshalomba és környékére kalauzol, majd a háború és a kitelepítések időszakába.

Reisinger Attila, a Holtág, a Frontbetörés és a Sötét falevelek, 1956 után újabb prózai írással jelentkezett: a korábbi szövegekhez híven ismét a régió tájai- ra ismerünk.

– A lakosságcseréről, kitelepítésekről nagyon vékony szakirodalom szól, a témával foglalkozó szépirodalmi művek köre még ennél is foghíjasabb – magyarázta Reisinger Attila. A hegyeshalmi születésű író három hónap alatt öntötte formába kisregé- nyét: egy Németországba telepített idős hölgy mesél a boldog hegyeshalmi gyerekkorról, majd a váratlan kitelepítés kínjairól. A szülőföld elvesztésének érzése nosztalgiával társul: fájdalma viszont minden zokszótól mentes.

A történet törzse valós eseményeken alapul, ugyanakkor írója klasszikus értelemben vett esztétikai élményt szeretne nyújtani olvasóinak, így fiktív elemekkel is kiegészítette.

A Littera Nova kiadónál napvilágot látott könyv hátterében komoly kutatás áll, ami kiegészült a családtagok, barátok elbeszéléseivel. Az író maga is apai ágról német származású – az iparosfamília a tizenötödik századig vezeti vissza gyökereit –, több családtagja is áldozatul esett a kitelepítés tudathasadásos helyzetének. Mint mondja, Hegyeshalomból mintegy ezernégyszáz német származásút, azaz közel háromszáz családot, Mosonmagyaróvárról és környékéről több mint tízezer embert fosztottak meg egyik napról a másikra otthonától. A rendszerváltás előtt csak félszavak, elsuttogott mondatok őrizték az akkori fájdalmas történeteket.
Az ismerősöktől összegyűjtött számos történet további feldolgozásra vár – tette hozzá a szerző, Reisinger Attila. 

Mészely Réka

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ízelítő a nyugdíjas-klubok életéből

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári nyugdíjasklubok gazdag tevékenységéről időről időre már beszámoltunk lapunk hasábjain. Vasárnap a Mosoni-Duna partján a mosonmagyaróvári önkormányzat támogatásával közös programot szerveztek a kluboknak. Tovább olvasom