Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Veszteglő tehervonatok, kerülő expresszek

Szlovákia fennállása óta a legnagyobb tiltakozó megmozdulás zajlik a napokban. A péntek este óta tartó sztrájk azért kezdődött, mert a közlekedési tárca huszonöt szárnyvonalon megszüntette a személyforgalmat, száz helyközi járatot töröltek, s még száznak rövidítették az útvonalát.
zerelvények Rusovcén: Radoslav Machacek forgalmista várja a sztrájk végét.
Információink szerint ennek következményeként négyszáz vasutas válna munkanélkülivé. A tárca a vasúttársaság 49 milliárd koronás adósságát említi a megszüntetések fő okaként.
Lapzártakor érkezett hír szerint a sztrájkot megszakították és ma reggelre helyreáll a vasúti forgalom Szlovákiában.)

A negyedik napja tartó szlovák vasutassztrájk megbénította Szlovákia közlekedését és teherszállítását. Hatása a magyar oldalon is érezhető: a rajkai határállomáson tartályvagonok vesztegelnek, a nemzetközi járatok Ausztria felé vették az irányt.

Jelentős veszteségek

A szakszervezet egy rövid – hatórás – sztrájk után a múlt héten úgy döntött: az egész országra kiterjedő munkabeszüntetést hirdet. Emiatt péntek óta tehervonatok vesztegelnek a pályaudvarokon s a személyszállítás is szünetel. Az egyeztető tárgyalások ez idáig nem vezettek eredményre. A sztrájk jelentős veszteséget okoz számos szlovák vállalatnak, akiknek nyersanyagkészlete kifogyóban van. Egyes cégeknél már most százmilliós károkról beszélnek. Hőerőművek és vegyi üzemek termeléskorlátozással fenyegetnek.
Olyan hír is napvilágot látott, hogy a szlovák kormány mozgósítja a hadsereget is a helyzet súlyossága miatt. Rendkívüli mozgósítással vasutasokat hívnának be gyakorlatra, s a legsürgősebb szállítmányokat ők juttatnák célba.
Pavel Hrusovsky, a parlament elnöke le is szögezte: „A vasutasok által okozott gazdasági károkat nemcsak a vasút alkalmazottai, hanem az egész ország polgárai megérzik majd. Ha kell, még a hadsereg bevetéséhez is hozzájárulok, hogy helyreálljon a vasúti forgalom."

„ Szolidaritást vállalunk"

Üdvözlet: Hétfőn még csak gyalogos utazók számára volt olvasható a sínek menti tábla.

A határszéli Rusovcén (Oroszváron) egyelőre nyugodt a helyzet. Az állomás épületét kívül-belül felújítják, s bizony alig találunk vasutast a környéken. A magyarul kiválóan beszélő állomásfőnök mondta el véleményét a kialakult helyzetről.
– Vasútállomásunkon is szünetel az átjárás, áll a belföldi és a határközi forgalom – magyarázza Balogh Matej.

 – Összesen hatvannyolcan dolgozunk itt, ennek egyik fele a szlovák állami vasút, a többi a vasúttársaság alkalmazottja. Mi nem csatlakoztunk a sztrájkolókhoz, ám szolidaritásunkat kinyilvánítottuk. Munkatársaim így nap mint nap bejárnak dolgozni, s várják a munkabeszüntetés végét. A szlovák pályák egyharmadát érintő vonalcsökkentés mindannyiunkat megdöbbentett, még ha Rusovce nem is tartozik az érintettek közé. Mivel községünkből a legtöbben busszal járnak a fővárosba, így a személyforgalmat nálunk nem bénította meg a sztrájk, a teherforgalmat viszont annál inkább.

Tudomásom szerint Rajkánál négy tehervonat vár bebocsátásra országunkba. Azért a nemzetközi személyszállításban is akadnak gondok: a Bukarestből Prága felé közlekedő Pannónia gyorsvonatot Ausztria felé terelték. A Polónia expressz csak Budapest és a határállomás között közlekedik, Varsó felé nem tudtak új, kerülő útvonalat biztosítani. A személyvonatok Győrtő l csak Rajkáig közlekednek, innentől mindenki úgy jut át a szlovák oldalra, ahogy tud. Véleményem szerint ha a szakszervezet enged a követeléséből, s előnytelen kompromisszumot köt, akkor semmi értelme nem volt a munkabeszüntetésnek – mondta Balogh Matej állomásfőnök.

Kerülő utak, szünetelő járatok

A felsoroltakon kívül a Hungária expressz is ausztriai kitérővel járt. A Hernád (Budapest–Kassa), a Rákóczi (Budapest–Kassa) és a Cracovia (Budapest–Krakkó) expressz Hidasnémetinél visszafordult. Nem közlekedett a Báthory (Budapest–Varsó), a Comenius, a Csárdás (Budapest–Prága) és az Amicus (Budapest–Brno) expressz.
Lapzártakor érkezett hír szerint a pozsonyi kerületi bíróság előzetes döntéssel a sztrájk azonnali felfüggesztéséről rendelkezett. A sztrájk mindaddig nem újítható fel, amíg rendes eljárással a bíróság minden aprólékos körülményt vizsgálva nem mondja ki a végső ítéletet. Este tíz óra előtt megtették a forgalom újraindításához szükséges intézkedéseket, amelyek nyomán ma reggelre várhatóan sikerül maradéktalanul felújítani az ország vasúti forgalmát, beleértve a nemzetközi járatokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki fog befűteni a Lajta-parton?

A mosonmagyaróvári képviselő-testületnek nyárra kell kiválasztania azt a szolgáltatót, amely az… Tovább olvasom