Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Veszélyesek lehetnek a „házi” kandallók

Horváth Péter főhadnagy, tűzmegelőzési kiemelt főelőadó a Kisalföldnek elmondta: az, hogy a kandalló meghitt fénye a tulajdont és az emberi életet veszélyeztető tűzzé változott, a szakszerűtlen kivitelezésnek és az építészeti előírások gondatlan megszegésének volt a következménye.
Nagy veszélyt rejtenek magukban – különösen a könnyűszerkezetes épületeknél – a házilag „barkácsolt" kandallók. A mosonmagyaróvári tűzoltókat egyre több lakástűzhöz riasztják, ahol az ilyen berendezésekből terjednek át a lángok a ház más részeibe.
Az utóbbi időben egyre többen gondolják úgy, hogy az otthon melegéhez, bensőséges hangulatához nagyban hozzájárulhat egy szépen megépített kandalló. A mosonmagyaróvári tűzoltóknak azonban az elmúlt fűtési idényben több esetben kellett vonulniuk olyan tüzekhez, ahol a nem megfelelően épített, saját kezűleg összebarkácsolt kandallóból terjedtek át a lángok a lakás más részeibe. Ezekben az esetekben csak a szerencsének, a tulajdonosok éberségének, valamint a kiérkező tűzoltók szakszerű beavatkozásának volt köszönhető, hogy személyi sérülés, illetve nagyobb anyagi kár nem történt.

Horváth Péter főhadnagy, tűzmegelőzési kiemelt főelőadó a Kisalföldnek elmondta: az, hogy a kandalló meghitt fénye a tulajdont és az emberi életet veszélyeztető tűzzé változott, a szakszerűtlen kivitelezésnek és az építészeti előírások gondatlan megszegésének volt a következménye. Ez nem azt jelenti, hogy minden kandalló tűzveszélyes, csupán a kivitelezésre kell fokozottan odafigyelni. A nemzetközi és a magyar előírások egyértelműen szabályozzák a beépíthető anyagok minőségét és a hőszigetelési megoldásokat. Ezek bármelyikének megszegése tűzesethez vezethet.

Különösen oda kell figyelni könnyűszerkezetes épületekben történő beépítésnél a hőszigetelési követelmények fokozott betartására. Ha ez nem megfelelő, a hősugárzás a könnyűszerkezetben lévő faanyagot képes meggyújtani. Ez nem feltételezés, hanem tűzvizsgálati tapasztalat. Fontos a kivitelezést minden esetben szakemberre bízni.
A tűzoltóság felhívja a figyelmét mindazoknak, akik ennek ellenére maguk vállalkoznak az építésre, hogy a vonatkozó rendeletek és a jogszabályok a saját biztonságukat szolgálják, melyeket a tüzelőberendezés létesítése előtt érdemes áttanulmányozni. Az érdeklődők a jogszabályokról részletes felvilágosítást kérhetnek a tűzoltóságon, vagy letölthetik azokat a www.tuzoltosag-movar.hu internetes portálról. Ezeket a jogszabályokat a szakemberek figyelmébe is ajánlják, mert a könnyűszerkezetes építési technikának Magyarországon még nincsenek hagyományai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai üggyé dagad a kormoránok elszaporodása

A dunai halállományt pusztító kormoránok gyérítésére és a fészekriasztásra az engedélyt már megkapta a halászati szövetkezet, ám a horgászegyesületektől is – elsősorban anyagi – segítséget vár. A Szigetköz Horgászegyesület vezetője szerint megyei összefogás szükséges. A megyei horgászszövetség az európai felméréshez adatokkal segített, pénzzel nem. Tovább olvasom