Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Veszélyes üzemek

Katasztrófavédelmi szempontból országosan százhuszonhét üzem minősült nemrégiben veszélyesnek. Az érintett négy megyei gyár most belső védelmi tervet készít.
Az egyik munkás propán- bután gázt adagol .
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a napokban tette közzé annak a 127 veszélyes üzemnek a nevét, melyek közt a megyéből négyen szerepelnek. Közülük a beledi Agrokémia és a győri Totalfinaelf a legveszélyesebb kategóriába került, így e két településen az önkormányzatnak és a katasztrófavédelmiseknek egy külső védelmi tervet is kell készíteniük ez év végéig.

Ezt és a veszélyes anyagok listáját később a helyi polgármesteri hivatalokban is kifüggesztik. Az EU-s katasztrófavédelmi előírások idén már hazánkban is életbe lépnek. Így a legveszélyesebbnek minősített üzemeknek külső és belső védelmi tervet kell készíteniük az év végéig, s nyilvános lesz a lakókörnyezetükben működő veszélyesnek minősített üzemek felhasználásianyag-listája. Megyénkben egyelőre két ilyen üzem van, a győri Totalfinaelf Hungaria Kft. és a beledi Agrokémia.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az előzetes bejelentések alapján elkészítette annak a 127 veszélyes gyárnak a listáját, ahol egy üzemi baleset során – tűzvész vagy robbanás esetén – katasztrófával fenyegető anyagok kerülhetnek a levegőbe. A legveszélyesebbnek minősített ötvenhatra védelmi tervet készítenek.

Ez alapján az érintett települések – szükség szerint – módosíthatják rendezési tervüket. A környékbeli üzemben használt veszélyes anyagok listáját és a védelmi tervet év végén a polgármesteri hivatalokban függesztik ki.

Négy ilyen a megyében

A legveszélyesebbnek minősí tett ötvenhat üzem nagyobb része vegyi és gyógyszergyár, illetve olaj finomító. A legtöbb ilyen gyár Budapesten található: a tizenki lencből öt tartozik a felső küszöb értékűek közé. Egyébként ez utóbbiból Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található a legtöbb (kilenc), míg Nógrád megyében egyetlen ilyen létesítmény sincs. Pesztenlehrer Lajos ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint megyénkben jelenleg – bár még az erre vonatkozó végleges határozatot nem adták ki – négy ilyen veszélyes üzem található: kettő Győrben (a Totalfinaelf Hungaria Kft. és az Arvit-hűtőház), egy Beleden (az Agrokémia) s egy Károlyházán (a beledi vegyi üzem egyik telepén).

Két különösen veszélyes

– A veszélyességi kategóriákat meghatározó alsó és felső küszöbértékeket – a felhasznált anyag veszélyességének és mennyiségének figyelembevéte lével – kormányrendelet szabja meg – tudtuk meg Pesztenlehrer Lajostól.

– Ezek alapján a megyében két üzem került a legveszélyesebbek ötvenhatos listájára: a győri Totalfinaelf, mely 750 tonna propán-bután gázt tárol, és a beledi Agrokémia. Ezeknek a vállalatoknak – a másik, alsó küszöbhöz tartozó két céggel együtt – belső védelmi tervet kell készíteniük egy lehetséges baleset esetére. Tavaly december végéig kellett leadniuk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak a biztonsági jelentésüket, melyet ez év júliusáig bírálnak ott el.

Együttes tervkidolgozás

– Azokon a településeken, ahol felső küszöbértékű veszélyes üzem működik, 2004-ig külső védelmi tervet is kell készíteni. Ez a helyi önkormányzat és a megyei katasztrófavédelem feladata.

A tervről egyeztetnünk kell többek között az ÁNTSZ-szel, a környezetvédelmi hatósággal is, majd végül a megyei közgyűlés elnökének kell elfogadnia. Ezután tájékoztatjuk a lakosságot a védelmi terv részleteiről. Évente három teljes védelmi gyakorlatot tartunk, év közben a részfeladatokat rögzítjük.

– Katasztrófával fenyegető üzemi baleset az utóbbi néhány évtizedben nem történt megyénkben. Ammóniaömlések több győri gyárban is előfordultak, de leggyakrabban a közúti szállítás során kerültek veszélyes anyagok a szabadba. A legtöbb ilyen jellegű feladatot ezek a balesetek adják a katasztrófavédelmiseknek – mondta Peszten lehrer Lajos megyei parancsnok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mutasd Be Magad Fesztivál

Mutasd Be Magad Fesztivált rendeznek Mosonszolnokon május 24-én, szombaton a régió tizenkét és… Tovább olvasom