Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Veszélyes kereszteződések, hiányzó zebrák

Mosonmagyaróvár - Számos balesetveszélyes csomópontot, nem megfelelő jelzőtáblát és egyéb hiányosságot tapasztaltak a rendőrök közlekedési felmérésük során. Több iskola előtt például nincs gyalogátkelőhely és védőkorlát sem.
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai felmérték a városban és a környező településeken a közlekedési szempontból veszélyes vagy problémás helyeket, illetve az esetleges hiányosságokat.

Dr. Csokán Csaba alezredes, kapitányságvezető lapunknak elmondta: folyamatosan tartják a kapcsolatot a városháza illetékes osztályával, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-vel, illetve a környező települések jegyzőivel és a konkrét ügyekben felmerült hiányosságokról, problémákról rendszeresen tájékoztatják az illetékeseket.

A feltérképezés során kiderült: a városban, illetve a környező településeken több olyan közlekedési jelzőtábla van, ami már nem felel meg az előírásoknak, lekopott vagy deformálódott, valamint sok helyen az útburkolati jelek is alig láthatóak. A rendőrök több helyen tapasztalták, hogy a kihelyezett jelzőtábla teljesen felesleges. Ilyen például a Károly utcában a körforgalom után elhelyezett két „Megállni tilos!" tábla. Az úttesten ugyanis záróvonal van felfestve, eszerint a megállás egyébként is szabálytalan, mivel a gépkocsi és a záróvonal között nincs meg a minimális távolság. A rendőrök találtak azonban olyan helyet is, ahol viszont táblára lenne szükség. A Halászi úti lakótelep végét jelző táblánál például a balra kanyarodóknak nem jelzi semmi, hogy ismét lakott területen közlekednek, ide sebességkorlátozó táblát kellene kitenni. A kerékpárutakon is több jelzőtáblát elvittek vagy megrongáltak, a pótlásuk feltétlenül szükséges.

Több helyen tapasztalták, hogy az egyébként védettnek jelölt úton az elsőbbségi szabályok egyszer csak megváltoznak és jelzőtábla hiányában a „jobbkéz-szabály" lép életbe, ami fokozottan balesetveszélyes, valamint szabálytalan is. Megtévesztő lehet továbbá, hogy a földutak végén lévő, úgynevezett sárrázó mintegy tízméteres szilárd burkolattal ellátott része és az egyébként végig szilárd burkolatú utak csatlakozásánál nincs elsőbbséget szabályozó tábla. Ilyen kereszteződésekben csak jelzőtábla szabályozhatja az elsőbbséget.

Főként külföldiek kifogásolták, hogy az útbaigazító táblák rossz helyen vannak kitéve. A rendőrök sok helyen észlelték, hogy egyesek kisebb-nagyobb kősziklákat, fizikai akadályokat tesznek ki az út szélére, ami jelentős balesetveszéllyel jár. A tapasztalatok szerint a relatív gyorshajtás miatti balesetek bekövetkezéséhez nagymértékben hozzájárult az utak rossz minősége is. A főutak nagy része nyomvályús, ami valós kockázatot jelent főként esős vagy havas úttesten. Az egyéb utak pedig gödrösek, töredezettek. A Mosonmagyaróvár és Halászi közötti kerékpárút is több helyen sérült, repedezett, valamint mellette a növényzet és a fák koronái is zavarják a bicikliseket.

A rendőrök felmérték a kiemelten balesetveszélyes útszakaszokat, illetve csomópontokat is. Így például a Mátyás király és a Kossuth Lajos utcák kereszteződése. Ide indokolt lenne körforgalom vagy jelzőlámpa kiépítése. Problémás továbbá a Malomszer és Cserháti Sándor utcák kereszteződése is. A Malomszer utcán indokolt lenne egy jobbra, illetve balra kanyarodó sáv kialakítása.

Forgalombiztonsági szempontból az általános iskolák környékén is több hiányosságot találtak, többek között a gyalogátkelőhelyekét. Ez indokolt lenne a nagy forgalmú utak mentén, így például Halászin, Máriakálnokon, Hegyeshalomban és Rajkán. Több településen még jelzőtábla sem hívja fel a figyelmet a gyalogosokra. A hegyeshalmi, levéli, rajkai, bezenyei és dunakiliti iskolák előtt semmiféle védőkorlát nincs, így a gyerekek zavartalanul kifuthatnak az úttestre, itt a rendőrség javasolta a korlátkiépítést.

Olvasóink írták

 • 6. aggódó 2008. október 14. 17:46
  „Ha már az iskolák környékénél tartunk, egyszer érdemes lenne megnézni, mi történik a Bolyai mellett a Régi Vámház téren az építkezés miatt. A járdára ráépítették az építést határoló palánkot, ezért a gyalogosok (rengeteg diák) a kerékpárúton mennek. Most viszont ott állnak a betonelemeket szállító teherautók. A gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők a közúton haladnak e monstrumok mellett, miközben mellettük húz el a Kossuth L. utca felé tartó forgalom, köztük rengeteg kamion. Ez csak az nem látja, aki nem akarja észrevenni. Életveszélyes.Bízzunk benne, hogy nem történik baleset.”
 • 5. saddsadsa 2008. október 14. 17:15
  „amugy melyik suli elött nincs zebra? talán a Fekete elött aminek a bejárata szinte a szántóföldre néz. a gyalogosokat meg a kerékpárosokat kéne megtanitani közlekedni,de azt sürgőssen.”
 • 4. belvárosi 2008. október 14. 13:00
  „A rendőrök helyében én megnézném a Honvéd u.-ban kihelyezett táblákat is... A Rák féle százasbolt előtt ahol kinn van a megállni tilos tábla - rendszeresen parkolnak autók, így aki a Templom u.-Magyar u. közti belső udvarból errefelé jön ki autóval nem fér el rendesen a Győrikapu utca felé, illetőleg nem is látja be rendesen a Honvéd u.-t, tehát oda még valami tükrös megoldás is elkelne....”
 • 3. 01010 2008. október 14. 10:25
  „HA A RENDŐR NEMTESZ SEMMIT LEGALÁBB NE MÁSBAN KERESSE A HIBÁT...
  Most is ITT PARKOLNAK RENDSZERESEN!!! Akkor most ez hogyisvan???
  "Ilyen például a Károly utcában a körforgalom után elhelyezett két ,,Megállni tilos!" tábla. Az úttesten ugyanis záróvonal van felfestve, eszerint a megállás egyébként is szabálytalan, mivel a gépkocsi és a záróvonal között nincs meg a minimális távolság"”
 • 2. T. 2008. október 13. 16:46
  „Igazad van DP, csak az a baj, hogy nem fog történni semmi sem mert "na megnéztük, megmondtuk" és itt a vége! Sajnos sok ember fejében is rendet kellene tenni mert így a közlekedési morál nem fog pozitív irányba változni pl.amíg a szülők összeverekednek egy városközponti iskola előtt a parkolóhelyért....”
 • 1. DP 2008. október 13. 14:01
  „Na végre megint jött valakinek egy jó ötlete!
  Ezeket a régi kintfelejtett táblákat nem szeretem!
  10 év után csak átnézik újra, hogy mi van rossz helyen!:D

  Mátyás kir., Kossuth sarkára körforgalom nem fér el, lámpa meg sokat nem ér(lassítja a forgalmat), mert aki megszokta hogy végigzúghat rajta az nem hiszem hogy megállna.
  Meghát a Mátyás kir. utcán nincs akkora forgalom, csak egy bicikliút meg egyirányú autósforgalom(ahonnan a kilátás elég rossz).

  Van egy rossz helyen lévő 30-as tábla!
  Park részen, ahogyan jövünk be Halászi felől a Várallyai utca után, de még a híd előtti kereszteződésben van egy 30-as kintfelejtett tábla feleslegesen, mert ha jól tudom védett úton vagyok és nehogy nekem kelljen vigyázni a jobbról(parkból) érkezőkre!
  Tudom híd és útkanyarulat is van ott ezért lassítani kell de nem 30-ra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros baleset Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - Súlyos sérülésekkel járó közlekedési baleset történt péntek kora este… Tovább olvasom