Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Vesszőből épített templomot

Kisbodak - A hetvennyolc éves kisbodaki Mészáros Kálmán huszonöt éve készít vesszőből tárgyakat: még egy templomot is megépített. A faluban több kiállítása is volt, s újabb munkán töri a fejét.
„Kitekerek biciklivel a Dunára, arra a részre, ahol régen hajók közlekedtek, s most ott szedem a vesszőt. Lehámozom róla a külső réteget, aztán vízbe teszem, hogy ne törjön" – magyarázza a fiatalabb korában mezőgazdaságból élő idős ember. Szobája, ágya tele van munkáival: szeméttartó kosarak, tálak, díszdobozok, sőt, egy szarvasles is készült már vesszőből Kálmán bácsi munkája nyomán.

Néhányat el is adott már közülük. A legnagyobb feladat azonban egy templom elkészítése volt, egy télen át dolgozott rajta. Apró szögek százaival fogta össze az egyes elemeket. Még a helyi plébános is látta ezt a templomot, s a faluban többször kiállították művét.
„Többórányi munka után elfárad az ujjam, olyan is volt, hogy kirepedezett. A házban nem dolgozhatok, mert nagy kosszal jár, csak kinn a verandán."

De szeretek vesszőt fonni, örömöm telik benne, s a helyiek is sokszor gratulálnak munkáimhoz.

Az idős úr felesége halála óta Sajó kutyájával él, hobbijával kapcsolatban újabb tervei is vannak. „A templomhoz hasonló nagyobb munkába szeretnék fogni, ám babonából arról egye- lőre nem akarok beszélni, mi készül: vélhetően jövő tavaszra végzek vele" – mondta.
Mészáros Kálmán most is aktív, újabb munkára készül. Falujában többször kiállították művét.


Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát avattak a vadász-szakíró tiszteletére

Mosonmagyaróvár - „Sólyom", azaz Láng Rudolf tanár, vadász-szakíró tiszteletére avattak… Tovább olvasom