Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Vérszívók alsó és felső fokon

Győr-Moson-Sopron - A hétvégén irtották a szúnyogokat a felső-szigetközi településeken, ez azonban kicsit sem vigasz az alsó-szigetközi községek számára, ahol éppúgy elviselhetetlen a vérszívók jelenléte, mint „fent", csakhogy náluk nem irtottak. Joggal kérdezik a lakók: miért?
Napfelkeltekor és naplementekor szó szerint úgy söpörjük le magunkról a szúnyogokat, aki nem ide született, az soha nem fogja ezt megszokni. Az alsó-szigetközi településeken nem találunk olyan embert, aki az egytől tízes skálán ne a legrosszabb osztályzatot adná a mostani helyzetre. Van, aki szerint marokszám lehetne összeszedni a szúnyoglárvákat a tocsogókban – ha lenne, aki összeszedi. Ebben a helyzetben nem csoda, hogy irigykedve olvasták a hírt arról, hogy a felső-szigetközi településeken három napon át irtották a szúnyogokat. Náluk viszont semmi sem történt ezen a hétvégén, maradtak is a szúnyogok. A lakók joggal kérdezik, hogy miért, a Kisalföld pedig úgy tudja, az alsó-szigetközi kistérség szúnyogirtásért felelős gesztora, a nagybajcsi polgármester segítségéért fordult a „felső" felelőséhez.

– A mosonmagyaróvári kistérségi társuláshoz valóban érkezett egy levél, melyben segítséget kérnek az alsó-szigetköziek az ottani szúnyogirtáshoz. Mi ehhez azonban nem tudtunk támogatást adni, a győri társulásnak kellett volna lépnie, mi az irtáshoz szükséges összeget a saját területünkre kaptuk – mondta Tóth István szúnyogügyekért felelős alelnök. „A hétvégi háromnapos permetezést eredményesnek érzem, huszonkét településen irtottunk 4,5 millió forintért. A maradék összegből még egy gyérítést tervezünk, bár remélem, hogy a hirtelen jött meleg és száraz idő miatt egyre kevesebb tenyészhely marad" – tette hozzá. A www.kisalfold.hu internetes oldalon olvasóink azt kérdezték: Rajkán miért nem irtottak? „Mert azt az önkormányzat nem kérte" – kaptuk a választ az alelnöktől.

Réti Csaba, a vámosszabadi polgármester szúnyoghálóval védekezik – éppúgy, ahogy a faluban majd mindenki. Fotó: Bertleff András
Réti Csaba, a vámosszabadi polgármester szúnyoghálóval védekezik – éppúgy, ahogy a faluban majd mindenki. Fotó: Bertleff András

Borkai Zsolt győri polgármester, aki egyben a győri kistérség elnöke is, azt mondja, amíg a takaró ért, addig már nyújtózkodhattak az alsó-szigetközi települések: néhány hete 5 millió forintot szavaztak meg szúnyogirtásra; ebből úgy tudja, volt, ahol már gyérítettek is, de a teljes összeg felhasználását (a pályáztatást, az irtások megrendelését stb.) a nagybajcsi polgármester irányítja. Őt természetesen próbáltuk elérni, hogy elmondja, mennyi pénz áll még rendelkezésre, s azt mikor használják fel; egész nap hívtuk is, de a megbeszélt időpontban sem tudtuk felvenni vele a kapcsolatot.

Győr maga is megér egy misét, bár más szempontból: merthogy láthatóan és érezhetően idén is jut pénz az irtásra. Legutóbb június 20-án gyérített a Komszol a város területén, célirányosan a vizes élőhelyeken (1547 hektáron): a Rába-ártéren, a Rábca-ártéren, Pinnyéden, a Püspökerdőnél, az Aranypart I–II-n, valamint a szentiváni–likócsi–gyirmóti ártéren. A következő szúnyoggyérítés a hét végén várható. Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy korántsem mellékes a város számára, hogy a környező szigetközi településeken lesz-e (s ha igen, hány) irtás. Mert elég egy kis szél, s a szúnyogok máris a megyeszékhelyen vannak – erre mondta Borkai Zsolt, hogy nem véletlenül állt ki kistérségi elnökként teljes mellszélességgel amellett, hogy az 5 millió forintot különítsék el az alsó-szigetközi településeken szúnyogirtásra. Más kérdés, hogy ennek jelenleg még nincs látszata.

Olvasóink írták

 • 2. mc 2008. június 26. 21:42
  „Vígasztalásul elmesélem : Dunaszigeten (Cikola, Doborgaz, Sérfenyő ) kétszer, Halászin egyszer húzott át a repülő. Úgy hallottam a Szent Iván éji vizifesztivál résztvevőit viszont örömmel spriccelte a tahó pilóta. Remélem egy kani vasat sem fizetnek ezért a sz.r munkáért. Ma Dunaszigeten két centit gyarapodott a kerületem. Na nem a sok evéstől, hanem a sok szúnyogcsípéstől.

  A jövőt illetően a fizetést csak hatékonyság és nem vagány érdeklődés alapján fizetném ki a szolgáltatónak.
  Szóval a 10 misit kérjük visszatartani !!!
  Halljátok ! Szigetközi polgármesterek !!!”
 • 1. miért? 2008. június 25. 08:30
  „Ha már kistérségről, régiókról, szigetközről beszélünk, akkor miért nem egyeztetnek a "mélyen tisztelt vezetőink" a szúnyogirtással kapcsolatban? Annyira nehéz felvenni a kapcsolatot a többi polgármesterrel? Internet, telefon, levél, közgyűlés... Valahol csak találkoznak egymással? Annyi eszük lehetne, ha összefognak és egyszerre irtanak, akkor tán hatásosabban működne az egész. Bár miről is beszélek?! Összefogás? Ebben az országban? Csak akkor, ha kis zsiványságról van szó, akkor működik! De azt nem az egyszerű emberekért teszik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határon túlról érkezik a szemét egyharmada

Hegyeshalom - Minden harmadik illegálishulladék-kupac a határon túlról érkezik a nagyközségbe.… Tovább olvasom