Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Versenyképes lehet a távfűtés?

Számos kérdést és kifogást fogalmaztak meg a kormányzó frakció képviselői az Aqua Kft. gazdálkodásával kapcsolatban Mosonmagyaróvár önkormányzata csütörtöki ülésén.

A városi tulajdonú cégek mérlegének véleményezése is napirenden volt a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén. Az Aqua Kft. mérlegbeszámolójának tárgyalásakor dr. Pető Péter a Fidesz–MDF frakció nevében egy hosszú kérdéssort adott át a társaság ügyvezetőjének. Egyebek mellett azt tudakolták a cég vezetőjétől, miért adott a társaság mintegy 1,2 millió forint utólagos lakossági kedvezményt, illetve mi indokolta a Motimnak adott 4,6 milliós kedvezményt. Kifogásolták a több mint 11 milliós üzemanyagköltséget, ami a számítások szerint mintegy 41 ezer literre elegendő, valamint azt az 5 millió forintos gépselejtezést, aminek könyv szerinti értéke közel 40 milliót tesz ki.

A képviselők kíváncsiak voltak továbbá arra is, hogy a társaság miért nem pályáztatás útján választja ki az alvállalkozóit, illetve a cég vezetéséből van-e valakinek az Aqua Kft.-hez hasonló tevékenységű vállalkozása.

Huszár Attila ügyvezető a felvetésekre elmondta: a kedvezményeket általában akkor adják, amikor egy csőtörés esetén az így elfolyt víz díját utólag írják jóvá a fogyasztónak. A Motim a kibocsátott szennyvizét előkezeli, ezért részesül kedvezményben. A magas üzemanyagköltségekről az ügyvezető elmondta: járműveiket, munkagépeiket elsősorban rossz útviszonyok között használják, ahol lényegesen magasabb a fogyasztás, mint közúton. Emellett számos olyan gépük működik, ami mögött kilométer nem, csak üzemóra van. Az igazgató kijelentette: a cég vezetésének semmiféle, az Aqua Kft.-hez hasonló tevékenységű vállalkozása nincs. Az alvállalkozók kiválasztásánál pedig mindig több ajánlatot is bekérnek.

A Joule Kft. mérlegének véleményezésekor Németh Sándor (MDF) azt kifogásolta, hogy a távfűtéses lakásokban élők nem tudják az időjárás függvényében szabályozni a fűtés mértékét, ezért a gázáremelés miatt drasztikusan megnőtt a számlájuk. A képviselő szerint ebben közrejátszik az is, hogy a MESZ Kft.-vel kötött szerződés miatt a társaságnak meg kell vásárolnia legalább 200 ezer gigajoule hőmennyiséget, egyébként jelentős kedvezménytől esik el.

A Joule Kft.-nek ezért nem érdeke, hogy a lakók kevesebbet fogyasszanak. A képviselő a szerződés mielőbbi felülvizsgálatát szorgalmazta. A társaságnak hosszú távon megoldást kell találnia erre a problémára és versenyképessé tenni a távfűtést a gázzal szemben. Dr. Árvay István (Fidesz) szerint ésszerűbb lett volna a cég új székház-kialakítása helyett valami költségcsökkentő beruházásra költeni ezt a pénzt.

Méhes Ákos

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentett quadosok

Természetvédelmi területen száguldozott a közelmúltban négy quados: a lovon érkező polgármester elől is elrobogtak. Széles Sándor polgárőrként tett feljelentést. Halászi keresi egy quadpálya kialakításának lehetőségeit. A településen élőknek régóta meggyűlik a bajuk a quadosokkal, krosszmotorosokkal, ám úgy tűnik, a mostani affér elriasztotta a száguldozókat. Tovább olvasom