Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Verseny a koporsók körül

Nem először adunk hírt arról, hogy viták támadnak temetkezési vállalatok között arról, melyik cég temethet egy-egy temetőben. Ezúttal a Memento Raab temetkezési vállalat kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja, szerintük milyen kálváriát kell járniuk ahhoz, hogy Mosonmagyaróváron temethessenek.

A versenyhivatalhoz fordulnak

– Törvény adta lehetőségünk, hogy a megyében, de az országban is bárhol temetési szolgáltatást nyújtsunk – kezdte Szél Imre, a vállalat résztulajdonosa. – Törvényi felhatalmazás birtokában döntöttünk tehát úgy, hogy cégünk Mosonmagyaróvár felé is terjeszkedik. Nem kis nehézségek után irodát béreltünk a városban, és ezek után kezdődtek a problémáink. Szerződést kötöttünk a helyi Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-vel, de úgy érezzük, velünk szemben hátrányosabb feltételeket állítottak, mint a helyi vállalat, az Anubisz Kft.-vel szemben. A ravatal bérleti díja például alkalmanként, félóránként 38 ezer forint és ennek áfája. Irányunkba 25 százalékos áfát érvényesítenek, de arról nincs tudomásunk, hogy az Anubisz felé ez a mérték mekkora.
– A törvény kimondja továbbá, hogy temetkezési vállalat a kórházban hűtőt nem üzemeltethet. Mosonmagyaróváron mégis csak az Anubisz által eltemetendő holttesteket tárolhatják. Előfordult, hogy mi, amikor egy halottat a kórház hűtőjébe akartunk szállítani, nem kaptunk kulcsot, így Győrbe kellett vinnünk az elhunytat. Akármivel próbálkozunk, mindenfelé akadályokat állítanak, nehézségeket gördítenek elénk. Sok borsot törnek az orrunk alá, de ezt a város polgárai ellenében teszik. Úgy gondolom, a város és környéke elég nagy ahhoz, hogy két temetkezési vállalat is megférjen egymás mellett. A piac úgyis kirostálja azt, aki nem tud megfelelő minőséget felmutatni. Mi nem akarnánk mást, csak egyenlő esélyeket. Ha ezt nem kapjuk meg, hajlandóak vagyunk akár a gazdasági versenyhivatalhoz is fordulni.

„ A feltételek egyenlőek ”

Szél Imre szavait cáfolja Buch Sándorné, az Anubisz ügyvezetője, aki hozzátette: A feltételek egyenlők. – Ha van valamilyen előnyünk más céggel szemben – folytatja – , akkor az az, hogy mi már évtizedek óta végzünk temetési tevékenységet Mosonmagyaróváron és környékén. Sőt, ha az egyenlő feltételeket kérik számon rajtunk, akkor azt kell mondanom, hogy a győri cég irodája sokkal frekventáltabb helyen van, mint a miénk. Én elhiszem, hogy nem könnyű egy kívülről érkező cégnek betörni városunkba, de ez nem azért van így, mert más feltételeket támasztottak volna a konkurens elé.

„ A panasz nem jogos ”

Ugyanezen a véleményen van Bednarik György, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője: – Mindkét temetkezési vállalattal ugyanolyan szerződést kötöttünk. Ezt a szerződésekkel bizonyítani tudom. Az Anubisz felé is 25 százalékos áfát számolunk fel. Az ő temetéseik azért olcsóbbak ennek ellenére, mert ők a ravatalbérleti díjat lenyelik, s nem hárítják tovább a gyászolókra. A kórházi hűtésről elmondottak sem fedik a valóságot. A kórház hűtőjét nem az Anubisz, hanem mi béreljük. Az elhunytak elhelyezésével és kiadásával kapcsolatban, illetve a hűtő fenntartásával külön szerződést kötöttünk a Karolina kórházzal. Ám mi sem hűthetünk minden elhunytat a kórházban, hanem csak azokat, akiket boncolni fognak. Az úgynevezett házas temetések elhunytjait a temető hűtőjében helyezzük el. A kórházi kulccsal kapcsolatosan azután voltunk kénytelenek intézkedni, hogy egy esetben a győri cég illetéktelenül, a kórház igazgatójának tudta nélkül ment be oda.
– Úgy gondolom tehát, hogy a panasz nem jogos. Eddig is és ezután is egyenlő feltételeket szabunk azoknak, akik itt temetési tevékenységet akarnak folytatni. Ezt be tudjuk bizonyítani abban az esetben is, ha a gazdasági versenyhivatalhoz fordulna a Memento Raab – tette hozzá végül Bednarik György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázmillióra becsült kár

Elsőfokúra mérsékelte a készültséget pénteken Janák Emil központi védelemvezető az Észak-dunántúli… Tovább olvasom