Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Vermelő- és ívóhelyeket jelöltek ki

Szigetköz - Vermelő- és ívóhelyeket jelölt ki a győri Előre Halászati Szövetkezet vizein, ahol a megadott időszakban tilos a halászat és a horgászat. Várhatóan több mint húszmillió forintból telepítenek vizeikbe halakat.
– Azt tapasztaltuk, hogy az őrzés önmagában nem védi meg a halállományt a szabálytalanul horgászókkal és halászókkal szemben. A hatóságokkal egyeztettünk, s idéntől vermelő- és ívóhelyeket jelöltünk ki – mondta Szilágyi Gábor, a győri Előre ügyvezető elnöke. Ezáltal a halászati ellenőrök is szigorúbban tudnak fellépni a szabálytalankodókkal szemben. Az elnök szerint praktikusabb ez a megoldás, mint a balatonihoz hasonló teljes tilalom: a tervek között újabb fontos ívó- vagy vermelőhelyek kijelölése szerepel.

– A tisztességes horgászok, halászok szerint ez jó kezdeményezés – tette hozzá Szilágyi Gábor. – Aki tavaly lebukott, idén nem kaphat engedélyt kisszerszámos halászatra. Akiket 2006-ban értünk tetten, azokat erre az évre „próbára bocsátjuk". A visszaesők azonban végleges eltiltást kapnak. Jó gazda módjára szeretnénk kezelni az állam által ránk bízott vízterületeket. Olyan visszajelzéseink is érkeztek, hogy néhányan értékesítik a kifogott halakat: ez szabálytalan, s akiről bebizonyosodik, biztosan nem kap területi engedélyt – mondta.

Halak: Az Előre Halászati Szövetkezet nemcsak telepít, hanem ívóhelyek kijelölésével is segíti a horgászokat, halászokat.


Az Előre idén is pályázik haltelepítésre, több mint húszmillióból kerül hal a vizekbe: a süllőt, harcsát már tavasszal, az egy- és kétnyaras pontyot pedig ősszel teszik bele.

– A tavalyi telepítés után a horgászok, halászok azonnal „ráültek" ezekre a részekre, s a befagyott folyók egyes részeiről most is kiszedik a vermelő tenyeres pontyokat. Ezért továbbra is várjuk a bejelentéseket, az elmúlt években is sok segítséget kaptunk a becsületes horgászoktól. A névtelen bejelentést is ellenőrizzük, jelentősebb károkozás esetén érdemes a rendőrséget hívni – mondta.

Szilágyi kiemelte: a vízügy vízkormányzással segíti a csekély részen rekedt halak vándorlását, ám a szigetközi kormoránok rengeteg kárt okoznak.

– A téli időszakban gyakran naponta több tonna halat elpusztítanak, ezt képtelenség telepítéssel kompenzálni – panaszolja. Az Előre idén is szeretne kecsegét telepíteni, s támogatja a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület három fenékküszöbös rehabilitációs megoldási javaslatát.

Segítségnyújtás

Az Előre segíti a természetvédők munkáját: a karácsonyi ünnepekben egy Győr-Bácsán rekedt gólyának biztosítottak táplálékot, valamint a rétisasokat is hallal látják el a téli időszakban.

Tilos a horgászat

Tilos mindennemű horgászat és halászat március 31-ig: a Dunán a dunakiliti erőmű portahídjától a kempingbefolyóig, a cikolaszigeti Csökös-befolyótól 50 méteren át a jobb és bal parton. A pap-szigeti csatorna és az öreg-szigeti tó befolyásától az ideiglenes pontonhídig, valamint a Szilfási-csatorna Öntési hídtól számított 100 méterén. Emellett a Concó-torkolattól a koppánymonostori ág kiágazásáig. Tilos mindennemű horgászat és halászat áprilistól június 30-ig: a Rábca börcsi legelőjénél, a Holt-Rábca dobsai részén, az ásványrárói Béka-éren és az ácsi réten.

Olvasóink írták

 • 2. áramlat 2008. január 17. 23:00
  „Nagyon helyes, csak kőkeményen a rapsicokkal szemben.
  Annak idején, amikor még a dunakiliti erőmű, porta hídjánál horgásztam, szívesen pofán vertem volna néhány csigatáplist, mert olyan szemtelenek és pofátlanok voltak a horgászokkal szemben. Alávaló egy népség.
  Hajrá Csaszi !!”
 • 1. Cseter János 2008. január 17. 13:34
  „Jobb lenne, ha nem mutogatnák a halakat, meg a vermelő helyekről nem beszélnének, mert nemcsak a falopók, hanem a hol lopók is meglátrogatják a környéket. No és akkor mmajd futhatnak rendőrért.
  Igaz addigra mire észreveszik eladják a horgászjegyeket. A horgászok meg hiába ásztatják a kukacaikat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a fatolvaj

Mosonmagyaróvár - A téli időszakban egyre gyakoribb a falopás Mosonmagyaróváron és környékén, a… Tovább olvasom