Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Véradó ˝mozgalmat˝ indított

Harmadik éve jár Imréné Veverák Veronika osztálya a Móra-iskolából a mosonmagyaróvári véradásokra. Amíg a gyerekek előadást hallgattak a véradás fontosságáról és kérdőívet töltöttek ki, több kísérő szülő nyújtotta karját.

A véradás fontosságára kívánta felhívni a figyelmet a mosonmagyaróvári Móra-iskola napközis tanítója, Imréné Veverák Veronika, amikor három éve elmondta ötletét akkori elsőseinek és szüleiknek.

– Az osztályomba járó diákok fogékonyak, érdeklődőek. A szülőkkel is megbeszéltem, hogy a gyerekekkel ellátogatunk a véradásra. Első alkalommal Horváthné Piller Edit, a Magyar Vöröskereszt területi vezetője beszélt arról, hogy miért fontos a véradás, ki adhat és ki kaphat vért – meséli a tanító. Veronika édesanyja is rendszeres véradó volt, a pedagógus évente egy-két alkalommal nyújtja a karját. Célja az volt, hogy megismertesse a gyerekeket a Vöröskereszt-mozgalommal, de a szülőket is bevonja és felhívja figyelmüket a véradásra.

A tanítónő hívó szavára a Pinke család is eljött a véradásra.
A tanítónő hívó szavára a Pinke család is eljött a véradásra.

– A gyermekek idén harmadszorra jöttek el a véradásra. Sokkal bátrabbak, többet tudnak a témáról – vallja a tanító. Arra a kérdésre, hogy hányan adnának vért, ha betöltötték a 18. életévüket, egy kisfiú kivételével azonnal lendítik a karjukat. Beszélgetésünk ideje alatt azonban ő is meggondolja magát, mondván, mégiscsak csatlakozik a többiekhez.

Mostanra a huszonnégy gyerek közül többeket is elkísértek szülei, közülük heten – köztük egy nagypapa is – vállalták a véradást. Miközben a gyerekek kérdőívet töltöttek ki, a szülőket is faggattuk. Pinkééknél az édesapa után az édesanya is beült a véradó székbe. Kacsóné Pápai Viola már tavaly is nyújtotta karját.

– Ezek után biztos mindig adok majd vért, a férjem viszont mentősofőrként gyakrabban adakozik – hangsúlyozta Mezeiné Kovács Mária, aki első alkalommal nyújtott így segítséget.

Többszörös véradókat köszöntöttek

Míg a szülők közül többen most először adtak vért, addig nemrég a Vöröskereszt a legjobb véradóit jutalmazta. Horváthné Piller Edit kifejtette: megköszönték a hetvenszeres véradó Kiss Csabáné segítségét, a hatvanszoros Havasi Józsefét és Horváth Ferencét, az ötvenszeres Ispánki Csabáét és Klenner Ferencét. A véradó ünnepségen hat negyvenszeres, hét-hét harmincszoros és huszonötszörös és tizennégy hússzoros véradónak is szólt a taps. Fábiánné Szalai Zsuzsanna kiváló véradó-szervezői munkáját is jutalmazták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A devecseri és a kolontári károsultaknak adakoztak

Mosonszolnok - A községben a civil szervezetek és a lakosság összefogásával 350 ezer forint… Tovább olvasom