Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Véradásban élenjár megyénk

A Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvári Területi Szervezete idén kilencedik alkalommal rendezett vízimentő-tanfolyamot. Ezúttal 15 embert képeztek ki. A speciális feladaton túl a szervezet véradás terén is kiemelkedően teljesít.

Okleveles vízi mentők

A Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvári Területi Szervezete augusztusban idén is megtartotta hagyományos vízimentő-tanfolyamát a mosonmagyaróvári termálfürdőben. A jelentkezők ezúttal is három szint különböző nehézségű feladatai közül választhatták ki a felkészültségüknek leginkább megfelelőt. Az elméleti és gyakorlati képzés során az elsősegélynyújtás alapismeretein túl elsajátították a bajba jutott ember partra segítésének mesterfogásait.

A képzés sokrétűségét bizonyítva az oklevél megszerzésének számos ügyességi feladat teljesítése is az alapfeltétele volt. Így ruhában kellett úszni és különböző súlyokat, tárgyakat kellett víz alól felszínre hozni. A tanfolyam szakmai munkáját dr. Takács János, a Vöröskereszt elnöke felügyelte. A képzés végeztével 2 arany, 3 ezüst és 10 bronz minősítésű oklevelet adtak ki az ezúttal főként tűzoltó résztvevőknek.
A tanfolyam egy német társszervezettel való jó kapcsolat nyomán lett a területi szervezet specialitása. Kilenc év alatt csaknem kétszáz vízi mentőt képeztek ki Mosonmagyaróváron. Az idők során a képzés országos hírnévre tett szert, a speciális mentőszolgálat munkatársai közül is többtucatnyian szereztek itt oklevelet.

Ötezer véradó évente

Győr-Moson-Sopron megye országos viszonylatban élenjár a véradás terén. A kimagasló eredményhez nagyban járul hozzá a mosonmagyaróvári csoport, melynek szervezésében tavaly több mint ötezren nyújtották karjukat a városban és a régió falvaiban rendezett kiszállásos, illetve ferézises véradások alkalmával. A nyári hónapokban több alkalommal foglalkozott az országos média a vérhiány problémakörével. Horváthné Piller Edit területi titkár szerint ugyan nyáron mindig tapasztalható némi visszaesés a véradásban, ám Mosonmagyaróvár és vonzáskörzete hozta a tervet.
– Idén is a múlt évi eredmény környékén zárjuk az évet. Ezt bizonyítják a féléves összesítések is, amely szerint eddig 2415-en keresték fel a véradásokat. A vidéki véradások közül kiemelkedik a júniusi darnózseli vagy a rajkai kiszállás, ahol falvanként több mint 100 egység vért tudtak levenni. A siker ellenére egy bánatunk azért akad: a ferézises véradás technikai okok miatt fél éve szünetel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévnyitó vegyes érzelmekkel

Szülők, pedagógusok és gyerekek vegyes érzelmekkel vágtak neki az új tanévnek a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom