Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Vendégmunkások növelik a várólistát

Már mintegy 86 ezer ember ellátását biztosítja a Karolina Kórház az egyre több vendégmunkás miatt.
Az intézmény finanszírozása azonban nem követte a növekedést. Emiatt a halasztható beavatkozások számát kénytelenek csökkenteni. Így viszont nőnek a várólisták. Harmincezres lakosságához képest közel harmadával nőtt a Mosonmagyaróváron élők száma néhány év alatt az ide érkező vendégmunkások révén. Ám e tízezres szám is csak becslés. A valós adatokat senki sem tudja.

A betelepülők ezreivel járó problémákkal már több ízben foglalkoztunk lapunkban. A vendégmunkások áradata és a sorra nyíló legális és illegális munkásszállók számos kihívás elé állítják a hivatalokat, a hatóságokat, intézményeket.

Így van ez a Karolina Kórházban is, ahol az elmúlt években egyre több, az ország más részéről érkezett beteget látnak el. A becslések szerint már mintegy 86 ezer embert orvosol a kisváros kórháza.

– Már 2004-től, a teljesítményvolumen-korlát (tvk) bevezetése óta számon tartjuk a területen kívülről érkező betegeket. Számuk évről évre folyamatosan emelkedik – mondja dr. Bertalan István főigazgató. – Számunkra ez azért is kedvezőtlen, mert a Karolina tvk- értékét eleve alacsony szinten határozták meg, mivel a 2003-as állapotot – amikor zajlott a kórház átépítése – vették alapul. Az utóbbi években egyre többen élnek itt olyanok, akik az egészségügyi ellátást máshol lennének jogosultak igénybe venni. Azt gondoltuk, az első vizsgálat után nem küldjük el a más területről érkezett betegeket. Bízva abban, hogy ezt a tevékenységünket figyelembe veszik a finanszírozás újragondolásakor – hangsúlyozta a főigazgató.

Dr. Bertalan István hozzátette: mindig is az országos átlagnál nagyobb számban láttak el a területen kívülről érkező betegeket. Az elmúlt években azonban drasztikusan nőtt ez a szám. Míg például négy évvel ezelőtt évi 9 ezer volt a területen belüli és 750 a területen kívüli, aktív osztályon fekvő betegek száma, addig tavaly már 8700 és közel 1200 volt ez a két szám.

A főigazgató szerint az ország más részeiről érkezők egészségi állapota nagyjából megegyezik az itt élőkével. Ugyanakkor esetenként az élet- módjukból és az elhelyezésük higiéniai körülményeiből fakadóan előfordul, hogy egy viszonylag kisebb sérülés könnyen elfertőződik.

A halasztható beavatkozások számát csökkentik, hogy az egyre több beteget el tudják látni. A belgyógyászaton ezért már négy hónapos a várólista. Felvételünkön dr. Bodnár Mária, a belgyógyászati osztál
A halasztható beavatkozások számát csökkentik, hogy az egyre több beteget el tudják látni. A belgyógyászaton ezért már négy hónapos a várólista. Felvételünkön dr. Bodnár Mária, a belgyógyászati osztály főorvosa és dr. Bertalan István, a kórház főigazgatója.

„A megnövekedett betegszám és a tvk-nyomás miatt próbáltuk csökkenteni a halasztható ellátások számát. Ezért erősen emelkedett az akut ellátások száma. Ezzel arányosan viszont nőttek a várólisták a tervezhető beavatkozásoknál. A belgyógyászaton például már négy hónapos az előjegyzés. Folyamatosan jelezzük a fenntartónak, hogy a számunkra egyébként is hátrányos tvk a növekvő lakosságszám miatt egyre nehezebben tartható. A megyei egészségügyi egyeztető bizottság ülésein a megye aktív kórházai üdvözölték az új finanszírozási elvet, azaz a lakosságarányos finanszírozást. Ezzel a Karolinának már 72 ezer ember ellátásához elegendő pénz állna rendelkezésére. Ez a korábbihoz képest húszszázalékos bevételnövekedés. Így az eddig is a kórházhoz tartozó mintegy 86 ezer ember ellátása biztonságosabban tervezhetővé válik. Sőt, rövidülhetnek a várólisták. A megye minden aktív kórháza abban érdekelt, hogy az új, lakosságarányos finanszírozási elv országosan érvényesüljön" – hangsúlyozta dr. Bertalan István.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képeslapjaival segít gyerekeknek

Tudom, milyen éhezni, szomjazni, foltozott ruhákban járni – ezzel indokolja Pollák Rudolf… Tovább olvasom