Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Vendéglőből egészségközpont

A mosonmagyaróvári Lucsony utcai Aranyszarvas vendéglőt egészségközponttá alakítják át.
Ilyen lesz...
A mosonmagyaróvári Lucsony utca első épülettömbje már több mint két éve pusztul. Korábban már beszámoltunk, a valamikori Prikler kocsma és vendégfogadóban legutóbb bérlakások voltak, majd két éve az önkormányzati tulajdonú tömböt – amely helyi védelem alatt állt – eladták egy magáncégnek. Mire a birtokba adás lezajlott, a helyi védettséget egy képviselő-testületi döntés megszüntette.

Az új tulajdonos kezdetben a teljes épületet le akarta bontani, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖM) soproni regionális irodája viszont, ezt megakadályozandó, ideiglenes védelem alá vonta a volt Aranyszarvas vendéglőt. A műemlékvédők ragaszkodtak az épület helyreállításához és megtartásához, mivel annak várostörténeti és városképi jelentősége van, Lucsony korábbi egyetlen középületéről lévén szó.

Most úgy tűnik, az épület megmarad eredeti formájában és az ingatlan hasznosítása is megvalósul. A tulajdonos cég egy, a régióban egyedülálló nemzetközi egészségközpontot akar létrehozni a Lucsony utca elején.

Ilyen most.
Csőrés Balázs ügyvezető a Kisalföldnek elmondta: mintegy kétéves folyamatos egyeztetés után végre sikerült megállapodásra jutni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és mindkét fél számára elfogadható megoldást találni. A régi épületet csak részben bontják vissza – a műemlékvédők folyamatos felügyelete mellett –, a műszakilag megfelelő állapotban lévő részeket pedig meghagyják. Ezután az egykori Aranyszarvas vendéglőt az eredeti formájában építik vissza. Ehhez az épülethez emelnek további két szárnyat, összességében 2300 négyzetméteren.

Lucsony egyik legrégibb épületéből a tulajdonos egészségközpontot hoz létre, ahol a teljes körű egészségügyi ellátás mellett minden egyéb, a kezelések ideje alatt felmerülő igény is kielégíthető lesz. Az ügyvezető szerint az egészségügyi szolgáltatás ilyen komplex megvalósítása egyedülálló a környéken. Az orvosi ellátás szerkezetének kialakításához az elmúlt öt év betegstatisztikai kimutatásai, valamint a városban egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevő külföldiek kikérdezése segített.

Az összességében mintegy félmilliárd forintos beruházással megvalósuló egészségközpont kivitelezése az elképzelések szerint még idén ősszel megkezdődik és a jövő év második felében kezd működni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

45 ezer engedély

A megyei földművelésügyi hivatal szerint 1997–től 45 ezer földkiadási eljárást bonyolítottak… Tovább olvasom