Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Vendéglátósból túl sok, vasas szakmunkásból hiány van

Míg a vendéglátós divatszakmákból túlképzés van, addig a vasipari szakmunkások „hiánycikknek” számítanak Mosonmagyaróváron.
Az elmúlt időszakban egyre nagyobb problémát okoz a mosonmagyaróvári cégeknél a fémipari szakmunkások hiánya. Hiába nagy a kereslet az ilyen szakemberek iránt, évről évre egyre kevesebben választják ezt a pályát. Ezzel szemben a vendéglátó-ipari divatszakmákból túlképzés mutatkozik a városban. A fiatalokat az sem tántorítja vissza ettől a pályától, hogy a végzett szakácsok, cukrászok és felszolgálók közül sokan hiába keresnek állást, miután kikerülnek az iskolapadból.

A vendéglátó-ipari szakmunkások túlképzésében nagy szerepet játszik, hogy Mosonmagyaróváron két intézményben is – a Haller- és a Hunyadi-iskolában – oktatják ezeket a szakokat. A probléma kezelése érdekében az önkormányzat át kívánja alakítani a városi szakképzést.
Nagy István alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt időszak tapasztalatai és a helyi cégvezetőkkel folytatott beszélgetések is azt mutatják, hogy nagy hiány van különböző fémipari szakmunkásokból. A virilisták is égető problémaként értékelték a szakemberhiányt, ami sok esetben már vállalatuk működését is veszélyezteti. Számos betöltetlen álláshely van jelenleg is Mosonmagyaróváron esztergályos-, marós-, hegesztő-, szerszámkészítő- és lakatosszakmákban. Az alpolgármester hangsúlyozta: a város gazdasági fellendülését az itt letelepedő vállalkozások tudják nagyban elősegíteni.

A potenciális befektetők azonban minden esetben elsősorban a szakember-utánpótlás, illetve a szakképzések iránt érdeklődnek. Jelenleg azonban a város nem tudja kielégíteni ezeket az igényeket.
Ezzel szemben a mai divatszakmákban a pályakezdő fiatalok helyben nem találnak munkát maguknak, hiszen telített ezen területeken a piac. Sokan közülük a szomszédos Burgenlandban keresnek állást. Az alpolgármester szerint át kell gondolnia az önkormányzatnak, hogy a város az adófizetők pénzéből Ausztriának akar-e szakembereket képezni, vagy az itt letelepedni kívánó vállalkozásoknak, amelyek aztán Mosonmagyaróvár költségvetését gazdagítják.

Ezekre a problémákra mielőbbi megoldást kell találni, ezért elkerülhetetlen a változtatás a város szakképzésében. Nagy István szerint semmi sem indokolja azt, hogy egy ekkora méretű városban ugyanazt a szakmát két iskola is oktassa. Az önkormányzat ezért a közeljövőben meg kívánja szüntetni ezeket a párhuzamosságokat a képzésben. A beiskolázások miatt a következő tanévben még utoljára változatlan struktúrában folytatódik a szakképzés, ám 2008 szeptemberében már nem indítanak párhuzamos osztályokat. Arról még folynak az egyeztetések, hogy a két iskola közül melyikben folytatódhat a vendéglátós szakmák képzése. Az önkormányzat addig is mindent megtesz a jelenleg még hiányszakmák népszerűsítéséért.
Hasonló munkaerőhiánnyal küzd már hosszú ideje hazánk legrégebbi mezőgazdaságigép-gyára, az idén 150 éves Kühne is. A mosonmagyaróvári üzembe folyamatosan keresik a vasipari szakmunkásokat. Varga János vezérigazgató a Kisalföldnek elmondta: hiába keresnek szerszámkészítő, esztergályos és hegesztő szakmunkásokat, már hosszú ideje nem tudják helyi dolgozókkal betölteni ezeket az állásokat. A cégek már szinte bérharcot vívnak egymással, hogy megszerezzenek egy-egy szakembert. A Kühne – csakúgy, mint a többi társaság – munkaerő-közvetítőkön keresztül az ország más részeiről érkező dolgozókat foglalkoztat. A közvetítőkön keresztüli foglalkoztatás azonban nem jelent hosszú távú megoldást a vállalatnál. A vendégdolgozókkal nem biztosított a folyamatos, megfelelő színvonalú termelés. A vezérigazgató szerint éppen ezért fontos lenne, ha minél több fiatal vasipari szakmunkás kerülne ki az iskolákból, akikkel hosszú távon számolhat a munkáltató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Losó család karácsonya

Mint korábban megírtuk, Losó Martinát éber kómában tartják a megyei kórházban. Édesanyja állandóan mellette van, munkája nincs, édesapja mindent megtesz azért, hogy Martinának meglegyen mindene a gyógyuláshoz, de közben a balesetet szenvedett gyermek két testvérét is nevelnie kell. Az édesapa munkahelye, a mosonmagyaróvári Patent Plusz Kft. jelentős segítséget nyújtott már korábban is a családnak. Tovább olvasom