Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Véletlenszerűek voltak a rendellenességek

Befejező szakaszához ért az az országos vizsgálat, amely a tavalyelőtt rendellenességgel született hat kimlei baba ügyében folyik. Az már most megállapítható: véletlenszerű halmozódásról van szó.

illusztráció
Végső eredmény július elején

A helyi egészségügyi szolgálat és a Veleszületett Rendellenesség Felügyelet által indított országos vizsgálat hamarosan befejeződik. Mint ismeretes, 2001-ben hat gyermek különböző rendellenességekkel született a Mosonmagyaróvárral szomszédos településen.

Az éves szinten harmincnál kevesebb újszülöttet felmutató községben ez magas számnak számított, ám a háziorvos már akkor felhívta a figyelmet: tizenkét év helyi statisztikája nem haladja meg az átlagot. A mostani eredmények is azt bizonyítják, hogy Kimlén véletlenszerű halmozódás történt. A genetikai és egészségügyi vizsgálat végső eredményét július elején teszik közzé.

Vérminták a szülőpároktól

Dr. Futó Zoltán, Kimle háziorvosa szerint az eddig elvégzett vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy nem lehet egyetlen okra visszavezetni a rendellenességek eredetét.
– A részletes betegségcsoportokra vonatkozó statisztikai vizsgálatok a végéhez közelednek – kezdte a helyi háziorvos.
– A budapesti genetikai központban a vérmintákból részeredmények már születtek. Én éppen tegnap fejeztem be a 2000-ben és a 2001-ben születettek vizsgálatát. Az egészségügyi és a genetikai vizsgálatok eredménye is azt a korábbi feltételezést támasztja alá, hogy a rendellenességek nem vezethetők vissza egy azonos okra. A kontrollhoz hozzátartozott, hogy a hat rendellenességgel született gyermek szülőpárjainál is végeztünk vérvizsgálatot.

Negatív eredmény

Az ÁNTSZ megyei tiszti főorvosa elmondta: július elején végleges eredmények is születhetnek a vizsgálatban.
– A genetikai, az egészségügyi és a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat is eddig negatív eredményt hozott – kezdte dr. Paller Judit. – Ez azt jelenti, hogy a rendellenességgel született gyerekek esetében véletlenszerű halmozódásról van szó. Igazából ez az eredmény korábban is várható volt. Már az ellenőrzések megkezdésekor számítani lehetett erre, hisz a visszamenő statisztikák szerint, hosszú idő távlatában nem mutatható ki Kimlén rendellenességek halmozódása. Egyébként múlt pénteken a településen jártunk, ahol egyeztettünk a háziorvossal és a polgármesterrel is. Július elején már a végleges eredmények is napvilágot láthatnak – mondta a megyei tiszti főorvos.
„ Ebben az évben községünkben kilenc gyermek született, ebből – egy kis festékes anyajeggyel világra jött csecsemő kivételével – mindegyik születési és fejlődési rendellenességektől mentesen."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztek az ipszilonban

A hegyeshalmi „ipszilon” az átadást követő két és fél hónapban hét baleset helyszíne… Tovább olvasom