Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Velencei kalmárkodás

Stipkovits Pál Janus-arcúnak nevezte a Fideszt a kettős állampolgárság vitája kapcsán.
Stipkovits Pál
Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának szocialista képviselője, Stipkovits Pál Janus-arcúnak, sőt, „velencei kalmárnak" nevezte a Fideszt a kettős állampolgárság vitája kapcsán.

Stipkovits Pál országgyűlési képviselő (MSZP) szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az Országgyűlés Külügyi Bizottsága szocialista csoportja kedden vitatta meg az Orbán-kormány határon túli magyarokról szóló törvénnyel kapcsolatos álláspontját tartalmazó dokumentumát. A 2001. augusztus 20-án kelt hivatalos kormány-állásfoglalás az

Európa Tanács Velencei Bizottságának készült, s angolul ma is olvasható a http://www.venice.coe.int/docs/2001/CDL(2001)080-e.asp internetcímen.
Stipkovits elmondta: e szövegből egyértelmű, hogy 2001-ben a Fidesz-kormány elvetette, sőt, egyenesen irredenta követelésnek minősítette a kettős állampolgárság megadását. Ellenzékben viszont hirtelen ennek az ellenkezőjét kezdték el hirdetni. Azóta is mást mondanak erről itthon, mást az európai fórumokon és megint mást a határon túli magyarok között.

– Veszélyesnek tartom ezt a Janus-arcúságot, sőt, a most megismert dokumentum szövege ismeretében „velencei kalmárkodást" – amely egyébként megmutatkozik a Fidesz politizálásában más téren is –, mert a kisebbségi magyarokban megalapozatlan várakozásokat ébresztett. Ez vezetett mélységes csalódottságukhoz a tavaly decemberi népszavazás után – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Stipkovits Pál szerint viszont pártja nemzetpolitikája konzekvens, számol a lehetőségekkel és a külhoni magyarok érdekét szolgálja. Azért támogatják a magyar kisebbség lakta államok mielőbbi EU-s csatlakozását, hogy a nemzethez való tartozásukat az alkotmányban is rögzíteni lehessen, s az anyaország erejéhez mérten anyagilag is támogathassa őket úgy, hogy közösségi és egyéni boldogulásuk feltételei a szülőföldön teremtődjenek meg. Olyan – görög típusú – beutazási okmányra van szüksége a határon túliaknak, amely biztosítja a nem EU-országokban élő magyarok szabad mozgását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befektetőket keresnek

Amint arról lapunkban már többször beszámoltunk, a mosonmagyaróvári önkormányzat úgynevezett koordinált városfejlesztési programjának egyik legfőbb eleme a minőségi turizmus fejlesztése és a városlakók színvonalas szabadidő-eltöltésének biztosítása. Ezért döntöttek egy többfunkciós, korszerű sportcsarnok megépítéséről a Mosoni-Duna és a Lajta torkolatában. Tovább olvasom