Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Véleményvonal Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróváron az önkormányzat januártól ingyenes telefonos szolgáltatást indít a lakóknak.

Januártól ingyenes „fehér vonal"

Az egészségügyben tevékenykedők, a szolgáltatást igénybe vevők, illetve az ellátás feltételeit biztosítók álláspontjainak összevetése, valamint az ágazat problémáinak felvetése érdekében rendezett a mosonmagyaróvári önkormányzat egészségügyi fórumot a minap. A rendezvényen Szentkuti Károly alpolgármester bejelentette: az önkormányzat januártól ingyenes telefonos szolgáltatást indít „fehér vonal" néven, a számot bárki felhívhatja, akinek véleménye, problémája, tanulságos esete vagy jó tapasztalata van az egészségügyről.

A működésre nincs több pénz

A konkrét információkat tartalmazó bejelentéseket az önkormányzat kivizsgálja. Az alpolgármester kiemelte: az egészségügy területén kiemelt cél az infrastruktúra fejlesztése, ám a működéshez nem adnak többletforrásokat. Dr. Vörös László kórházigazgató elmondta: a jelenlegi központi finanszírozás változása nélkül, hosszú távon nem tudnak megfelelni az uniós normáknak. A feladathoz képest alacsony az ügyeleti létszám, és ez nem is fog változni, amíg a pályázati kiírások mellé a jelentkezőknek nem tudnak vonzó lehetőségeket biztosítani.

Győrben jobb, mint Mosonmagyaróváron?

Dr. Ágh László az alapellátás helyzetét értékelve kiemelte: a győri önkormányzat lényegesen többet tesz a háziorvosaiért, mint Mosonmagyaróvár. Fontos lenne számukra a nyugodt és biztonságos munkavégzés felté-

teleinek megteremtése. Mindezek mellett a visszajelzések alapján úgy véli, a lakosság elégedett a háziorvosok

munkájával.
Az egyes városrészek civil szervezeteinek képviselői a lakók problémáit, panaszait tolmácsolták. Többen kifogásolták, hogy kevés az orvos, rövid a rendelési idő. Ezért sok esetben a betegek rákényszerülnek a magánrendelésekre, hogy egyáltalán orvoshoz jussanak bajaikkal, ám ez lényeges többletkiadást jelent számukra. A jelenlévők elsősorban az ultrahangon és a bőrgyógyászaton találkoznak gyakorta ezzel a problémával. Több kifogás érkezett a kórházi étkeztetés minőségéről is.

Nem vonzó egy kórházi orvosi állás

Dr. Vörös László elmondta: a szűk kapacitásukat igyekeznek a legcélszerűbben kihasználni, ám a jelenlegi feltételek mellett egyáltalán nem vonzó egy kórházi orvosi állás, ezért nagyon nehezen találnak megfelelő szakembereket. Az igazgató példaként hozta fel a bőrgyógyászatot, ahol a közelmúltban nyugdíjba vonult szakorvos helyett még nem találtak utódot. Az ultrahangon a sürgős eseteket kivétel nélkül soron kívül elvégzik. Dr. Vörös László hangsúlyozta: nincs olyan szakrendelés, ahonnan az orvos tudatosan a magánpraxisába irányítaná a betegeket. Az étkeztetés kapcsán az igazgató megjegyezte: ennyi pénzből örülnek, hogy legalább ilyen minőséget tudnak biztosítani.
Dr. Vermes Tamás traumatológus főorvos azt javasolta az önkormányzatnak, gondolják át még egyszer álláspontjukat, és az infrastruktúra fejlesztése mellett a működére is biztosítsanak több pénzt. A főorvos az ügyeleti órák elszámolásáról elmondta: amennyiben nem jutnak dűlőre ebben a vitában, az a sürgősségi ellátás minőségének rovására mehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami forrásból gyógyítják a Dunát

Kolber István miniszter csütörtökön aláírta a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációs szerződéseit. A rehabilitációs pályázaton olyan elképzeléseket támogattak, melyek a térség ökológiai állapotát állítják helyre. A Szigetköz- és Mosoni-Duna-pályázatok kapcsán Kolber István miniszter összesen 195 millió forint támogatásról hozott döntést, s tizenegy pályázó nyert. Tovább olvasom