Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Vélelmezett szabálytalanságok

Mosonmagyaróvár - Az ellenzék szerint sok kívánnivalót hagy maga után a város gazdálkodása. A polgármester viszont azzal érvelt, hogy megállították az eladósodás ütemét. A képviselő-testület szinte egyhangúlag foglalt állást abban, hogy nem értenek egyet Újudvar elszakadásával.
A képviselő-testület csütörtöki ülésén napirend előtt dr. Tóásó Gyula (MSZP) arra kért választ az alpolgármestertől, mi a kötelességük az önkormányzati képviselőknek, ha olyan információhoz jutnak bármely városi intézmény működésével kapcsolatban, ami alapján feltételezhető, hogy ott szabálytalanságok, törvénytelenségek történnek. A képviselő konkrétumokat ugyan nem említett, ám azt is tudakolta, hogy amennyiben ilyen jellegű információról tájékoztatná a testületet, az alpolgármester támogatná-e egy kiegyensúlyozott összetételű alkalmi bizottság létrehozását az ügy kivizsgálására. Dr. Nagy István válaszában elmondta: politikai nem, ám morális felelőssége és kötelezettsége van a képviselőknek. Az alpolgármester hozzátette: ha bármelyik városatya ilyet tapasztal, támogatni fogja e bizottság létrehozását.


Ki lesz az ügyvezető?

A szocialista képviselő ugyancsak konkrétumok nélkül, vélelmeiről beszélt az Aqua és a Movinnov Kft. ügyvezetői állásának kiírásáról szóló napirend kapcsán. Tóásó egy hozzá eljutott névtelen levelet említett. Ennek tartalmát azonban a nyilvános ülésen nem kívánta elárulni, egy lezárt borítékban megőrzésre átadta a jegyzőnek, mondván: az álláshelyek pályáztatásának lezárultát követően kiderül, hogy fel kívánja-e bontani a borítékot. Szabó Miklós polgármester szerint nem lehet komolyan venni az aláírás nélküli leveleket. Dr. Nagy István javasolta: a képviselő zárt ülésen tájékoztassa a testületet a levél tartalmáról. (A Kisalföld információi szerint a névtelen levél írója már előre tudni véli, ki lesz az egyik gazdasági társaság ügyvezetője.)


1,3 milliárddal nőtt a költségvetés főösszege

A város elmúlt évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolóról Kovács Gergely (MSZP) elmondta: nagy az eltérés a tervezet és a végrehajtás között, 1,3 milliárddal nőtt a költségvetés főösszege. Összességében a betervezett hitel mértéke nem változott számottevően, ám az arányok eltolódtak. A tervezett 590 milliós működési hitel 851 millióra nőtt, emiatt viszont a beruházási hitelt nem tudta teljesen igénybe venni a város és ez látszik a fejlesztések elmaradásán is. A képviselő szerint sok kívánnivalót hagy maga után a város gazdálkodása. Dr. Árvay István (Fidesz) elmondta: magas a város eladósodottsága, a működés finanszírozásához nagy áldozatokat követel az önkormányzattól, minden bevételt erre kell fordítani, ezért fejleszteni csak hitelből tudnak. Vucsics Péter (MSZP) a képviselői, polgármesteri és alpolgármesteri keretek elosztását kifogásolta, Szerinte ezzel a pályázati alapok értéke romlik. A beszámoló szerint a keretekből 11 millió áll rendelkezésre a civilrendezvények támogatására. Ez jóval több, mint amennyi a sport- vagy kulturális alapból pályázható. Szabó Miklós úgy reagált: az elmúlt évben sikerült megállítani az eladósodás ütemét. A költségvetés főösszegének növekedése a tizenharmadik havi fizetés és a kórháznak nyújtott kölcsönből adódik.


Újudvar elszakadásáról

A képviselők a napirendek sorában foglalkoztak Újudvar önállóvá válásával. Mint ismeretes, az ügyben a településrészen rendezett helyi népszavazás érvényes és eredményes volt. A törvény szerint a népszavazást követő 30 napon belül a képviselő-testület határozatban rögzíti az eredményt s állást is foglal az előkészítő bizottság javaslatairól. Mindezt április 30-ig felterjesztik a miniszternek. A határozatban a testület nem támogatja Újudvar önállóvá válását, mivel ennek feltételei nem adottak. Dr. Árvay István hangsúlyozta: fontos lenne, hogy a testület egységes legyen abban, hogy nem értenek egyet az elszakadással. Szentkuti Károly (SZDSZ) szintén az egységes állásfoglalás fontosságát hangsúlyozta, szerinte is sok veszéllyel jár Újudvar számára az önállóvá válás. Ennek ellenére a testület nem teljesen egységesen, 19 igen és 1 nem szavazattal fogadta el a határozatot. (Információink szerint Vucsics Péter képviselő tévedésből szavazott nemmel – a szerk.)

Olvasóink írták

  • 2. malleusorbis 2009. április 27. 22:07
    „Nem Újudvart féltik, hanem az onnan befolyó milliókat.”
  • 1. pancser 2009. április 25. 17:50
    „Aki névtelen levelekkel szórakozik nem való a testületbe! Azért játssza a főokost néhány másikkal, holott ilyen molyrágta gondolkodásmóddal nem a jövő épül, vagy ha épül is valami nézzük meg mire vezetett a szoc-lib kormányzás országos szinten. Elég volt belőlük, meg a dumájukból. Lépten nyomon, városszerte az ami nem tetszik az többnyire az ő művük, főleg a múzeum környékén!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A normatíváért biztonsági övet kérnek az iskolabuszba

Hédervár - Biztonsági övet szereltetne az iskolabuszokba szeptembertől a közlekedési tárca.… Tovább olvasom