Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Végzetes mandulaműtét

Egy mosonmagyaróvári kislánynak, Wisztercill Kírának néhány hete kivették a manduláját a helyi kórházban. A három nappal későbbi kontrollt követően – ahol mindent rendben találtak a gyermeknél – felszakadt a kislány sebe, a gyermek vért hányt, s tíz perc múlva édesanyja karjaiban halt meg.
Kíra és édesanyja
Az eső rendületlenül szakad, mintha siratná a halottakat. A Kormos-lakótelep egyik lépcsőházában mécsesek égnek a bejárat előtt. A szomszédok és ismerősök gyújtották, mert tudják, hogy ebben a házban nemrégiben felfoghatatlan tragédia történt: Wisztercillék alig hároméves kislánya mandulaműtétje után négy nappal elhunyt. Zsuzsa, az édesanya és férje, Zoltán karikás szemekkel, megtörten fogad. Hellyel kínálnak, a beszélgetés közben egyik cigarettáról a másikra gyújtanak.

Megviselte a műtét

– Minden évben egyszer begyulladt a torka Kírának, s már tapinthatóan, normál állapotban is duzzadtak voltak kislányom torokszervei – meséli az édesanya.
– Kétszer tüszős mandulagyulladása is volt, negyven fok feletti lázzal. Több szakorvosnál is jártunk, s mindenki azt javasolta, a nagyobb baj megelőzése érdekében ki kell a manduláit venni. Október 13-án mentünk be a mosonmagyaróvári kórházba, ahol rögtön megvizsgálták, s indokoltnak találták a műtétet. Másnap reggel egyórás operáción esett keresztül, ami rendkívül megviselte. A beavatkozás után hörgött, nem is igazán volt magánál, s ki akarta tépni kezéből az infúziót. Vissza kellett volna aludnia, de egy órán keresztül csak sírt. Kérdeztem a nővérektől, normális-e ez a viselkedés. Azt mondták, mindenki másképp reagál a műtétre.

Állandóan figyeltünk rá

– Másnap délelőtt az orrmandulaműtéten átesettek hazamehettek. Mivel másik, öt hónapos kislányom várta odahaza nővérét, kértem az orvosokat, ha mindent rendben találnak Kíránál, akkor elvinném a gyermekemet.

– Kírát megvizsgálták, írtak fel neki néhány gyógyszert, s semmi akadályát nem találták hazaengedésének – mesélte az édesanya. – Igaz, semmilyen papírt nem írattak alá velünk, s a zárójelentést sem kaptuk meg. Azt is elmondták: előfordulhat, hogy néhány napig még felmegy a láza lányomnak. Ez meg is történt, de hamar sikerült visszaállítani a testhőmérsékletét normálisra. Enni napokig nem tudott – csak pépeset –, viszont rengeteget ivott.

A kontrollon mindent rendben találtak

Pénteken visszamentünk a kórházba kontrollvizsgálatra, ahol megnézték a torkát, az orrát és a fülét, s mindent rendben találtak. Anyaként állandóan figyeltem: a műtét helyét, s a gyermekem állapotát. Cumival aludt, folyt a nyála, de sohasem láttunk vért a szájában. Éjjelente közöttünk aludt, minden lépését figyeltük. Pénteken először tudott enni, de akkor is csak a májgombóclevesnek a levét. Aznap éjjel édesapja aludt mellette. Hajnalban felébredt és vizet kért, majd visszafeküdt aludni. Reggel kimentünk vécére, majd kérte, hogy kapcsoljam be neki a tévét. Néhány perc múlva köhögést hallottam, s anyai ösztönöm azonnal a szobájába szólított.

Vért hányt és fulladozott

– Kivettem a cumiját, majd abban a pillanatban a szája elé tettem a kezem, azt gondoltam – ahogy már a napokban többször is –, az irritáció miatt ismét öklendezik – folytatja az édesapa. – Ekkor vettük észre, hogy először vért köhögött, majd hányt. Hirtelen rengeteg habos vér jött ki a száján. Azonnal telefonáltam a mentőknek, a feleségem pedig a lányomat kezébe kapva rohant le vele a lépcsőházba.
– Ahogy tudtam, szaladtam a mentő elé – mondja az anya. – Kíra sok vért vesztett, és fulladozott. Egy lépcsőházi ismerőssel beültünk az autóba, s így menet közben állítottuk meg a szembejövő rohamkocsit. Kíra még annyit suttogott: „anya", s nem sokkal később a kezemben halt meg. A mentősök háromnegyed órán keresztül próbálták újraéleszteni – sikertelenül. A köhögés és a halála között mindössze tíz perc telt el. Az orvosok azt mondták, hogy valószínűleg akkor sem tudtak volna rajta segíteni, ha a kórházban fekszik.

„ Felfoghatatlan, ami történt"

– A hozzánk eljuttatott halotti bizonyítvány szerint a halál oka idegen test légzőtraktusba kerülése volt, így tulajdonképpen megfulladt a saját vérétől. Az ügyben a megyei rendőrkapitányság életvédelmi osztálya is nyomozást indított – bennünket is kihallgattak –, s a kivizsgálásba igazságügyi orvos szakértőt is bevontak. Felmerült az a verzió is, miszerint már éjjel felszakadhatott a sebe, ám minden jel ennek ellenkezőjét bizonyítja. Tíz perc alatt halt meg a kislányom. Számunkra még mindig hihetetlen és felfoghatatlan, ami történt. Kíra korához képest rendkívül intelligens, s makkegészséges gyermek volt.
A mosonmagyaróvári Karolina kórház az alábbi sajtóközleményt juttatta el az esettel kapcsolatban lapunknak: „2003. október 18-án 8 óra 35 perckor az Országos Mentőszolgálat a kórház gyerekosztályára szállított egy két és fél éves halott kislányt, akinél négy nappal korábban fül-orr-gégészeti műtétet hajtottak végre. A haláleset körülményeinek és a halál okának vizsgálata államigazgatási eljárás keretében folyamatban van, melynek eredményéről – az adatvédelmi szempontok figyelembevételével – az írásos vélemény kézhezvétele után tájékoztatást adunk."


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lottóláz dúl határainkon innen és túl

A Magyarországra érkező lottóturisták hazacsalogatása jó néhány élelmes szlovák „vállalkozó"… Tovább olvasom