Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Végső döntés júniusban

Az érintett óvoda és iskola pedagógusai, tanulói és a szülők együtt demonstráltak az intézmények tervezett bezárása ellen csütörtök a mosonmagyaróvári városháza előtt.
A gyerekek, szülők és pedagógusok együtt harcoltak iskolájuk, óvodájuk megmentéséért.
A testület végül úgy döntött, hogy júniusban határoz az intézmények átszervezéséről, egyéb alternatívákat is felvázolva. Szülők, gyerekek és pedagógusok közel kétszázan tüntettek tegnap délután a mosonmagyaróvári városháza előtt, hangot adva ezzel az önkormányzat tervezett „intézményátszervezése" ellen. Mint ismeretes, a testület még februárban hozott létre egy munkacsoportot, hogy megvizsgálja és racionalizálja a város intézményhálózatának működtetését.


Az eseti bizottság érvelése szerint a csökkenő gyereklétszám és az Éltes-iskola problémájának egyetlen megoldása a város egy tagóvodájának és egy általános iskolájának a megszüntetése. Az erről szóló határozati javaslat került a tegnapi tanácskozáson a képviselők asztalára.

A szülők, gyerekek és pedagógusok kétszázas csoportja Mosonmagyaróváron, a városháza előtt és a tanácsteremben táblákkal is „felfegyverkezve" az ellen tiltakozott, hogy megkérdezésük nélkül hoztak döntést róluk. Arra biztatták a képviselő-testületet, más megoldási javaslatokat is dolgozzanak ki a végső döntés előtt. Csicsai Ferenc, a Bartók-iskola igazgatója az ülés kezdetéig több mint ezer tiltakozó aláírást gyűjtött össze az intézménybezárás ellen.

A zsúfolásig megtelt tanácsteremben Stipkovits Pál polgármester megígérte a jelenlévőknek: a végső döntés előkészítésénél mérlegelni fogják a demonstrálók felvetéseit. Nagy Sándor (Civil Fórum) napirend előtti felszólalásában a városháza kommunikációját bírálta.
A képviselő kifogásolta, hogy az érintettek a sajtóból értesültek az önkormányzat intézményátszervezési terveiről. A témáról felszínes információkat kaptak a testület tagjai is, az oktatási bizottság a négyéves programot úgy tárgyalta, hogy nem kapta kézhez az ad hoc munkacsoport jelentését.

Stipkovits Pál erre elmondta: az átszervezésről döntést a júniusi ülésén hoz majd a testület. Addigra ismertté válnak a lehetséges megoldások, s kikérik és figyelembe veszik az érintettek véleményét is. A polgármester hangsúlyozta: maradéktalanul nem tudnak eleget tenni ezeknek a véleményeknek, az intézményhálózat átalakítása nem megy érdeksérelem nélkül. A városvezetés éveken át próbálta úgy kezelni az oktatási ágazatot, hogy drasztikus beavatkozásra ne kerüljön sor. Most azonban elértek odáig, hogy amennyiben haladéktalanul nem racionalizálják az intézményeket, veszélybe kerülhet a város működése. A jelenlegi döntés csupán a strukturális változtatások szükségességéről szól. Ezután lehetőség lesz az érintettekkel való egyeztetésre. Stipkovits Pál hangsúlyozta továbbá: teljes mértékben egyetért a pedagógusok és a szülők álláspontjával, ám olyan döntést kell hozni, ami az egész oktatási ágazat érdekeit szolgálja.
(A közgyűlést alkotó pártok képviselőinek az üggyel kapcsolatos véleményére még visszatérünk.)hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés az iskoláért

A Bartók-iskola és Gyári úti óvoda megmaradása érdekében demonstrációt szerveznek mára a… Tovább olvasom