Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Végre bérbe vennék az új határátkelőt

Átvenné a vagyonkezelőtől a rajkai önkormányzat az új határátkelőt, hogy aztán továbbadják hasznosításra egy befektetőnek.

Az 1997-ben épült rajkai határátkelő öt éve, hazánk schengeni csatlakozása óta szinte teljesen kihasználatlanul áll. A hazai M15-ös autóutat és a szlovák D2-es autópályát összekötő objektum magyarországi részét közel 4 milliárd forintból építették fel. A mintegy 26 hektáron többek között 93 ezer négyzetméternyi utat aszfaltoztak le, 21 ezer négyzetméteren raktak le térkő burkolatot, 113 férőhelyes kamionparkolót alakítottak ki és nem utolsósorban egy 4240 négyzetméter alapterületű, háromszintes épületet, valamint vizsgálóépületeket, fülkéket is felhúztak.

Alig tíz évvel az óriási beruházást követően a hatalmas objektum szinte teljesen funkció nélkül maradt. Mindössze egy-egy büfé – autópályamatrica-árusítással – működik a területen, a vámhivatal bérel egy épületrészt. Aztán a szlovák–magyar rendőrségi kapcsolattartó iroda, valamint a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztálya „lakják" az objektum egy kisebb hányadát. Talán a folyamatos rendőri jelenlétnek köszönhető, hogy az egyébként lakatlan és gazdátlannak tűnő terület öt év elteltével sem vált a fémgyűjtők és tolvajok prédájává.

A területen jelenleg alig néhány vállalkozás működik, köztük egy büfé és autópályamatrica-árusító hely.
A területen jelenleg alig néhány vállalkozás működik, köztük egy büfé és autópályamatrica-árusító hely.

Az átkelő hasznosításának lehetősége már többször felmerült, ám érdemi előrelépés ez idáig nem történt az ügyben. Most azonban egy befektetőcsoport jelentkezett a rajkai polgármesternél, hogy a falutól bérbe vennék az átkelőt. Ehhez azonban a falunak át kell vennie a területet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. Éppen ezért most a képviselő-testület határozatával felhatalmazta a polgármestert, hogy kezdjen tárgyalásokat a vagyonkezelővel az ügyben. Egyben megerősítették szándéknyilatkozatukat az átkelő hasznosításáról.

Kiss Vince polgármester lapunknak elmondta: egy vállalkozói csoport jelezte szándékát az átkelő hasznosítására abban az esetben, ha az önkormányzat a kezelést átvenné. A vállalkozók tőkeerősek és hajlandóak kauciót letenni a közművek költségének fedezetére. A magyar tulajdonú befektetőcsoport átépítések nélkül, jelenlegi formájában hasznosítaná az objektumot. Elsősorban a tranzitforgalomhoz kapcsolódó funkciókat – büfét, kamionparkolót – működtetné ott. A polgármester kiemelte: amellett, hogy végre megoldódna az objektum hasznosítása, lényeges adóbevételt is jelent ez a településnek.

Alig tizenöt éve négymilliárdból épült, öt éve már szinte teljesen kihasználatlan a rajkai átkelő.
Alig tizenöt éve négymilliárdból épült, öt éve már szinte teljesen kihasználatlan a rajkai átkelő.

A területen jelenleg alig néhány vállalkozás működik. Molnár Sándor a kezdetektől üzemeltet itt üzletet. Jelenleg egy büfét és autópályamatrica-árusító helyet. A vállalkozó mint mondja: nagy lehetőségeket rejt az átkelő, hiszen óriási az itt áthaladó forgalom. Ezért is furcsa, hogy eddig nem történtek lépések a hasznosításban.

Olvasóink írták

  • 2. miro132 2013. február 21. 11:42
    „Miert nem hasznalja az autopalya fenntartó matrica ellenorző pontként ? akkor legalabb valami hasonlo funcioja lehetne .. par kamera osszekotve a sorompokkal. aki nem fizet az pirosat kap es fizetheti a buntetest ...”
  • 1. Japo 2013. február 21. 07:31
    „Hát a fémtolvajok ugyan kikerülték,de a rablók nem. Az ottani pénzváltót is kirabolták már. Pedig rendőrök,vámosok mindkét fél részéről jelen vannak a cikk szerint.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb a bálozó, az adomány is

A civil szervezetek, egyesületek és iskolák idén is megrendezték jótékonysági báljaikat. Tovább olvasom