Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Végre béke van a Mosoni-Dunán

Mosonmagyaróvár - Az idei szezonban eddig csupán egyetlen kishajó-tulajdonost kellett feljelenteni.

Az egy hónapja érvényben lévő sebességkorlátozást a vízen közlekedők többsége betartja, köszönhetően egyebek mellett a rendőrök folyamatos járőrözésének is a Mosoni-Dunán.

A vízi KRESZ-táblák kihelyezésének és a rendőrök folyamatos járőrözésének köszönhetően úgy tűnik, végre ˝béke˝ van a Mosoni-Dunán. Meglehetősen hosszú előkészítést követően egy hónappal ezelőtt kihelyezték a vízi közlekedést szabályozó jelzőtáblákat a folyó partján. A szabályozással a motorcsónakosok és az evezősök, illetve a fürdőzők közti konfliktusoknak próbálják elejét venni az illetékesek.

Az előzetes terveknek megfelelően Mosonmagyaróvár területén a folyó két szakaszán – a város felső közigazgatási határa és a Lajta torkolata között, illetve a Petőfi utca vonalától a kálnoki hídig – vezettek be 5 kilométeres sebességkorlátozást. Ezt négyzet alakú, fehér, piros szegéllyel ellátott, ˝5˝ feliratú tábla jelzi, a sebességkorlátozások végénél pedig feloldó táblát helyeztek ki. A város további belterületi szakaszain ˝Hullámzást kelteni tilos!˝ tábla került ki. A sebességkorlátozás Halászin a Kálnoki-Duna kiágazása és a híd közötti szakaszon is érvényben van.

A vízi rendőrök gyakoribb járőrözéssel szereznek érvényt az egy hónapja bevezetett szabályozásnak a Mosoni-Dunán.
A vízi rendőrök gyakoribb járőrözéssel szereznek érvényt az egy hónapja bevezetett szabályozásnak a Mosoni-Dunán.

Sokan nem tudják, milyen felszereléseket kell a csónakban tartani. Nekik tájékoztató füzetekkel segítenek a járőrök.
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai igyekeznek a szabályozásnak érvényt is szerezni, ezért az idei szezonban a korábbi éveknél is sűrűbben járőröznek a Mosoni-Dunán. A mosonmagyaróvári egyenruhások munkáját segítik a budapesti vízi rendészeti kapitányság és a komáromi vízi rendészeti őrs munkatársai is – tudtuk meg dr. Csokán Csaba alezredestől. A kapitányságvezető portálunknak elmondta: a táblák kihelyezésével mindenki számára egyértelművé váltak a vízi közlekedés szabályai. Ezek betartásával remélhetőleg az összes érintett számára megnyugtatóan rendeződnek a korábbi években előfordult konfliktusok a folyón.

Az eddigi tapasztalatok alapján a vízen közlekedők komolyan vették a szabályozást, néhány esetet leszámítva az idei szezonban nem érkeztek bejelentések száguldozó kishajókról és a járőrök sem találkoztak ilyen esetekkel a vízen. Ez idáig egyetlen kishajóvezető ellen indult eljárás a vízi közlekedés rendjének megsértése miatt, miután a kijelölt szabad strand mellett hajtott nagy sebességgel, jelentős hullámokat keltve ezzel.

A vízen közlekedők többsége az egyéb szabályok betartására is nagyobb gondot fordít. Ezen a nyáron már szinte senkit sem kellett azért figyelmeztetni, hogy a kisgyerekekre mentőmellényt adjanak. A hajók kötelező felszereléseivel viszont még akadnak hiányosságok. A rendőrök tapasztalatai szerint sokan nem is tudják, milyen felszereléseket kell a csónakban tartani. Nekik tájékoztató füzetekkel segítenek a járőrök. A hiányosságok felszámolásához minden esetben elegendőnek bizonyult a figyelmeztetés.

Olvasóink írták

 • 12. JaneDoe. 2010. augusztus 11. 13:41
  „Ehehehe, ez jobb mint a velvet!”
 • 11. Boli 2010. augusztus 11. 12:10
  „Akkor csak nekem volt szerencsém. Én mindössze az utóbbi időben egy jóemberrel találkoztam, akit nem igazán érdekelt, hogy más is van a vízen (mondjuk a hangulatból látszott, hogy egy kisebb hegy termése ott elfogyott). A többiek nagyon korrektül lelassítottak, odafigyeltek. Köszönet érte!”
 • 10. sicc 2010. augusztus 11. 11:05
  „Aki haver azt ugye nem állítjuk meg és nem szondáztatjuk!
  Itt mindenki ismer mindenkit,csak ,ha egy idegen motorcsónakos véletlenül bekerül azt ellenőrzik!
  Hétvégeken többször láttunk szágoldozó motorcsonakot, de a rendőrség sehol sem volt!”
 • 9. pidali 2010. augusztus 11. 10:53
  „szarok rá az egészre, én kajakozok és engem zavar a sok alkoholista barom a vizen”
 • 8. sailorT 2010. augusztus 11. 08:43
  „pidali
  Ennyire savanyú szőlő?”
 • 7. janika 2010. augusztus 10. 20:42
  „Egy éve olyan száguldást vágtak le, hogy kicsapott a víz a medréből.”
 • 6. RAGGEN 2010. augusztus 10. 16:12
  „Én is közlekedek néha a Mosoni-Dunán, találkoztam már idén ész nélkül száguldozó gumicsónakossal is, sajnos!
  Alapvetően örülök a vizirendőrök fokozott jelenlétének, igaz mikor legutoljára találkoztam velük, az általuk szállított, láthatóan kiskorú gyerekek közül egyiken sem volt mentőmellény....”
 • 5. pidali 2010. augusztus 10. 14:24
  „tényleg??? kár hogy ez a gyenge csónakázás az englertől a party csárdáig,vagy a halászi rétig szól és nem másról mint a piázásról (tisztelet a néhány kivételnek,ha van ilyen)!!!!!! Ha itt is lenne szondáztatás akkor 99% rá is bas.na!! mert ez is jármű és 5le felett kellene kishajó vezetői engedély is,de a dunán a rendőrök csak kirándulnak az állam pénzén, itt mért nem birságolnak????????????????????????”
 • 4. Club_Hajó 2010. augusztus 10. 11:36
  „pidali

  nem lehet inni a reakció idő miatt mondjuk hirtelen fékezésnél
  mert kiugrik a csónak elé egy gyalogos...őőő...úszó... őő .. na mindegy :)”
 • 3. janika 2010. augusztus 10. 10:23
  „No és hol a bukósisak és a mentőmellény no meg mentő, öv?”
 • 2. Settyke 2010. augusztus 10. 09:40
  „Hogy ne lenne..Itt is ugyanúgy vannak szabályok mint a szárazföldi közlekedésben..Biciklin közlekedve is megszondáztathatnak,nem hogy egy hajón!:)”
 • 1. pidali 2010. augusztus 10. 08:15
  „itt is van szondáztatás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ügyvéd cáfolja a tízmilliós kártérítésről szóló hírt

Ronai Péter nevetségesnek nevezte a tízmillió dollár kártérítésról szóló cikket. Igaz, a magyar… Tovább olvasom