Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Végre az Itatónál és a mosoni strandon is hűsölhetünk

Tavaly majd végig a szezonban „Fürödni tilos!" tábla jelezte a mosoni szabad strandnál, hogy ott nem mártózhatunk a folyóba. Idén ott és az Itatónál is hűsölhetnek a mosonmagyaróváriak és az ide érkezők.
Az elmúlt hét végén kitehették volna a telt ház táblát a mosonmagyaróvári Itató szabad strandon, annyian választották ezt az ingyenes hűsölési formát. Jó hír, hogy idén bátran megmártózhatunk a mosoni szabad strandon is, hiszen ott is végig jó vízminőséget mértek a Mosoni-Dunán.

– A nyári szezon idején négyszer veszünk vízmintát a Mosoni-Dunából. Az eddigi mintavételek jó eredményt hoztak. Az Itatónál eddig sem volt gond, és ezúttal a mosoni strand is használható. Utóbbit tavaly a szezon első két és utolsó két hetében tudtuk csak megnyitni a fürdőzők előtt. Akkor a Mosoni-Duna rehabilitációja keretében kotorták az iszapot, és így szabadultak fel olyan baktériumok, amelyek a vizet szennyezték. Ez idén megszűnt, illetve a Lajta sem veszélyforrás, ahová már nem engednek szennyvizet – hangsúlyozta Nagy Attila, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. parkfenntartásért felelős csoportvezetője.

Ottjártunkkor 23 fokos volt a Mosoni-Duna vize, mint ahogy azt a Fekete Zoltán strandmester által vezetett tábla is mutatja.
Ottjártunkkor 23 fokos volt a Mosoni-Duna vize, mint ahogy azt a Fekete Zoltán strandmester által vezetett tábla is mutatja.

A strandok környezete rendezett, tiszta és gondozott. Hétfőn délelőtt látogatunk el az Itatóra, ahol eleinte – talán a felhőktől megijedve – csak egy-két strandolót látunk, aztán ahogy előbújnak a napsugarak, egyre többen terítik le pokrócukat. Van, ki napozik, néhányan – főként a gyermekek – a vízbe is bemerészkednek.

Fekete Zoltán többedik éve őrködik a rendre strandmesterként. Mint mondja, néha még akad, akire rá kell szólnia, hogy hol nem mehet be a vízbe és meddig úszhat, de alapvetően idén ennél nagyobb veszéllyel nem kellett szembenéznie (tavaly egy kamaszt kellett kimentenie).

– Hivatalosan délelőtt 10-től este 6 óráig vagyok szolgálatban, ám már reggel 8 óra környékén itt vagyok összeszedni a hulladékot. Ezen a hétvégén tizenkét zsáknyi gyűlt össze. Ha kell, akár tovább is maradok, mint ahogy tettem azt vasárnap, amikor is telt ház volt. Mintegy négyszázötvenen strandoltak akkor, hétköznaponként hatvan-száz fürdőzőt számolok általában – magyarázza, miközben hőmérsékletet mér és javít a táblán. A Mosoni-Duna 23–24 fok, a levegő még csak 26 akkor. „Alacsony a víz szintje most, és sodor is" – teszi hozzá búcsúzásképpen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmaradnak a nagy telkek

Kisebb telkeket és azokon nagyobb arányú beépíthetőséget szerettek volna a tulajdonosok a város két… Tovább olvasom