Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Vége az ingyenparkolásnak

Néhányak örömére, s sokak bánatára kedd óta fizetőparkolóként üzemel az Ad Flexum Bevásárlóközpont mélygarázsa. Kétórányi várakozás továbbra is díjtalan.

A magyaróvári belvárosban gyakorlatilag az egyetlen ingyenes parkolási lehetőséget nyújtotta az Ad Flexum Bevásárlóközpont száz férőhelyes mélygarázsa. Ennek okán előszeretettel használták olyan autósok is, akiknek nem a hozzá tartozó üzletközpontban volt dolguk. Így azonban elvették a helyet azok elől, akik az ottani boltok valamelyikében szerették volna ügyeiket intézni.

„Nagyjából fél éve jutottunk erre az elhatározásra. A parkoló célja, hogy a vásárlók kényelmét szolgálja. Számos előnye van, például fedett várakozóhelyek lévén a téli-nyári időjárási viszonyok ellen is véd. Ezért az utóbbi időben már egészen mások vették igénybe, mint akiknek készült. A döntésünk azért született meg, mert az üzletvezetők jelezték, hogy rengeteg vásárlói panasz érkezett ezzel kapcsolatban" – tudtuk meg Markovszky Györgytől, a bevásárlóközpontot üzemeltető Markovszky Ingatlan Zrt. ügyvezető igazgatójától.

Három napig biztonsági őr segít az új rendszer megismerésében.
Három napig biztonsági őr segít az új rendszer megismerésében.

Elmondta, az első három napban biztonsági őr is felügyeli az új rendszert, hogy segítséget nyújtson azoknak, akiknek erre szükségük van.
„Befelé a vásárló megnyom egy gombot, az automata kiad egy parkolójegyet és a sorompó felnyílik. Hogy a vevő ne érezze magát sürgetve, nem egy, hanem két órán keresztül parkolhat ingyen. Minden újabb óra megkezdése háromszáz forintba kerül. Távozáskor a jegyét bedobja az automatába, mely érzékeli, hogy mennyi időt tartózkodott a helyszínen. Ezután kiírja a fizetendő összeget, amennyiben túllépte az ingyenes keretet" – magyarázta az új rendszer működését Markovszky György.

Mátyás Tibor, a bevásárlóközpontban található egyik üzlet vezetője megerősítette, valóban egyre gyakrabban panaszkodtak a vásárlók arra, hogy nincs hely a mélygarázsban. „A vevők elmondása szerint ismernek olyan sofőrt is, aki reggel rendszerint itt tette le autóját, s ment Ausztriába dolgozni. Reméljük, hogy ezzel a módszerrel megoldódik a probléma" – tette hozzá.

Köpcsényi Józsefné és férje hetente többször is jönnek a bevásárlóközpontba. „Sajnos nemegyszer előfordult már, hogy több kört kellett mennem az autóval, mire felszabadult egy hely. Ezért mi nagyon örülünk ennek a beléptetőrendszernek – mondta a feleség. – Ilyen gondunk már biztosan nem lesz. Már most látszik, hogy mekkora a változás" – mutatott a sok üres várakozóhely felé.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. HT 2013. április 06. 08:48
  „GRIFFIN!

  Minek kell 2 óra ingyenes parkolás? Egyszer menj T-mobilhoz ügyet intézni,majd megtudod!!!”
 • 24. Lincoln6Echo 2013. április 05. 18:52
  „18. Lone_wolf.. 2013.04.05. 08:34
  Mi történt a kimeneti oldalon?Áruld el.Valaki letörte vagy mi?”
 • 23. Lincoln6Echo 2013. április 05. 18:45
  „17. nonnobis 2013.
  Az értő olvasáshoz:Mit buktak be Apáék?Ő nem állította hogy így szeretne bliccelni hanem:"Egyébként meg szerintem - mivel élelmes ember a magyar - kíváncsi vagyok, mikor jelennek meg az első ötletelők......"
  nem az ő terve volt,hogy bliccelni fog csak felvetette.Az hogy valaki általánosságban beszél valamiről azon mit lehet bebukni?”
 • 22. pancser 2013. április 05. 16:52
  „A vásárlók örömére ez a helyes fogalmazás. Esős hétvégén a fedett parkolási lehetőség jócskán megnöveli a forgalmat, gondolom, erre is alapoznak a boltok meg a bevásárlóközpont tulajdonosa is.”
 • 21. 01010 2013. április 05. 14:49
  „20. nonnobis
  Sajnos én is lemaradtam az érthető írás óráról.
  Sajnos......”
 • 20. nonnobis 2013. április 05. 11:41
  „19. 01010 2013.04.05. 10:36
  Te nagyon "okos"! A gyermekem most tanulja általános iskola első osztályában az "értő olvasást", erről te lemaradtál, olvasd el még egyszer amit írtam, mielőtt "hülyeségeket állítasz". Igen ez itt a végén pont.”
 • 19. 01010 2013. április 05. 10:36
  „17 amihez nem értesz arról ne állíts hülyeséget.
  Nem a terhet érzékeli .”
 • 18. Lone_wolf.. 2013. április 05. 08:34
  „4.Akkor nézd meg ma reggel a kimeneti oldalit te okos :)”
 • 17. nonnobis 2013. április 05. 06:49
  „Nyilván hozzák magukkal hátukon a nagyon okos "egésznaposparkolók" azt a 5-15 mázsát "gyalog", amit az érzékelőnek látnia kell ahhoz, hogy kapjál jegyet. Remélem ilyen súlyérzékelős rendszer van, vagy ha nem, ajánlom az üzemeltető figyelmébe, elkerülendő azt, hogy már most bliccelésen törjék a fejüket.
  11. Apa... 2013.04.04. 15:09 Ezt bebuktátok, ennyi...”
 • 16. 01010 2013. április 04. 22:10
  „"Elmegy a munkahelyére dolgozni, este 8-kor ismét odamegy (gyalog) nyom egy gombot, kap egy újabb parkolójegyet"
  A biztonsági-őr talpa alatt látható a képen a hurokdetektor}}} bevásárló kocsival kell kerülni hogy adjon új jegyet:)”
 • 15. cseri83 2013. április 04. 20:33
  „Nem tudom, hogy milyen rendszerű jegykiadó automatát szereltek fel, de az ilyen sorompók a gyalogosnak nem adnak jegyet. A 2 óra ingyenes parkolás gyakorlatilag elég arra, hogy az emberek a sétálóutca környékén lévő bevásárlásaikat is meg tudják ejteni. Aki nem fedett állandó garázsnak használja a parkolót, annak nincs oka panaszra.
  Az autópálya díjakról meg annyit, hogy az emberek többségének osztrák matricája van, viszont a magyar 1,5 km-es szakaszra nekem sincs kedvem fizetni több 10 ezer forintot évente, inkább a Mosonmagyaróvártól a határ felé lévő lakott területet terhelem.”
 • 14. himi55 2013. április 04. 18:28
  „dijazom az őtletet.”
 • 13. Lincoln6Echo 2013. április 04. 17:22
  „Griffin.Szerintem ez a rendszer csak azokat zavarja akik egész nap ott parkolnak.Az hogy csak páran lézengenek az annak is köszönhető (sok más egyéb között)hogy sokan nem tudtak megállni és átszoktak más üzletekbe.Mondván, hogy nem megyek oda mert úgysincs parkolóhely.Ha csak egy óra lenne ingyen akkor az lenne a baj.Igy csak az áll oda aki 2 órán belül megoldja a problémáját vagy max.ráfizet egy kicsit de nem áll ott egész nap.Igaz hogy nincs mit csinálni ott 2 órán keresztül,de igy nem is kell foglalkozni a parkolási díjjal.Lényeg hogy lesz több üres hely mint eddig ,de majd kiderül.
  Pancser,szerintem az hogy nem vesz valaki autópálya címkét azt idekeverni szerintem felesleges.Gondolom az első pár faluig te sem vennél. Nem spórolás, hanem felesleges pénzkidobás .Mi van ha nincs öltöző csak mostoha körülmények?
  APA,nem tudom ezt a trükköt hogy fogják kivédeni, elméletileg kijátszható.”
 • 12. halas001 2013. április 04. 17:00
  „9.
  Te fizetsz egyáltalán elég adót, hogy a "közpénzhez" hozzá szólhass?

  11. Valóban jól tudod, hogy ez egy Veszprém környéki (Nemesvámosból) mindenféle ingatlanbiznisszel kinőtt cég a maga sikeres volt Tsz elnökével.
  Azonban itt nem elvisznek közpénzt, hanem a hasznosíttatók zsebébe mutyiznak vissza a kiadott üzletek bérleti díjából.
  Mivel a bérlők sorban tönkremennek (Sajnos ez országos tendencia), valahonnan be kell szedni a jattot, hogy a nyereség ne csökkenjen.
  Az Árkád is így indult annak idején, de az akkor még erős Forint miatt a szinte csak magyar vevő forgalom kevés volt, így szabaddá tették a parkolást, mert általában az emberek - a munkanélküli , vagy seftes fiatalokat kivéve- csak addig tartózkodtak ott amíg dolguk volt.
  Igaz ma egy kicsit más a helyzet a sok szlovák vásárló és üzlettulajdonos miatt, de még így is mindig van hely a parkolókban.
  Szerintem inkább meg kellene figyeltetni a parkoló örökkel a tartósan ott parkoló autókat és velük elszámolni az órákat, vagy bérleteztetni.
  Amúgy meg a Pancsernek azt üzenem, hogy a "koszosság" probléma nálunk is megfigyelhető a Tetyóban, a Sparban, a Pennyben, a Lidlben... stb. a munkaidő után.
  Az osztrák szupermarketekben azonban munkaidő után az albán, török, arab, stb kétkezi munkás is bevásárol, legfeljebb finnyáskodás helyett annyik kell tenni, hogy a bevásárlás és berakodás után elmegy az ember kezet mosni, ha szükségét érzi, mert lehet, hogy előtte egy bacigazda fogta a bevásárlókocsi rúdját és nem rögtön nekiesni a még meleg Kaeserlebernek, vagy a vásárolt kajának.
  Azért Móváron az óránkénti háromszáz Forintos parkolás eléggé csinos összeg, még két órai türelmi idő után is.”
 • 11. Apa... 2013. április 04. 15:09
  „9. Griffin: az a baj, hogy kicsit fogalomzavar van nálad. Te is a "közpénzt" meg az abból adott jutalmakat emlegeted... Én úgy tudom, hogy ezek valami veszprémi profitorientált Zrt, így a közpénzekről szó sincs. Nem hiszem, hogy minden esetben ezzel kellene dobálózni.
  Egyébként meg szerintem - mivel élelmes ember a magyar - kíváncsi vagyok, mikor jelennek meg az első ötletelők: valaki beáll reggel 8-kor a parkolóba, kap egy parkolójegyet. Elmegy a munkahelyére dolgozni, este 8-kor ismét odamegy (gyalog), nyom egy gombot, kap egy újabb parkolójegyet, aztán 10 perc múlva már a frissen vásárolt jeggyel távozik is angolosan, ingyenesen...
  A reggel 8-kor vásárolt pedig landol a kukában. Ennyi.”
 • 10. Koncseke 2013. április 04. 14:49
  „Csak az a "gáz", hogy kifelé menet is azt írja ki az okos sorompóemelgető automata: "BELÉPHET!", hiába is szóltunk a majsztróknak! Ha már kiléphetek, a dolgomat elvégeztem, akkor mibe léphetek be, amire engedélyt ad”
 • 9. Griffin 2013. április 04. 13:58
  „Na persze...annak a néhány SPAR-ban lézengőnek minek ekkora parkoló? Eredetileg több üzlet nyílt a bevásárlóközpontban, de azóta mát beadták a kulcsot. Két óra ingyen? Mi a frászt csinál ott valaki 2 óra hosszat? Sorban áll a felvágottas pultnál? Körülnéz az Alexandrában? Vesz egy Kalmopirint? Az még egy csigának is max. egy óra... Sokkal ésszerűbb, ha mindenki ingyen használhatja, eddig így volt. Tehermentesítették a városi utcákat a parkolóktól. Most támadt vkinek egy "innovatív" ötlete, kapott érte biztos "újítási jutalmat", hogy legyen neve a közpénzt magánzsebbe csúsztatásának, és kitalálták ezt a "kell is fizetni, meg nem is" rendszert. Gratulálok.Egyéb ötlet? Lehet hazamenni...”
 • 8. pancser 2013. április 04. 12:04
  „Egyes emberek pofátlansága nem ismer határokat, mindenki tudta, hogy az a parkoló a vásárlóknak készült, a legszemtelenebb elkezdte még cukkolta is a többit. A legközelebbi gond az Aldinál lesz, ha az Ausztriába menők ott tárolják az autóikat.
  Jellemző honfitársainkra a "spórolás" nem vesznek osztrák autópálya használatot, hanem Hegyeshalmon keresztül özönlenek ki és be, aztán ott hederegnek koszos ruhában a szupermarketban 18 óra körül, pedig lehet, hogy abban a ruhában előtte trágyát teregetett, vagy éppen szőlőt permetezett. Mi igazi balkáni nép vagyunk, még át sem öltözünk munka után, tisztálkodásról nem is beszélve!”
 • 7. Senki* 2013. április 04. 08:44
  „Vajon időben mennyit fog jelenteni a kifelé menő autók ellenőrzése és főleg fizetése?”
 • 6. oPTiKa 2013. április 04. 08:08
  „Több helyen bevált módszer, hogy a vásárlók kapnak egy - másfél órányi "ingyen" parkolást - vagyis ha valaki fizet, vagy kap egy bónt, vagy a pénztárnál jóváírnak a parkolójegyröl x forintot...”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencvenötmillió jut a szabadidőre Jánossomorján

A rendezési terv és a költségvetési rendelet módosításáról, valamint az önkormányzat… Tovább olvasom