Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Vegas: elhárult a törvényi akadály

Végre elhárult a törvényi akadály a bezenyei Euro Vegas befektető elöl, így úgy tűnik létrejöhet a komplexum.
Az Országgyűlés hétfői, a szerencsejáték-törvényt módosító végszavazásával úgy tűnik, elhárult az utolsó jogi akadály is a Bezenye és Hegyeshalom határába tervezett Euro Vegas befektetői elől. A jogszabály változtatására mindenképpen szükség volt a komplexum megvalósításához, hiszen a hatályos szabályozás nem ismeri a kaszinójáték kifejezést, így annak szabályai sem lehetnek.
Mindemellett számos olyan módosítást iktattak a törvénybe, ami hosszú időre szavatolja a befektetőknek a megtérülést.

A módosítással a szerencsejátékok fajtái közé – a sorsolásos és a nem sorsolásos játék, a pénznyerő automata üzemeltetése és a fogadás mellé – új elemként bekerült a kaszinójáték fogalma is. Stipkovits Pál országgyűlési képviselő szerint a módosítást követően felgyorsul a kaszinókomplexum létesítése.

Korábban a „játékkaszinó" cím nem egy játékfajtát, hanem a kaszinójátékokat lebonyolító szervezetet nevesítette. Az új szerencsejáték-törvény a kaszinójátékok szervezésére az eddigi formában működő játékkaszinók mellett lehetőséget ad új típusú kaszinókomplexumok létrehozására. Az ilyen szórakoztatóközpontokban mód nyílik egyéb turisztikai szolgáltatásokra is.

Kategóriákba sorolva

A módosítás a játékkaszinót két kategóriába sorolja. Az első kategóriába tartoznak a hagyományos európai jellegű kaszinóktól mind nagyságrendjében, mind pedig működési sajátosságaiban eltérő komplexumok – mint például a tervezett Euro Vegas. Ezekben a törvény szerint legalább száz játék- vagy kártyaasztalt, valamint legalább ezer pénznyerő automatát kell üzemeltetni. A jövőben második kategóriájúnak minősülnek a törvénymódosítás előtt már engedéllyel bíró játéktermek. Ezek továbbra is változatlan törvényi feltételekkel folytathatják tevékenységüket.

Félmilliárdos koncesszió, sávos adózás

A módosításban meghatározták a minimálisan fizetendő koncessziós díj összegét. Az ehhez társuló koncessziós időszak megteremti a lehetőségét, hogy a jelentős beruházást igénylő első kategóriájú játékkaszinó megtérüljön a befektetőknek. Az első kategóriájú egységek koncessziós díja Budapesten és Pest megyében évente legalább 600 millió, vidéken félmilliárd forint. A koncesszió időtartama ebben a kategóriában legfeljebb 20 év. A törvénymódosítás alapján az állam némi adókedvezménnyel is „ösztönzi" a befektetőket, hiszen az eddigi egységes, harmincszázalékos adózást sávos rendszer váltja fel. Ennek értelmében egy játékkaszinó adója – amennyiben a bevétel összege nem éri el az évi 5 milliárd forintot – 30 százalék, 5 és 10 milliárd forint között 25, míg 10 milliárd felett a bevétel 10 százaléka. Ezzel együtt a játékautomaták éves adóját 60 ezerről 90 ezerre emelték gépenként.

A játékgépesek tiltakoznak

Stipkovits Pál országgyűlési képviselő (MSZP) lapunk érdeklődésére elmondta: a szerencsejáték-törvény hétfői módosítása az Euro Vegas létrehozását lehetővé teszi. A jogszabály a változtatással a tervezett beruházás nagyságrendjéhez igazodik. A képviselő szerint a módosítást követően felgyorsul a kaszinókomplexum létesítése. Az amerikai Citibank vállalta a bankgaranciát, a befektetők bemutatták a kért dokumentumokat, s ígéretük szerint a törvénymódosítás után egy hónappal megkezdik az eljárást a koncesszió megszerzésére.
A képviselő elmondta továbbá: a közelmúltban levélben fordultak hozzá a Mosonmagyaróvári Vállalkozók Egyesülete és a környékbeli vendéglátósok, hogy ne szavazza meg a törvénymódosítást.
A tiltakozók szerint a játékgépek adójának emelésével teljesen ellehetetlenülnének.

A honatya szerint azonban végzetes mulasztás lett volna nemmel szavazni a módosításra, hiszen ez a beruházás az egész térségben élők érdekeit szolgálja. A szakmai szervezetek szerint azonban még ilyen körülmények közt is tisztességes hasznot hoznak a nyerőgépek az üzemeltetőknek. Mindemellett fontos volt a törvénymódosítást még a nyári szünet előtt megszavazni, mert a befektetők szándéka, hogy őszre már a koncessziós jogot is megszerezzék.
Az Országgyűlés honlapja szerint Pap János országgyűlési képviselő (Fidesz) frakciótársaihoz hasonlóan nemmel szavazott a törvénymódosításra.

Kapcsolodó anyagok >>

Euro Vegas és sóderbáró (2005-05-09) >>Euro Vegas: hatósági kontroll kell (2004-02-18) >>Euro Vegas: nyilvánosság elé állnak a befektetők? (2004-06-18) >>Finisben a kaszinóváros (2004-07-22) >>Kormányzati lépést vár az Euro Vegas (2003-08-11) >>Mégis lehet Euro Vegas (2005-06-07) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százan a vízi fesztiválon

Tizenkét nyolcfős csapat, több száz érdeklődő és vízi viadalok: ez jellemezte a Szigetközi Vízi… Tovább olvasom