Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Védőruha nélkül mostak kamionokat

Nemcsak a vasúti szerelvényeket, hanem a kamionokat is megyénkben mosatták le a csernobili katasztrófa utáni időszakban.
A november 30-án Halálvonatok Csernobilból című cikkünket olvasva kereste meg szerkesztőségünket két győri olvasónk. Úgy érzik, az akkori hibák tanulságaiból okulnia kell az utókornak. Bán László a Kisalföldnek elmondta, hogy épp a csernobili atomerőmű balesetét megelőző évben küldte el akkori munkahelye a sugárzásfertőzésről szóló tanfolyamra. Persze akkor még ő és felettesei sem gondolták, hogy szükség lesz az ott tanultakra. Emlékszik arra is, hogy a kéthetes hajdúszoboszlói képzésen megmutatták neki, milyen védőruhában kell a sugárfertőzést ártalmatlanítani, de mikor tudását bevetették, mégsem kapott semmiféle védőöltözetet.

Bán László elmondása szerint az atomreaktor katasztrófája utáni időkben munkaadója néhány társával együtt kölcsönadta egy fuvarozással foglalkozó cégnek. Mosonmagyaróváron szállásolták el és pár hétig a kamionparkolóban kellett méréseket végeznie.

– Nem kérdezték, hogy akarjuk-e vállalni, nemet mondani pedig nem volt szokás. Azt tudtuk, hogy azért kell a járművek hűtőjében, levegőszűrőjében és gumiján mérni a sugárzás értékét, mert az osztrákok csak az ötezer becquerel alatti értéket mutató kamionokat engedik át.

De a kamionosok bázisán még a fűben is elérte a sugárzás ezt az értéket. Én egy olyan járművet mértem, amelynél elérte a hatezret, a kollégám pedig egy olyan romániai kamiont talált, ami huszonnyolcezer becquerelt mutatott. Azt háromszor mosták le, míg a határérték alá ment a sugárzás mértéke. Nem vitték messze, a parkoló melletti telepen megoldották a dolgot. Sokan voltunk a közelben, vámosok, határőrök is és senkin sem volt védőruha – nyilatkozta Bán László, aki ma már ilyen feladatot védőöltözet nélkül nem vállalna. Akkoriban azonban szerinte senki sem mérte fel kellőképp a veszélyeket, nem gondolt bele a következményekbe.

„ Bár nem bizonyítható, hogy az akkor történtek miatt, de egyik méréseket végző kollégám korán meghalt és daganatos betegsége is volt."

– Kamionok is jöttek keletről, nemcsak vonatok Csernobil után és bár bizonyosan nem tudom, de néhány illetékes akkoriban elejtett megjegyzéséből azt vettem ki, hogy azokat az óvári buszgarázsban mosták le. Anélkül az osztrákok nem engedték tovább a tehergépkocsikat – mondta el Várnai Jenő, aki azokban az években az MSZMP megyei végrehajtó bizottságának a tagja volt, a 24 ezer vagyongyári dolgozót képviselte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökbefogadás vásárlás fejében

Örökbefogadásra váró mosonmagyaróvári házaspárokat kerestek meg egy álalapítvány képviselői: három hónap alatt kisbabához jutnak a leendő szülők, ha teljesítik a feltételeket. Ezért 250 ezer forint értékben kelengyéket kell vásárolniuk egy bababoltban. A ígérettevők utóbb nyom nélkül eltűnnek. Az örökbe fogadni kívánó szülők alapítványoknál és a Gólyahírnél is bejelentkeznek. Tovább olvasom