Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Védőnőként kezdte

A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium vöröskeresztes tanár-elnöke, Császár Gáborné ifjúsági védőnő lett a megyei Vöröskereszt elnöke.
Edit előtt nyitott könyv e segítő mozgalom, ám új feladatkörében számos kihívással is meg kell küzdenie a jövőben. Császár Gáborné munkássága nem csak megyei elnökké választása kapcsán került a középpontba. Elnökként a következő négy évben még lesz ideje bizonyítani, ifjúsági védőnőként viszont már érdemeket szerzett. Munkáját november közepén kitüntetéssel ismerték el: „A megye szolgálatáért" díjat kapta az ifjúsági tagozaton.

Császár Gáborné Edit közel egy évtizedes körzeti védőnői szolgálat után került a Kossuth-gimnáziumba. Az intézmény tanulói mellett még a Bolyai-iskola diákjai is hozzá tartoznak. Védőnőként és vöröskeresztes tanár-elnökként tevékenykedik ugyancsak tíz éve. A vöröskeresztes mozgalommal is ifjúsági védőnőként került közelebbi kapcsolatba. A szervezet törekvésével azonosulni tudott, így onnan már csak egy lépés volt az ifjúsági vöröskeresztes mozgalom szervezése és irányítása az iskolákban.

E folyamat jelenleg ott tart, hogy a Kossuth-gimnázium falára, a megyében elsőként, tavaly felkerülhetett a vöröskeresztes bázisiskolát jelölő tábla.

Edit megtalálja a hangot a fiatalokkal, szereti a munkáját. Sikerként könyveli el, hogy jelentős a vöröskeresztes tagság az intézményben, több száz gyermek vizsgázott már le munkálkodása alatt elsősegélynyújtásból. Többen nyújtották karjukat a 18. életévüket betöltve első véradóként az iskolában. Örül, hogy látogatottak az általa szervezett események, úgy érzi, a vöröskereszt tartalmas, hasznos programjaival meg tudja szólítani a fiatalokat. Legyen az akár egészségmegőrzés, gyűjtés, véradásszervezés, országos vagy helyi megmozdulások, vetélkedők, versenyek vagy csupán a faliújság frissítése.

A bázisiskola további lehetőséget hozott a fiatalok száma. A legfontosabbat említve: a rendszeres továbbképzéseknek köszönhetően országos kortárs AIDS-oktatója és véradásszervezője is van már a gimnáziumnak.
Megyei vöröskeresztes elnökként belecsöppent az év végi hajtásba. Eddig minden véradóünnepséget meglátogatott, igyekszik felvenni a kapcsolatot kollégáival. A következő négy évben arra törekszik, hogy javítsa a vöröskereszt imázsát.

Azt tapasztalta, hogy az emberek segítőkészek, amit több alkalommal meg is köszönnek nekik, ám mind a gesztus, mind e tulajdonság hangsúlyozása nem kap elég nyilvánosságot.
Ezen túl szeretné egységesíteni az elsősegélynyújtó tanfolyamok és vizsgáztatás rendszerét megyei szinten. Véleménye szerint hiányosak az emberek elsősegélynyújtással, házi betegellátással kapcsolatos ismeretei, így megpróbál erre is megoldást találni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendszer ma is működik

A hármas ügyosztály kiterjedt hálózata a hetvenes-nyolcvanas években kompromittáló adatokat gyűjtött „civilekről", így könnyen beszervezhették őket a besúgók közé. Egy, a belső ellenzék felkutatásában tevékenykedő egykori tiszt szerint az anyagi alapon segítő ügynök fixen vagy az információk súlyának megfelelően kapott fizetést: maximum 5–10 ezer forintot – a legtöbben azonban anyagi ellenszolgáltatás nélkül dolgoztak. Tovább olvasom