Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Védőnők: a hiány ellenére nincs ellátatlan területük

Nagyfokú csökkenést nem tapasztaltunk a gyermekvállalási kedv tekintetében, bár tény, hogy a családok meggondolják a második, harmadik gyermeket – állítja Beleczné Keresztény Zita vezető védőnő. Mosonmagyaróvár térségében négy védőnői állás betöltetlen.

Nincs jó helyzetben a védőnői szolgálat – állapította meg a Nemzeti Egészségügyi Tanács. A jövőben a szakápolók sorsa érheti utol a védőnőket, mert egyre kevesebben dolgoznak a szolgálatban, az utánpótlásra meghatározott képzési keret pedig szűkösebb a szükségesnél Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesülete elnöke állítása szerint. Milyen a mosonmagyaróvári kistérségi védőnői szolgálat jelenlegi helyzete? Erre kerestük a választ Beleczné Keresztény Zitánál, a védőnői szolgálat kistérségi vezetőjénél és dr. Bogdán Piroska kistérségi tiszti főorvosnál.

– Mosonmagyaróváron és környékén harmincnégy védőnői státusunk van, ebből ketten gyesen vannak, négy álláshely üres. Ennek ellenére ellátatlan terület nincs, hiszen helyettesítéssel meg tudjuk ezt oldani – magyarázza Beleczné Keresztény Zita.

A védőnői szakma hivatás is egyben – véli dr. Bogdán Piroska kistérségi tiszti főorvos, aki úgy gondolja, a mosonmagyaróvári kistérségi védőnők csapata egy jól összeszokott közösség, tele humánummal és lélekkel. Egy védőnő nemcsak szakértelmével, hanem személyiségével is jelen van a családok mellett, óriási a közösségformáló szerepük, fontos és egyben meghatározó a prevenciós tevékenységük. Mosonmagyaróváron a területi védőnők a 0–6 éves korú gyerekeket látják el, az iskolákban tevékenykedők az első osztálytól középiskoláig. A kistérség többi településén iskolákban, családokban egyaránt figyelnek a gyermekekre, a várandós anyukákra.

Beleczné szerint a gyermekvállalás tekintetében környékünkön nem tapasztalható nagyobb csökkenés, bár tény, hogy egyre többen meggondolják a második, harmadik csemetét. Az utóbbi időszakban egyre több szociálisan rászorult család kerül a látókörükbe.

Az ország más területeiről ideköltözött, itt bejelentett lakcímmel nem rendelkező családokkal is gyakran foglalkoznak, miközben a gyermekek után járó normatívát a szolgálat nem kapja meg.

Míg az ÁNTSZ a szakmai felügyeletet biztosítja, az önkormányzatok a védőnők munkáltatói. Részükről is nagyon kedvező a hozzáállás, segítik munkájukat – erősítették meg a szakemberek. A kistérségi tiszti főorvos szerint ezen a területen még több pályázati lehetőségre lenne szükség a közösségi igényekhez igazodó technikák kidolgozásához és megvalósításához.

Arra a kérdésre, hogy milyen az utánpótlás, Beleczné elmondta: – Környékünkön nagyon jó oktató védőnők tevékenykednek. Ha a fiatalok olyan elődökhöz kerülnek, akiktől megtanulhatják a szakma szeretetét, akkor az utánpótlás sem jelent majd gondot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új csarnok uniós támogatással Mosonudvaron

Mosonmagyaróvár– Mosonudvar -Uniós támogatással új gyártócsarnokot épített a Motech Kft.,… Tovább olvasom