Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Védettség alá vonnák az óvári sajtot

Mosonmagyaróvár - Új üzemcsarnokot avatott fel a földművelésügyi miniszter tegnap Mosonmagyaróváron, az Óvártej Zrt.-nél. A beruházás ötszázmillió forintból valósult meg, s mozzarellát és ricotta savótúrót gyártanak a létesítményben.

A gyár második alkalommal hajtott végre jelentős beruházást. Kovács László, az Óvártej Zrt. igazgatója a mostani beruházásról elmondta: AVOP-támogatással ötszázmilliós létesítmény készült el nemrégiben, háromezer tonnás hűtőtárolói kapacitással. Felében mozzarella sajtot, felében ricotta savótúrót tárolnak. Az igazgató szerint a sajtgyártás során évi 40–50 millió liter savó állt rendelkezésükre, s az igényfelmérés után döntöttek a ricotta gyártásáról. Éltek a pályázati lehetőséggel, s kihasználnák a mediterrán piac adta lehetőségeket. „Az óvári sajtot földrajzi védettség alá szeretnénk vonni" – mondta. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint az uniós agrárpolitika három tényező miatt áll új helyzet előtt: egyrészt a nagyfogyasztó országok megjelenése, másrészt az éghajlati változások, harmadsorban az etanolprogram megjelenése miatt. „Másfél hete az uniós szakbizottság elfogadta a harmincszázalékos termelésnövekedést megcélzó programunkat.

A növény- és állattenyésztésben a műszaki fejlesztésre a támogatások 48 százalékát költhetik a gazdák.

Gráf József agrárminiszter
– Ez a többi uniós országban átlagban csak 25 százalék, csakhogy nálunk mások az alapok: ezen a téren négyszeres az elmaradásunk" – mondta. Gráf szerint erre a célra már 300 milliárd forintos előjegyzést regisztráltak. „A szarvasmarha-ágazat nehéz helyzetben volt, most fordult a kocka: élni kell ezzel a lehetőséggel úgy, hogy a hazai ellátást ne veszélyeztessük." A miniszter szerint eddig a tőke hiányzott, ez most megvan, s fel kell használnunk. „Nem szoktunk hozzá, hogy azért kapjunk pénzt, ha nem csinálunk semmit. Ez veszélyes út, s a kisgazdaságokat visszaveti." A tárcavezető végül úgy összegzett: az uniós elvárásokhoz alkalmazkodnunk kell, de kritikusan kell közelítenünk hozzá.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félnek saját otthonukba hazamenni

Kimle - Két hete el kellett hagyniuk károlyházi otthonukat Mozsolics Istvánnénak és gyerekeinek. A… Tovább olvasom